Startsida / Inlägg

Här är Lars T. Petersons nya liv

av Stefan Holm

Här, med Medelhavet som granne, har den skandalomsusade agenten Lars T. Peterson startat ett nytt liv.

58-åringen, som är dömd för skatte- och bokföringsbrott och har närmare 4 miljoner kronor i skulder hos kronofogden, driver en mäklarfirma vid den spanska sydostkusten.

– I Spanien är livet annorlunda, passionerat och helt enkelt underbart, står att läsa på företagets hemsida.

Lars T. Peterson gjorde sig ett namn inom agentbranschen i början av 1990-talet, då han inledde ett samarbete med italienaren Vincenzo Morabito. Den fotbollsintresserade Norrköpingsbon drev Peterson & Peterson Financial Services AB och skulle i första hand hjälpa spelarna med ekonomiska placeringar.

Lars T. hade talets gåva och kunde snart räkna in landslagsstjärnor som Tomas Brolin, Klas Ingesson, Stefan Schwarz och Jonas Thern i kundregistret. Redan efter något års samarbete insåg dock Ingesson, då i belgiska Mechelen, att han blev lurad av sin ekonomiske rådgivare:

– Jag ville ha tre-fyra pensionsfonder med liten risk men hade i själva verket 28 fonder. För att få provision på placeringarna hade han köpt och sålt, köpt och sålt. Han hade inställningen att sno åt sig så mycket som möjligt. Det var lurendrejeri. Vi spelare var blåögda, men inte mer dumma i huvudet än att vi blev misstänksamma.

Klas Ingesson var inte den ende spelaren som kände sig utnyttjad. Stefan Schwarz fick inte ut en sign on-bonus på 2,6 miljoner kronor från Scanditalia Promotion Limited, Morabitos och Petersons bolag på Irland. Det ledde till att Stefans far, Herbert Schwarz, 1996 tog med sig två män med kopplingar till Hells Angels och sökte upp Lars T. för att få honom att skriva på ett skuldebrev.

 

Erkände mutor

Agenten med det redan tvivelaktiga ryktet erkände 2008 att han mutat klubbdirektörer och, genom att placera spelarnas sign on-bonusar i olika skatteparadis, lurat skattemyndigheterna på miljonbelopp.

– Jag har spelat efter spelets regler. Det var givetvis olagligt och fel, men det var så branschen fungerade, sa han till Sportbladet.

Vad ytterst få kände till var att Lars T. Peterson hade satts i personlig konkurs vid intervjutillfället. Han har kört en rad företag i botten, är dömd för bland annat skatte- bokföringsbrott och har i dagsläget en skuld på 3 712 908 kronor hos kronofogden.

Under 2011 bytte han efternamn och utvandrade till en liten stad i södra Spanien.

– Han fick en jättechans att skaffa sig ett bra liv och så gjorde han som han gjorde. Jag hoppas att han inte lurar någon annan där nere, säger Klas Ingesson.

Sportbladet kan nu berätta att Lars T. driver en mäklarfirma tillsammans med sin exfru. Paret säljer och förvaltar begagnade fastigheter och hyr ut ”riktigt lyxiga lägenheter” utmed Costa Blanca, den spanska medelhavskusten.

Tre av objekten som är till försäljning utannonseras för närvarande på Blocket, som har vänt sig till kronofogden för att få in en tidigare fordran på Lars T. Peterson.

Mäklarfirman jobbar även med rådgivning och finansiella tjänster: ”Att ta upp lån på den nyinköpta fastigheten och liknande, som bankkontakter/konto/kreditkort, kan vi hjälpa till med. Att noga planera sin skatt och sin pension är, med tanke på SINK-skatten, mycket väsentligt vid en flytt utomlands.”

Den som besöker företaget hemsida möts av en bild på en sandstrand vid Medelhavet. ”Ett nytt liv i värmen med 320 soldagar!”, lyder texten intill.

Stefan Holm

 

Fotnot: Sportbladets Patrik Larsson har varit i kontakt med Lars T. Peterson, som inte vill uttala sig.

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB