Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för June 2009

- Sida 1 av 8

Tillåt mätinstrument

av Martin Strömberg

Debatt pågår i Golfsverige om man ska få använda diverse mätinstrument när man spelar och min åsikt är helt klar. Godkänn allt, även på tävlingsnivå.

Argument: Det ger snabbare spel. Istället för att stega omkring och leta efter mätpunkter på banan så skjuter du snabbt och lätt och får ett mått på en sekund.

Argument 2: Det är inte själva måttet som är svårigheten i golf, du har redan nu möjlighet att få reda på hur långt du har kvar. Det svåra är ju att utföra detta. Det enda tänkbara alternativet till att tillåta mätinstrument är att ta bort alla former av mått på våra banor och det känns lite stenålder. Den som vill kan ju bara skita i allt och köra sitt eget race, det alternativet kommer ju alltid att finnas kvar

Personligen kommer jag inte att skaffa någon dylik apparat om ingen tvingar på mig en men jag tycker att det verkar smart och enkelt i relation till alla man spelat med som springer kors och tvärs i en kvart för att få reda på något mått som jag redan har i min kropp. Man kan inte alltid tänka på sig själv, vissa vill ju veta exakt och då kan de väl få det.

 

Blixt på väg mot PGA-touren

av Martin Strömberg

Nationwidetouren hamnar ofta lite i skvalpet i bakvattnet från PGA-touren men nu är det dags att nämna Jonas Blixt och Oskar Bergman. Blixt från Karlstad har efter en fin collegekarriär i Florida State satsat på att ta sig in på PGA-touren via Nationwide och det ser ut att gå rätt väg. Fjärdeplatsen i helgen lyfte Blixt femton placeringar på order of merit och nu är han bland de 25, som ger en begränsad plats nästa säsong. Kan han ta sig upp topp tio så får han en riktigt bra kategori.

Nationwide är större i USA än vi tror och sänds nästan varje vecka så tittarna och de golfintresserade vet mycket väl vilka spelare som är på väg upp.

Bergman från Boden har jag spelat med några gånger när han var (mycket) ung. Han var en glad och trevlig kille som har orkat hänga i och som verkligen har spelet för att lyckas. Tyvärr sköt han en 76:a sista varvet i helgen, annars hade han också avancerat, nu är han 46:a på penninglistan.

Det vore riktigt kul om båda kunde ta klivet upp via Nationwide och jag tror att chansen finns.

Ska försöka följa killarna och dunka ut en intervju så småningom här på nätet.

Låt Lag-Sm vara

av Martin Strömberg

Golfförbundets beslut att göra om seriesystemet väcker starka känslor ute i landet.

”Ett av de största idrottsliga besluten som fattats”, säger Thorsten Hellmark på Svenska Golfförbundet på golf.se och det låter ju kanske lite bombastiskt att säga, men han verkar ju nästan ha en poäng med tanke på reaktionerna som väller in.

Lag-SM har alltid varit ett kul avbrott från den vanliga tävlingslunken, jag har själv spelat ett antal och kan intyga att det är bland det roligaste på året, mer lättsamt och kanske enda gången på året man spelar en riktig foursome och bästboll.

Nu ska det skrotas till förmån för ett gäng olika steg med kvalomgångar och till slut en final i september, det är naturligtvis en skrivbordsprodukt som aldrig kommer att fungera. Jag kan förstå tanken och till och med tycka att det låter bra men det kommer inte att funka.

Ingen klubb kommer att kunna spela sina bästa spelare alla, eller ens några, tillfällen och om förbundet tycker att ”gamla” lag-SM devalverats så är det inget mot hur det kommer att se ut om några år om inte det här beslutet ändras.

Jag är ingen nej-sägare men det här går inte att säga ja till, det är för dumt. Det hade varit bättre att låta de lägre divisionerna bara spela ett långt sammandrag precis som Lag-Sm spelas och kanske låta fler lag trilla ur/gå upp.

Som det har varit kommer ändå ganska många bra spelare hem om de har möjlighet men framöver lär vi aldrig få se några challenge/ET-spelare på lagtävlingarna.

Låt lag-SM vara som det har varit, don´t fix what´s not broken.

Lucas Glover förstörde festen

av Golfbloggen

FARMINGDALE, NEW YORK. Alla ville att Mickelson skulle vinna, och om inte så David Duval som inte vunnit sedan Sundsvall brann..
Nu vann Lucas Glover, och stämningen på Bethpage skulle kunnas beskrivas som lite… tom.
Men han har hållit ihop spelet bra, och gjort par på se sista viktiga hålen där andra gjort bogeys och är en värdig vinnare.

Det är i och för sig vinnarna alltid. På något sätt.

Phil Mickelson har fått en orkan i seglet

av Golfbloggen

FARMINGDALE, NEW YORK. Vi kan nog räkna bort Ricky Barnes och fokusera oss på de som verkligen har chans att vinna det här. Lucas Glover är en av dem. Tre över i dag, men är ingen annan spelar bra kan det räcka. Men Phil Mickelson, jag säger bara Phil Mickelson!

Frugan ligger hemma med bröstcancer, livet har tagit en vändning och Lefty spelar just nu drömgolf till publikens eufori. Ta en titt nedan och ställ er frågan. Vem vill vinna mest? Vem vågar vinna det här?
Phil Mickelson gör en eagle på hål tretton, den första på det hålet på hela veckan, och där andra skiter i brallan har han nu fått en orkan i sitt segel.

Bild 6.jpg

/Linderstam

Konsten att slänga bort en major

av Golfbloggen

FARMINGDALE, NEW YORK. De är många som lyckats genom åren, och inte bara duvungar, utan spelare som Greg Norman, Phil Mickelson, Colin Montgomerie..

Nu är Ricky Barnes en kille som inte har någon historia i ryggsäcken, och efter åtta hål i dag ligger han fem över. Han har till exempel gjort fyra raka bogeys.

Jag behöver inte tillägga att han är på väg att slänga bort den här chansen va? Men jag gör det ändå.

Ricky Barnes är på väg att bryta ihop där ute.
Ricky Barnes är på väg att slänga bort den här chansen.

/Linderstam

Hansons nya kläder

av Golfbloggen

FARMINGDALE, NEW YORK. Ricky Barnes håller i än så länge, och lyckades på något sätt rädda par på tvåan där han låg långt ut i ruffen när spelet återupptogs i dag. Glover har tappat ett, men bakom verkar det inte vara någon som verkligen vill utmana de två. Kanske Fisher, jag tror på mest Mahan och man vill ju gärna tro att Mickelson kan blir farlig, men som han sprider slagen just nu så blir det ingen US Open-titel den här gången. Heller.
Tiger Woods har haft några birdechanser men tar inte möjligheten när den finns. Lite synd för honom. Det skulle nämligen bli en enorm psykisk påfrestning för gröngölingen Barnes att höra publikens jubel långt bortifrån och fundera på vad om hände. ”Va det Tiger som gjorde birdie nu, eller Mickelson”. Sedan skulle Woods kunna luta sig tillbaka i klubbhuset efter en bra runda och se hur pressen ökar på ledarna ute på banan för varje hål som går. Nu ser det inte ut att bli så. Men det är många hål kvar att spela, 15 för ledarbollen, och det räcker med ett hjärnsläpp för att tappa en given titel.
Lex mental härdsmälta a la Jean Van de Velde i The Open 1999.

Henrik Stenson håller ihop det bra och ligger på delad 16e plats, Johan Edfors och Calle Pettersson har höjt nivån och avancerat (21a och 28a) och i toppen verkar Peter Hanson hittat rätt i dag.

Skåningen ligger ett under par efter två raka birdies på, på svåra femman och på sexan, och ligger på en lysande sjätteplats – och han gör det dessutom i en störtskön rutig tröja. Gogogo, Hanson.

/Linderstam

 

USGA bryter mot sina principer

av Golfbloggen

USGA är inte kända för att bryta mot sina principer, men under måndagen kommer de eventuellt göra det. Och det beslutet andas logik.

USGA har nämligen som regel att alltid spela ett eventuellt särspel i US Open, som inte spelas hål för hål utan en full runda över 18, dagen efter avgörandet. Minns förra året då Tiger Woods kvitterade Rocco Mediates ledning på Torrey Pines sista hål, och särspelet spelades på måndagen.

Nu kommer ett eventuellt särspel liras direkt efter att fjärde rundan spelats, om vädret tillåter vill säga, och det är vi nog ganska många som är tacksamma för.
Det blir dock fortfarande i så fall först över 18 hål, sedan följer sudden death-principen, spel hål för hål, efter det.
Det hade varit lagom spännande att vänta in spel på tisdagen, och det är förbannat skönt att även USGA håller den linjen.

Så, high five för den, och low five för att vädret tillåter spel hela dagen i morgon. Annars kan vi sitta här till tisdag, onsdag, tors… ja, ni hajar.
Håll tummarna.

Cher’eo.

/Linderstam

Sagan om Phil Mickelson

av Golfbloggen

Mickelson satte precis en, ja, kanske svår tolv meters vänster-högerputt på 18e och publiken blev fullkomligt galen. På ett bra sätt. De har Mickelson i hjärtat, och en krönikör här skrev att det beror på att New Yorkarna ser honom som en kille man gärna skulle ta en öl med. Jag kan bara hålla med, han har nån ”nice guy”-känsla över sig och är trevlig mot dom flesta. Och han tar sig tid. Sedan skulle han säkert ta notan också, och det är ju alltid ett plus.

Hur som.
-2 totalt, efter två birdies mot avslutningen, och delad femteplats. Kommer det bli en saga det här, trots allt?

/Linderstam

When Peter Hanson prevails in undramatic fashion

av Golfbloggen

Peter Hanson får en släng av sleven av ESPN:s Jason Sobel, apropå att han kanske inte är den mest spektakuläre herren ute på touren.

Eller vad sägs om följande:

”It’s entirely possible that all of the current leaders flail down the stretch, leaving Peter Hanson as a three-stroke winner. Or Azuma Yano. Or, well, someone else who doesn’t exactly move the needle, prevailing in undramatic fashion…”

Det  är inte direkt en komplimang, snarare en känga mot att Hanson inte får publiken att göra high fives vid hans bara åsyn, men Peter får svara med slagen i stället för pennan. Här är klubban mäktigare än bläcket, helt klart.

Sida 1 av 8
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB