Golfbloggen

med Martin Strömberg

Startsida / Inlägg

Minnen och tips

av Martin Strömberg

Ikväll drar det igång och alla tips verkar gå till Tiger Woods. Konstigt vore det väl annars men jag tycker samtidigt att det är att ta den enkla vägen ut och sånt gillar jag inte. Då får man åtminstone nämna två outsiders.
Mina blir… Poulter…. sluta skratta, killen har spelet.
Och… Hunter Mahan…. lägg av nu, fasen vad taskiga ni är, under solbrillorna döljer sig en minitiger, och ett smekande puttstroke.

Det händer ju då och då att det blir en riktig stjärnskräll och att Immelman vann ifjol var väl i varje fall en halvskräll. Zach Johnson året innan kanske ännu större. Jag har verkligen på känn att det inte blir en väntad vinnare i år heller, Augusta spelas annorlunda nu och vilka det gynnar råder det en viss oenighet om.
Jag läste att Luke Donald tyckte att det var spelet från tee som blivit mer betydelsefullt och det stämmer säkert, men själv har jag en svag känsla av att det är wedgesepelet som blivit viktigare. Såväl Johnson som Immelman är erkänt duktiga med weken. Nåväl, vi får väl se om några dagar.

Passar på och rankar mina favoritögonblick i Masters digra historia så här några timmar innan tävlingen drar igång.
Och på första plats: Greg Normans kollaps 1996. Det var en plåga att se Norman choka så fullständigt och det var knappt att man fäste någon uppmärksamhet vid Faldos tredje seger på Augusta. Engelsmannen var som en maskin medan stackars Greg i allra högsta grad var en människa som du och jag. Han ledde med sex slag inför slutvarvet men Faldo sköt 67 och Norman 78 och det var inte ens dramatiskt. Norman vann visserligen två majors men visade ganska ofta att det inte bara handlade om att kunna slå en golfboll, minns att han torskade rejält mot Faldo i The Open på St Andrews 1990 då duon gick i ledarboll tredje varvet. Sådant sitter i och var förmodligen det som sänkte Norman den där olycksaliga dagen på Augusta. Jag led hur som helst något fruktansvärt med den sympatiska australiern och får nästan något tjockt i halsen bara jag tänker på det.

Numero due Jack Nicklaus vändning 1986 Grymt starkt av den gamle räven och hans 65:a sista varvet sänkte både Greg Norman, som gjorde bogey på sista, och Ballesteros som satte andra slaget i vattnet på 15:e. Nicklaus var med i tätstriden ett par år till men det här blev (troligen) hans sista major.

Trois Tiger Woods kross 1997 Utan dramatik dör golftävlingar en ganska stor smula men det här är naturligtvis en av de starkaste tävlingar någon gjort. Fullt jämförbart med hans seger på Pebble Beach 2000. Woods vann med 12 slag och det var början på hans fantastiska majorkarriär fram till idag. Nu återstår att se om han kan komma tillbaks på riktigt igen och jag är som jag redan skrivit tveksam.

Snart är det dags och om Woods vinner med tolv slag i år så är jag beredd på verbal bestraffning av det grövre slaget. Det bjussar jag på. Ha det nu riktigt skönt framför teveapparaterna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB