Startsida / Inlägg

Banreportage Vasatorps GK

av Golfbilsresan

Sedan invigningen 1973 har Vasatorps GK alltid varit en ansedd klubb med trevliga banor i gott skick. Många som rört sig i krokarna på semestern har ofta valt att spela ett eller flera varv på klubben. En omtyckt klubb som kanske saknade det där lilla extra. 2008 ändrades det, då nybyggnationen var klar och Vasatorp hade invigning av sin nya gunstling Tournament Course. En bana som rosats enormt av alla som spelat den, så när det stod klart att vi skulle spela här på vår fjärde resdag pirrade det till lite i golfnördsnerven.

Banarkitekterna Arthur Hills & Steve Forrest har skapat en mästerskapsbana med linkskaraktär. När du spelar många av hålen glider du fram som i ”korridorer”, något som är oerhört iögonfallande.

Banan kan spelas från sex olika tees, från 4700 meter ända upp till 6700 meter. Vi valde att spela från den näst längsta teen, 6300 meter, där klubben rekommenderar att spelare med handicap 1-4  ska spela ifrån.

Vasatorp TC startar med ett ganska långt och brett par fyra. En behaglig start med stora träffytor. Hål 2 är ett inbjudande par tre med vatten till vänster och trean ett par fem där du har chansen att nå greenen på två slag med en bra smäll från tee. Banan låter dig känna en falsk trygghet i början, men den blir nästan bara tuffare och tuffare ju fler hål du spelat. Fjärde hålet är ett långt par tre på närmare 200 meter, där du lätt lockas ut i den gigantiska bunkern längs hela högersidan. Ett par på denna typen av långa par treor är alltid bra! En kort promenad senare och du har kommit till det omtalade och småluriga femte hålet. Det mäter inte mer än 345 meter men du ska passera flera hinder längs vägen. Val av klubba från tee påverkas mycket av varifrån vinden kommer. Kan du smacka iväg en drive med 250 meters carry över det stora vattnet framför dig har du helt plötsligt en hyfsad birdiechans. Greenen är dock lång och väldigt smal med vatten både kort och till höger så att jaga pinnar är ganska riskfyllt.

Hål 5 Vasatorp
Slå en drive över eller en kortare klubba till höger om vattnet?

På hål sex och sju blir det lite mer träd runt om dig på väg fram mot greenen. Sexan är ett kort par fem där du utan problem når greenen på två slag, så länge du håller drivern i banan vill säga. En birdie eller ännu hellre en eagle här är ett måste om du vill göra en låg score första nio hålen. Även de två efterföljande hålen är ganska bra birdiechanser. En hybrid eller ett lågt järn från tee ger dig en wedge in mot greenen. Åttan kan du till och med slå drive mot greenen men det är riskfyllt. Vatten hela vägen fram till greenen gjorde i alla oss lite fega och järnklubborna fick användas från tee.

Hål 8 Vasatorp
Den vackert belägna greenen på hål 8

Första nio avslutas med ett tufft par fyra som svänger svagt till höger med mycket sand både till höger och vänster. Fairwayträff, greenträff, tvåputt och sen tillbaka till klubbhuset och en välbehövlig fika.

Pratar man med medlemmarna på klubben är dem flesta eniga om att sista nia hålen är de svåraste. Vi håller absolut med! Inledningen är dock ganska gästvänlig, tionde hålet är ytterligare ett par fem som vi för dagen inte hade några problem att nå på två slag. Men att komma nära pinne och ha en skaplig eaglechans är svårt, greenen är bara 22 meter djup. Står dessutom pinnne till höger kommer vattnet till höger ännu mer i spel. Därefter slipper du vattnet, men bara kortvarigt. Hål elva och tolv har däremot en hel bunkrar som är strategiskt placerade vilket gör att du måste placera dina slag väl både från tee och på andraslagen.

Mitt och Anders absoluta favorithål på Vasatorps TC-bana är hål nummer 13. Längden är inget som skrämmer vid första anblick men du måste planera din väg fram till hålet med nogrannhet. Ett stort vattenhinder följer dig längs högersidan hela vägen fram samtidigt som fyra förrädiska bunkrar lätt kan stoppa din drive på vänstersidan. Lyckas du placera bollen på fairway väntar ett mycket tight inspel med fem bunkrar som vaktar till höger och ännu ett vattenhinder till vänster. Att hålet har index 1 är vi föga förvånade över.

Hål 13 Vasatorp
Det mycket vackra och svåra hål 13!

Det efterföljande par trehålet är även det en skönhet. Samma vattenhinder som på hål 13 ska passeras så ett slag mitt på green är att föredra. En attack mot en pinne på högersidan av greenen kan lätt leda till en dubbel.

Hål 14 Vasatorp
Ett läckert par tre på drygt 170 meter

Vägen tillbaka in mot klubbhuset är lång, väldigt lång! Tre par fyrahål som alla är runt 400 meter med djupa ondulerade greener. Hål 17 är ett kort par tre som är den klart bästa birdiechansen på slutet. Avslutningen är tuff, går du på par sista sex hålen ska du vara nöjd. En låg score får du bygga upp under de första tolv hålen!

Hål 18 Vasatorp
Greenen på hål 18 är kraftigt ondulerad

Vasatorps mästerskapsbana är en riktigt bra slinga. Vi gillar verkligen att de flesta tees är lite upphöjda så man får en bra blick över hålen. Skulle bara fairways vara lika fina som övriga spelfältet skulle TC utan tvekan få full pott. Banan har en enorm potential, förhoppningsvis kan dem lyckas få hit någon större tävling de närmaste åren.

Vasatorps GK TC + 

  • Greenområdena
  • Komplett anläggning
  • Otroligt vacker bana
  • Hål 13 är ett klasshål

Betyg 1-5 golfbilar

4,5 golfbilar
Vasatorps TC får 4,5 golfbilar i betyg

 

 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB