Startsida / Inlägg

Banreportage S:t Arilds GK

av Golfbilsresan

Ytterligare en dag i strålande väder har spenderats på golfbanan. För dagen på S:t Arilds GK ute på den nordvästskånska kullahalvön. Banan är mycket naturskön och man känner sig som ett med naturen. Hålen flyter fram och det råder en mysig stämning på banan. Banan är grön och fin trots att det är torrt och stenhårt i marken. Bollen slutar verkligen aldrig rulla om du lyckas träffa den kortklippta delen av banan. Greenerna som normalt sett brukar vara riktigt snabba var för dagen ganska tröga, troligen beroende på att de hade hålpipsluftats och inte klippts på ett tag. Idag var det en del vind, precis som det alltid är på kullahalvön. Blåsten är en tung faktor på banan vilket leder till att de breda fairways som S:t Arild har ändå inte är lätträffade.

Rundan börjar man på ett knappt 400 meter långt par fyra med dogleg höger. Ett lagom tufft öppningshål som vi båda gillar. Första hålet följs upp med ett ganska tufft par tre samt ytterligare ett par fyra med dogleg höger. Fjärde hålet är ett av banans bästa och absolut svåraste hål. Långt par fyra där vattnet rakt fram lätt kan nås med en bra drive. Här kan det vara läge att spela strategiskt och slå två långa järna eller hybrider, det är ändå svårt att komma nära pinnen om du lyckas missa vattnet med drivern. Inspelet görs över vatten till en stor och ganska svårputtad green. Par är definitivt en bra score här.

Hål 4 Arild
Mycket vatten ska passeras på S:t Arilds fjärde hål

 Även det nästkommande hålet har flera vattenhinder i spel. Det femte är ett ganska kort par fem där ett utslag i spel bör resultera i minst en birdie. Men det kan lätt bli en dubbel också, out hela vänstersidan och två lömska vattenhinder måste du handskas med från tee.

Hål 5 Arild
Femte hålet, ett kort par fem med god birdiechans

 Ett par hål senare kommer du till en trevligt par fyra som svänger svagt ner till vänster. Drivern bör du lämna i bagen och i stället se till att du träffar fairway framme vid böjen med ett järn. Undviker du sedan bunkern kort vänster om greenen bör du ha en ganska hyfsad birdiechans. Första nio avslutas sedan med ett 392 meter långt par fyra där alla drives som undviker den stora bunkern till vänster bör resultera i en greenträff på andraslaget.

Sista nio inleds med ett kort par fyra där svårigheten är att träffa den upphöjda och bara 23 meter djupa greenen. Därefter följer ett ganska långt par tre, lyckas du träffa greenen har du en ganska god chans att sätta putten då den är ganska platt. Ett av sista nios läckraste hål är tolvan. Ett kort par fyra där du absolut inte ska slå driver från tee. Det viktiga är att du slår ungefär 200 meter fram till det mycket smala inspelet ner till vänster som är inbäddat med en trädridå. Lyckas du ta dig fram till greenen på ett smidigt sett väntar en tuff green där två puttar alltid är bra.

Hål 12 Arild
Det läckra hål 12 på S:t Arild

 Trettonde hålet är ett smalt och svårt par fyra med out hela högersidan. Hålla bollen i spel är det viktigaste här. Det nästkommande är ett ganska kort par fem som svänger av till vänster med 150 meter kvar till hål. Slår du en lång drive har du chansen att nå fram i gapet och kunna satsa mot greenen på andraslaget. Hål 15 är ett kort par fyra med ett stort vattenhinder innan greenen. Ett läckert inspel som är lite nerför och som förhoppningsvis leder till en bra birdiechans.

Hål 15 Arild
Ett läckert inspel på hål 15

 S:t Arilds sista par femhål är också det längsta och svåraste. Hela 528 meter från vit tee och för dagen dessutom i rak motvind. Tre långa slag in idag och även utan vind är det mycket svårt att nå in på två slag. Det näst sista hålet är ombyggt framme runt greenen. Ett kort par tre som blivit ett bättre hål sedan ombyggnationen. Avslutningshålet mäter 420 meter från backtee där greenen vaktas av två vattenhinder och två bunkrar. Ett tufft och bra sista hål där en bra drive ger en skaplig chans att attackera pinnen. Du kan också hamna i trubbel längs vägen, mycket kan hända här på det artonde!

S:t Arild är en trivsam bana som med bra kondition och snabba greener blir en riktig utmaning från vit tee. Framför allt om det blåser ett par klubbors vind. Övningsområdena är helt okej, en bonus med tre stycken övninggreener.

S:t Arilds GK +

  • Naturskön bana
  • Rolig och tuff utmaning i vind
  • 3 övningsgreener

Betyg 1-5 Golfbilar

3 bilar
S:t Arilds GK får 3 golfbilar

 

 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB