Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för May 2009

- Sida 1 av 4

Ont om heta svenskar är det gott om

av Golfbloggen

Ingen svensk riktigt högt upp på någon av herrtourerna inför helgen. (Tjejerna spelar ju inte.)

Fredrik Jacobson fortsätter spela fantastiskt, men en 66:a i dag ger bara en 28:e plats på Colonial eftersom resten av fältet svarade för lika bra scorer.

I London är Magnsu A Carlsson med ganska bra, på en trettonde plats i European Open, trots två bogeys under avslutningen av varvet. Den här killen från Frösåker är rankad 360 i världen och skulle må riktigt bra av en bra placering under söndagen. Han har en 52:a plats som bäst i år.

 

Pettersson på väg tillbaka?

av Golfbloggen

Efter ÅTTA raka missade cutter är Calle Pettersson tillbaka och nosar på lite prispengar. Han är visserligen 13 slag från täten på Colonial, men att han får spela fyra dagar igen är en framgång. Kanske är formen på väg lagom till nästa veckas Memorial, där han vunnit och alltid har spelat bra.

 

Bäste svensk i Fort Worth efter två dagar är som så ofta tidigare Fredrik Jacobson. 68 och 70 är enormt stabilt, precis som han spelat hela våren. Den killen gör aldrig en riktigt sunkig runda. Men han får svårt att nå täten från sin 45:e plats. Många skjuter lågt den här helgen…

Även gamle skataren Richard S Johnson är kvar i tävlingen, men långt ner på ledartavlan.

Hanson tappar – Stenson långt efter

av Golfbloggen

Andra dagen av European Open bjöd inte på någon svensk succé. Peter Hanson hade en 73:a och tappade från andra till nionde plats. Men första dagens 66.a gör att han ändå är med bra inför helögen, bara tre slag från ledning.

Positivt är att hela sju svenskar klarade cutten och får spela vidare.

NIO spelare från Sverige klarade inte cutten. En av dem var Henrik Stenson, som efter gårdagens 76-svarv i dag hade en 80-runda. Han lär förstås vara enormt missnöjd. Världsfemman gav mer eller mindre upp och slutade 20 slag från ledning, efter två speldagar. Men han mixtrar med spelet inför US Open och bryr sig inte om det här slutresultatet.

Glöm Tiger Woods i Gävle

av Golfbloggen

Det ryktas att Tiger Woods kanske dyker upp som gäst när hans svägerska Josefin gifter sig i Gävle nästa helg, den 6 juni. Frun Elin och båda barnen är redan på plats i Sverige och en stor högtid och fest väntar hela släkten, förstås.

Golfbloggen vill passa på att gratulera Josefin och familjen Nordegren.

Men att Tiger Woods skulle dyka upp kan gävleborna tyvärr glömma. Nästa vecka väntas han spela ”Memorial”, en av hans personliga höjdpunkter i spelschemat. Memorial är legendaren Jack Nicklaus egen turnering och Jack har nyligen sagt att han ser fram mot att träffa världsettan och spela golf med honom. Och Tiger själv brukar njuta lite extra av att spela med sin stora barndomsidol, de är ju nära vänner.

Gävle är alltså inte en möjlighet, på grund av spelschemat. Tiger kommer senare i dag bekräfta för arangörerna att han ska jobba när de andra har kalas. Han förekommer redan i amerikansk tv-reklam för turneringen.

Dessutom skulle han säkert undvika att dyka upp och stjäla uppmärksamheten från brudparet. Han är diskret sånt.

Sorry, Gävle.

 

Stenson tio slag över par

av Golfbloggen

Henrik Stenson fortsätter att ha problem efter sin fantastiska seger i Sawgrass.

Efter 30 spelade hål i European Open är världsfemman hela tio slag över par. För andra veckan i rad missar han alltså cutten.

Men jag är ändå inte orolig, på något märkligt vis. Jag har en känsla av att Stenson kommer att stå i skuggan av ett lyckat US Open och säga att ”de där turneringarna i Europa var ju bara genrep inför det här”.

Han spelar alltså US Open-golf, ett spel anpassat till långa hål med hög ruff, på en europeisk bana som inte alls ser ut så i verkligheten.

Den enda negativa med att misslyckas två vekor i rad i England är att han går miste poäng i racet till Dubai, där det väntar stora pengar i slutet av säsongen. Men uppladdningen inför en major är väl viktigare än det, antar jag.

 

 

”Fidde” ett svenskhopp i USA

av Golfbloggen

Förra veckan i USA var en svensk besvikelse.

Nattens rundor på Colonial var inte mycket roligare. Bäst gick Fredrik Jacobson som kom in två slag under par, på en 68:a, mycket tack vare fortsatt bra puttning. Ändå innehöll rundan bland annat en dubbelbogey.

Men många sköt lågt. Fiddes plats räcker bara till en 24:e plats.

Calle Pettersson, som haft en tung vår, är 79:a på ledartavlan, ettr slag över par. Precis som Richard F Johnson.

Den fjärde svensken, Daniel Chopra, gick runt på en 74:a – och bröt (oklart än varför).

Colonial passar spelare som slår kort och rakt. Tre spelare (Austin, Clarke, Stricker) leder tack vare 63-rundor. Så ska svenskarna undvika en vcka som den förra måste de ner och nosa på mycket låga 60. Helst redan i natt.

 

 

Flygrädd världsmästare

av Golfbloggen

Henrik Stenson fick sig en rejäl upplevelse som gäst hos McLaren och Lewis Hamilton.

Efteråt var detr bråttom till golfbanan och en helikopter var beställd. Men Hamilton lär ha vägrat – med hänsyn till att han är flygrädd!

Köra plastbil i 300 knyck på smala vägar är ok, men flyga lite är farligt?

Hamilton hann fram ändå. Bakom ratten på en bil. Inte helt oväntat.

Hanson leder European Open

av Golfbloggen

Peter Hanson leder på Europatouren när han strax är inne i klubbhuset, på London Golf Club. Sex under första varvet är riktigt bra. Kanske är han inspirerad av sin viktiga hole-in-one i US Open-kvalet i måndags.

Men den stora skrällen så här långt är att veteranen och bollgeniet Joakim Heaggman är i hälarna på honom. Jocke är tre under med några få hål kvar att spela. Jag utgår från att han ligger på mage när han läser linjerna, precis som vanligt. Och ger medspelarna gråa hår.

Däremot är Henrik Stenson illa ute igen. Tre över par efter 17 är oroväckande.

Mycket golf kvar, dock.

Det är ingen golf på LPGA eller LET den här veckan. Lite trist, tycker jag.

I USA ska det bli kul att se vad Jacobson och Johnson kan göra på Colonial. De visade grym form och kyla när de spelade tt lyckat British Open-kval i måndags. Och kan Calle Pettersson stoppa blödninen av sitt spel?

 

Blåsigt i Kungsbacka

av Martin Strömberg

Spelade pro-am på Kungsbacka idag och det blåste (som alltid) rejält utmed havshålen. Banan var i riktigt fin kondition och en tiometersputt i medvind krävde ungefär en puttrörelse som för att slå en enmetare på min hemmabana, grymt kul och grymt svårt. Det tog väl nio, tio hål innan man var i närheten av att hitta rätt fart.

Spelade med en ung kille från Karlstad, Robin Askstrand och det var en trevlig prick. Han svingade riktigt skönt och hade bra touch på greenerna. Håller tummarna, Robin.

Om det blåser så här mycket har jag svårt att se några riktigt låga scorer ihelgen, det finns visserligen en del riktigt bra birdiehål men också många hål där man utran större misstag kan göra både bogey och dubbel.

Ska bi kul att följa tävlingen och det krävs kanske en dle vindrutin för att kunna vinna.

 

Parnevik missade British Open-biljetten

av Golfbloggen

En lång kvaldag är snart över, världen över.

I England lyckades Johan Edfors och Peter Hansson spela in sig i US Open, som avgörs under midsommarveckan. De ordnade sina platser i ett dramatiskt särspel.

I Texas kvalar de ”åt andra hållet”, för biljetter till British Open i mitten av juli.

Kvalet över 36 hål slutade väl för kompisarna Fredrik jacobson och Richard S Johnson som båda får åka till Turnberry. Daniel Chopra missade en biljett med bara ett enda slag och Jesper Parnevik, som öppnade första 18 med en 64:a, hade ett svagare andravarv (70) och missade en plats bland de åtta lyckliga med bara två slag – det måste vara oerhört bittert.

 

 

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB