Startsida / Inlägg

Banreportage Varberg Västra GK

av Golfbilsresan

Varbergs GK är en klubb med 36 hål, som är uppdelade i två slingor, västra och östra. Varberg västra är den bättre av de två och den mest omtalade i folkmun. Vi spelade under bästa möjliga förutsättningar idag, drygt 20 grader och svag vind. Det är vi tacksamma för! Blåser det när du spelar västra blir det mycket bolletande, ruffen är nämligen knähög runt hela banan.

Banan är ganska öppen och har enorma ondulerade greener. Puttern måste vara het så att du kan undvika tre-puttar. Det absolut viktigaste på Varberg västra är helt klart att hålla bollen i spel från tee. Är drivern iskall för dagen, låt den då stanna i bagen. Missar du fairway kan du mycket snabbt tappa många slag. Banan är inte speciellt lång så möjligheterna finns att spela två långa järn på de flesta par fyrorna.

Det första hålet har en av banans mest generösa fairway och det är inte heller speciellt långt. En bra hydrid eller ett långt järn järn från tee så har du en wedge in mot green, en bekväm start. Hål 2, ett par fem på knappa 500 meter, går att nå på två slag. Drivern måste vara på fairway för att du ska våga gå för det över vattenhindret som vaktar 30-talet meter kort om greenen.

Hål 2 Varberg
Andra hålet går att nå på två, här ligger du efter en idealisk drive

Tredje hålet är ett kort par fyra med en massa bunkrar. Mellanjärn och en wedge räckte idag. Nästa hål är tufft från backtee, 410 meter långt par fyra med en lite avig vinkel från tee. Här kan du faktiskt slå drive, bara du undviker vänstersidan där tre jobbiga bunkrar väntar. Hål 5 är mycket klurigt, bara 360 meter långt men utslaget är väldigt tajt. Det säkra valet från tee är ett järn kort om muren till vänster, men då väntar ett långt svårt inspel. Slår man en längre klubba från tee är landningsytan mycket liten, men å andra sidan väntar ett kort inspel. Riktigt svårspelat hål där par är en bra score.

Hål 5 Varberg
Femte hålets utslag är riktigt klurigt

Hål 6 är ett långt par fem, 520 meter från backtee. Utslaget är beläget högt upp, så får du på en bra smäll finns det möjlighet att spela mot green på andraslaget. Det stora vattnet du ska över framför greenen är dock stort och suger åt sig många bollar.

Hål 6 Varberg
Inspelet på det långa sjätte hålet över det stora vattenhindret

Det sjunde hålet har index tre, men kan spelas smart och på så sett undvika hinderna. En hybrid eller ett långt järn över vattnet, men kort om bunkrarna ger ett inspel på runt 160 meter. Greenen är upphöjd så se till att ta en klubba extra på inspelet. Åttan är ett ganska enkelt par tre som följs upp med ett trixigt par fyra. Inte speciellt långt men vatten på högersidan och flera bunkrar till vänster tvingar dig att vara väldigt rak från tee. Ett bra utslag ger dig möjligheten att attackera men du kan lika lätt tappa slag om du är sned från tee.

Hål 10 är ett trevligt och ganska svårt par tre som spelas över vatten. Det elfte är en bra birdiechans. Det räcker med drygt 200 meter från tee så väntar ett kort järn, något uppför, in mot green. De två efterföljande hålen är riktigt svåra. Båda hålen har en bäck som går tvärs över fairway, som helt klart är i spel. På det tolfte hålet är driver från tee det bästa valet, vilket tar bort vattnet ur spel. På hål 13 däremot, här kan du välja hur du vill spela hålet. Driver tar bort vattnet men då har du en liten träffyta. Det kloka är ett mellanjärn kort om vattnet från tee, följt av ett långt järn upp för backen på andraslaget.

Hål 13 Varberg
Driver eller mellanjärn från tee, det är valen på hål 13

Nästa hål är ytterligare ett par tre över vatten med en stor green. Upp på tårtan och tvåputta! Hål 15 är extremt långt från backtee. Hela 570 meter långt par fem, där chansen att nå på två är nästan omöjlig. Slår man driver från tee är det en tajt landningsyta, så tre långa järn är en bra valmöjlighet. Hålet efter är ett tufft par tre som mäter 220 meter från vit tee. Ett par här och du kan pusta ut inför de två sista hålen. Det näst sista hålet är en klar birdiechans, men det kan lätt bli en treputt på denna gigantiska green. Håll koll på pinnplaceringen så du tar rätt klubba på inspelet!

Hål 17 Varberg
Den gigantiska greenen på hål 17

Även avslutningshålet är en bra birdiechans. Ett par fem man absolut kan nå med två bra smällar, men det kan också hända en hel del på vägen. Ett intressant och händelsrikt avslutningshål.

Varbergs GK från backtee är en rejäl utmaning. Blåser det ett par klubbors vind är det en helt annan bana än den vi spelade idag. En boll i ruffen är nästan omöjlig att hitta. Med tanke på allt letande kan det bli ganska långsamma rondtider. Det är en vacker bana att titta på men kämpig att spela.

Varbergs GK +

  • Vacker bana
  • Många intressanta hål
  • De nya faciliteterna

Betyg 1-5 Golfbilar

3,5 golfbilar
Varbergs GK västra banan får 3,5 golfbilar

 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB