Om egentiden
av”Jag vet inte.
Jag är mamma till två barn, är gift. Gillar att umgås med mig själv mellan varven. Sitta på café med en kompis, åka på bokmässa en hel helg ensam, skriva i timmar ostört. Jag behöver det.
Vad gäller föräldraskapet så handlar det väl om KVALITET och inte KVANTITET? När jag är med mina barn så är jag HÄRVARANDE. Jag är där till 100%. För mig personligen innebär möjligheten till EGENTID (el kalla det vad du vill), att jag kan ge 100% till familjen när jag är hemma.
Däremot krävs det inget storslaget för att ge mig själv tiden till mig. En ensam promenad & hämta morgontidningen, att kliva upp en timme tidigare än barnen m.m
Det ena behöver inte utesluta det andra. Alla är vi olika.”
Svar: Min poäng med krönikan är att vi alla har egentid ibland. Mitt problem är att kalla det egentid eftersom det då blir någonting att boka in. Varför göra saken mer komplicerad än nödvändigt? Inte undra på att folk tror att det är ett helt företag att få barn.
Självklart är det viktigt att få vara ensam men det är ju de flesta av oss någon gång per dag. När vi arbetar, när barnen har lagt sig, etc.
Det där med kavalitet kontra kvantitet tror jag inte ett dugg på. För det första: måste de två ställas emot varandra?
Och för det andra: som jag minns min barndom så fanns mamma och pappa där, någonstans. Vi var för det mesta någon annanstans, i skogen, på bryggan, på våra rum, i ett träd. Jag finns här för mina barn. De får klara sig själva i väldigt stor utsträckning, särskilt eftersom de är tre syskon och har roligt tillsammans. Jag sitter inte ofta och lägger pedagogiska pussel med dem men jag finns här. Det är min fasta övertygelse att det är det absolut bästa.
Självklart ska man ”umgås med sig själv” genom att sitta på café eller åka på bokmässan, de har ju en pappa eller hur? Men det är det där uttalade att man ”måste få egentid”, som stör mig.
Självklart måste vi få vara ensamma ibland men det behöver väl heta något lika lite som vi behöver säga att vi har ”barntid” när vi umgås med våra barn.
It’s just semantics baby.