Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för April 2009

- Sida 1 av 8

Bra genrep för egna rondan i helgen

av Golfbloggen

Hej på er, ikväll har ni som har golfkanalen en riktig godbit framför er. När jag sitter och skriver leder Fredrik Jacobsson och Tiger Woods. Ni som har sett banan tidigare kommer att se att dom har klippt ner ruffarna och gjort greenerna så snabba och hårda som det går att göra.

Tigern går med Furyk och David Toms och även om vi inte kommer att få se så mycket live från den bollen ikväll så blir det nog massor av highlights. (om jag känner amerikanska producenten rätt)

Destomer kommer vi att få följa Phil Mickelson, Davis Love och Anthony Kim.

Svenskarna som spelar är Robban Karlsson, Fredrik Jacobsson, Calle P och Richard S Johnson. Brukar tyvärr inte få följa dom svenska spelarna om dom inte leder med 3-5 slag eller ”strippar” som Stensson gjorde på Doral.

Det är också premiär på SAS Masters Tour på den lilla banan St Ibb på Ven. En rolig bana har jag hört och spelarna trivs när det går att göra eagles blandat med dubblar.

När det gäller SAS Masters Tour så tycker jag verkligen att ni som har driftiga klubbar eller sponsorer som ställer upp och håller en tävling går ut och tittar. Spelarna heter inte Woods eller Stensson men är verkligen skitduktiga och är väl värda att titta på. Fördelen med SAS Touren är också att ni kommer så nära att ni kan jämföra vilken klubba eller vilken typ av slag NI skulle slå. Många av grabbarna kommer säkert att komma ut på ET till nästa år och då helt plötsligt vaknar många till och vill se dom. Lite grann som att Rory Mcllroy spelade SAS Masters förra året men ingen tyckte att startfältet var bra, kommer han till Barsebäck i år kan Nilsmark hänga upp hela tävlingen på Rory och Stensson.

Nu ska ni få höra mina 2 roligaste mail till Golfkanalen, Jan 08 Mercedes Championship(Chopra vann). 1 min in i sändningen på 1 a varvet får jag ett mail: Hej Johan, nu har jag laddat upp med Jäger och Kaffe. Nu kör vi!! 3 e natten kl 03.30 när det känns som att det bara är jag som tittar kommer nästa mail, samma kille: Tjena Johan, slummra visst till, Har det hänt något?

Ni får gärna maila om ni har några funderingar. golf@viasat.se

Sköt om er så hörs vi ikväll.

Johan

The Daly Show

av Golfbloggen

I helgen gör John Daly comeback.
Ni som läst Martin Strömbergs nyhetstext vet att golfens John Belushi peggar upp i Spanish Open, utanför Barcelona. Förhoppningsvis peggar han inte med en ölburk. Men jag såg att han spelade från en Cola-burk i en jippotävling i South Carolina i mitten av april. Jag var där för att träffa Annika Sörenstam och hade hoppats på en intervju med Big John. Men utanför fairway hittade jag honom bara en gång, i klubbhuset, på en veranda bakom ett moln av cigarettrök. Han hade inte tid, sa han.
Låt oss hoppas att John Daly inte slår sönder någon kamera eller besöker kasinon, i veckan. Han har gått ner 20 kilo och ser pigg ut, efter att ha kört hårt i gymmet och har tydligen helt nya storlekar på byxorna.
Jag hoppas Daly får en bra vecka i Spanien. Han är ju avstängd på USA-touren.
Killen spelar på övertid, efter allt missbruk och andra personliga problem.
Det enda som oroar mig just nu, före turneringen, är klädvalet…

Daly skulle ha spelat med brittiske Ryder Cup-stjärnan David Howell, men han valde i dag att dra sig ur på grund av skada.

Pro-am´s

av Golfbloggen

Spelarna på tourerna avskyr oftast att spela pro-am. Att tvingas gå ut med sponsorer som i många fall är amatörer på din och min nivå.
Tiger Woods ställer krav. De som ska spelar i hans boll ska ha mycket lågt handicap och orsaken är förstås publiktrycket. Jag har sett honom spela pro-am och det är långa led ut på farirways, från utslagsplatsen. En socket där, in i publiken, kan ställa till en hel del. Och även spelarna själva kan ställa till skada. Jag såg skådisen Bill Murray spela en kändis-pro-am nyligen och han är inte rak om man säger så. Veckan därefter hade han träffat en dam i huvudet – trots att hon befann sig på sin egen hustomt…

Själv blev jag inbjuden av arrangörerna att spela pro-am i Dubai, på Emirates, i december. Men tackade nej – just av hänsyn till publikens säkerhet. Jag är ju, som Ryström så vackert beskrivit det här i bloggen, en ”skrivbordsgolfare”. Hmpf.
Och jag har själv träffats av en boll (Se Ri Pak, US Open på Cherry Hills i Denver). Det gör jävligt ont…

När Quail Hollow Championship i dag spelar pro-am går Tiger Woods ut i coolt sällskap, förstås. I hans boll finns, förutom de tyngsta sponsorerna, även Indianapolis Colts quarterback Peyton Manning. I samma tävling för två år sedan spelade Woods med basketlegendaren Michael Jordan (som är en av hans kompisar).
Och Manning är ingen nybörjare i sammanhanget. Han har spelat med Woods tidigare och hade förra veckan sällskap av Kenny Perry i New Orleans.

Avboka grillning i helgen

av Golfbloggen

Hej på er, har inte kunnat logga in på golfbloggen på en vecka. Trodde faktiskt att jag fått sparken pga lama inlägg ett tag. Nu är det fixat och därför river jag i lite ikväll.

Men först vill jag göra lite reklam för PGA Tour tävlingen i helgen, förra året hette den Wachovia Championship men nu har den bytt till Quail Hollow Championship. Förra året s kanske kaxigaste spelare vann efter lysande spel och jag väntar på att han ska blixtra till snart, Anthony Kim. han får ligga i om han ska ha något med vinsten att göra för startfältet är det bästa som går att skrapa ihop. Tigern, Phil, Garcia, Singh, Scott m fl står på tee på torsdag. Av Svenskarna spelar Robban, Fidde, Richars S, Calle P och Chopra.

NI SOM HAR GOLF KANALEN boka av grillfesten med grannarna som inte spelar golf, dom fattar inte det ändå och du behöver inte bli irriterad. Skyll på snoriga barn eller att ni fått vatten läcka!! Det här får ni inte missa.

Nu till det riviga. Jag brukar gå in på golf.se ibland och läsa vad som skrivs på forumet. Jag blir matt av hur det klagas på allt hela tiden, även om alla vet att Svenskar älskar att göra just det.

Det klagas på banor som kostar 250 kr i greenfee, det klagas på att det kostar 1200 kr att spela på Bro Hof. Hur får man tag på billiga Callaway bollar eller foot Joy skor för 200 kr. Klubbor ska inte kosta något och det ska inte köpas i shopen för där kostar det 10 kr extra, bytas ska det däremot göras i shopen när Kina kopian går sönder!

Golf i Sverige är för billigt, för 20 år sedan tävlade sv klubbar med hur bra skick banan var i. Nu har klubbarna en tävling i att vara billigast i Sverige!! Vad är det för trams!

SGF tycker det är helt ok med en 9 håls klubb som har 14 000 medlemmar och det är helt ok att AIK eller DIF har en Golfklubb med flera tusen medlemmar!! Vad har dom för kostnader för klippning mm.  Personligen tycker jag att det är bedrövligt att SGF inte gör något åt det. Det ska inte få kosta 450 kr för ett GF medlemskap, tycker att det är helt rätt att klubbar tar 200 kr extra dessa medlemmar. Hoppas att fler klubbar vågar göra så och inte bara titta kortsiktigt.

Det är inte det att jag vill att det ska kosta mycket att spela golf men 1500 för ett GF medlemskap tycker jag är rimligt. Jag vill bara att klubbar ska kunna göra banan så bra som möjligt. Tror inte att så många har en aning om hur mycket det kostar att hålla en bana i bra skick.

Tycker det är tråkigt att komma till en klubb där dom INTE har en shop. Jag skulle vilja att medlemmar på en klubb inte tar för givet att shopen ska finnas där, ingen tjänar en massa pengar på en vanlig golfshop nu för tiden. Vissa klubbar ser det som service till gäster och medlemmar men jag undrar hur länge dom orkar. Tror att alla golfare vill ha en shop på klubben men många åker hellre 5 mil för att spara 100 kr på en driver! Prova ut den på klubben gör många men sen bär det av till någon Outlet.

1200 kr för spel på Bro Hof tycker många är hutlöst, jag tycker att det borde kosta det dubbla. Björn Örås har spenderat ofantligt mycket pengar och dom som klagar på 1200 kr i GF borde tänka efter en gång till. Skicket på banan är i världsklass och jag tror inte att jag sett ett ogräs någonstans på banan.  Sen om banan är bra eller inte är en helt annan sak.

Sen har vi klubbar som är lite hypade som Hills, Vasatorps nya, PGA banan i Bara och Sand. Dom vill ha bra kvalitet och jag hoppas verkligen att svenska golfare uppskattar det dom gör. Golfen blir så mycket roligare när det är snabbt på green och fairways är kortklippta. Sverige har fantastiskt bra skötta banor med tanke på hur lite vi betalar i årsavgifter och GF. Många som klagar på att årsavgiften kostar 4000 kr åker på golfsemester och betalar 90-200 euro/dag för att spela på sämre banor OCH tycker att dom har fått en bra deal!!

Jag är bara jäkligt orolig var golfen i Sverige är på väg om ni undrar.

Till sist vill jag svara killen som skrev en kommentar för lite sedan. Du får gärna gå caddy på Fjällbacka om du vill.

 

Johan

Obama lirar på liggande boll

av Golfbloggen

Att den amerikanske presidenten gillar basket vet vi. Men golf ligger honom också varmt om hjärtat. Sägs ha 16 i hcp.

I går va barack Obama ute på sin förstra runda sedan han flyttade in i Vita huset. Ha valde spel på jätteanläggningen vid Andrews Air Force Base in Maryland och anlände i kortbrallor och solglasögon.
Andrews ligger nära Washington och är 18 hål som spelades även av George W. Bush, Bill Clinton och gamle George H.W. Bush. Det finns tre 18-hålsbanor på området.

Hur det gick för Obama har inte rapporterats.
Man får hoppas att han inte stretchade på reglerna som koreanske diktatorn Kim Jung l som i sin golfdebut lyckades med 15 hole-in-one. Trots att han dagen innan vunnit nordkoreanska mästerskapet i tyngdlyftning, med nytt världsrekord på närmare 400 kilo. Även det som nybörjare.

Foto: AP.

Örås bra för SAS Masters

av Martin Strömberg

Att SAS Masters behövde en förändring är nog alla överens om. Nu delas ansvaret mellan åtminstone tre aktörer och det känns naturligtvis tryggt ekonomiskt att ha Björn Örås med på skeppet. Han har stålar, är målmedveten och har, så vitt jag förstår, också ett genuint intresse för golfen.
Jag vet att många tvivlar på Örås och han beskrivs ibland som en despot som köper det han vill och som avverkar personal som min son tuggar sönder nappar.
Men mitt intryck av Örås är en hängiven person med höga krav och som tagist sig an möjligheten att göra något bra för Golfsverige.
Då är han rätt man för mig.
Jag tillhör den kategori som tycker att Fredrik Nilsmark och Masters styrelse fattat ett bra beslut som kanske till och med var helt nödvändigt för tävlingens framtid.
Sedan vet jag att många tycker mindre bra, förmodligen rent av illa om, att tävlingen permanentats på Bro Hof.
Det har vuxit upp banor med en tydlig ambition att vara med och slåss om att bli spelplats för SAS Masters och nu kan de inte ens vara med och tävla. PGA National, Frösåker, Hills, Barsebäck, Sands och Vasatorps TC är alla banor som rent golfmässigt skulle kunna konkurrera med Bro Hof men som nu tvingas se på utan någon som helst möjlighet att påverka. Det känns tråkigt men kanske att andra positiva krafter kan skapa andra tävlingar eller evenemang på andra platser än Bro Hof.
Jag hoppas på det men välkomnar samtidigt satsningen på det nya SAS Masters och tror att det kommer att bli en riktigt stor tävling, och då tänker jag inte bara på prissumman.

Trippel av Anna N

av Golfbloggen

Anna Nordqvist var tia i Mexico men gjorde nyss en trippelbogey på andra hålet – så var den avslutningsdagen förstörd.

Pettersen är fortfarande ett slag efter Ochoa, efter mindre än halva sista rundan. Kan blir en bra avslutning i duellen om segern!

Det blev holländsk seger i europeiska Nations Cup.
Koch och Wahlin slutade åtta.
Svenskorna slapp därmed ta hem den fulaste trofé jag sett sedan jag själv spelade en nyårspingis med polarna, då vi gjorde upp om en hammare inslagen i folie (en hyllning till Kjell ”Hammaren” Johansson.)

Foto: LET.

I väntan på en svensk seger….

av Golfbloggen

Blir ingen svensk seger den här helgen.
Nåja.

I väntan på nästa helg: Kan inte låta bli att dela med mig av Robin Williams klockrena version av hur skottarna uppfann golfen.
Helt hysteriskt.

Kom igen, tjejer

av Golfbloggen

Vi går mot ännu en makalöst svag svensk golfhelg, på herrtourerna.
Stenson tappade i Sydkorea, Daniel Chopra är den ende svensken som klarar cutten i New Orleans.

Det är tjejerna vi får lita på. I Spanien klättrade det svenska laget med Carin Koch och Lotta Wahlin till en femteplats inför helgen. Men det har sex slag upp till USA, som leder.
Och på LPGA-touren har rookien Anna Nordqvist just gått ut för att hänga på täten i Mexiko. Däremot tappade Karin Sjödin i dag, på grund av en svidande 75-runda.

Har följt truneringen i New Orleans på Viasat Golf ikväll. Catrin Nilsmark kommenterar. Och jag tycker hon blir varmare och varmare i kläderna. Att hon sen är lite onödigt rädd för tystnaden kommer inte som en överaskning, munnen går i ett – precis som vi känner henne privat. Men hon kan golf, det går igenom rutan.

Till sist en notering; Bro Hof och Björn Örås tar över SAS Masters, med SGF och Sportyard som partners. Precis som vi skrev i Sportbladet för två veckor sen. Tror det kan bli bra. Men finns det pengar kvar att ta hit Tiger Woods? Han kostar 30 mille. Jag har svårt att tänka mig en bättre start på äventyret på Bro Hof nästa år. Men ska Elin ta hem gubben till Stockholm är det bråttom, han planerar redan nu nästa säsong och är svårtflirtad.

Namnen vi bör lära oss

av Golfbloggen

Zürich Classic i New Orleans är i gång och den som går nästan sämst är Leif Olson.
”Loket” har fem bogeys och en dubbel. 155:a, just nu.

Däremot har Daniel Chopra en skaplig start. Två under par efter sex hål.
Resten ska vi inte nämna av hänsyn till deras familjer.

Här är helt oplanerat en lista på ledartavlans coolaste namn, i New Orleans:
Frank Lickliter. Jäkligt porrigt men häftigt ändå.
James Oh. Lite mer mjukporr över det.
Steve Stricker. Bara hårt.
Jimmy Walker. Andas whisky.
Eric Axley. Låter som ett namn för huvudrollen i en bra bok.
Colt Knost. Bra polisnamn.
Ken Duke. Låter hårt men han är en snäll mes.
Carlos Franco. Takes no prisoners.

De här funkar inte:
Jason Dufner. Låter som en misslyckad kille på fairway.
Bubba Watson. Jamen, ärligt talat…Bubba? Hur tänkte de?
Boo Weekley. Bra golfspelare med ett riktigt märkligt golfnamn.
Jerry Kelly. Säg det på göteborgska.
Dudley Hart. Lika illa som Bubba. Och vem vill heta hjärta i efternamn?

Sida 1 av 8
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB