Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för August 2009

- Sida 1 av 7

Fidde nära särspel

av Martin Strömberg

Satt och njöt av spänningen i The Barclays inatt och oj, vad nära det var att Fidde Jacobson slank med till ett särspel. Trots ett ganska jobbigt varv var han med in på sluthålen och två bra puttar ifrån ett särspel. Nu vann outsiderna Heath Slocum efter en dränkt sjumetersputt på sista hålet för par. Han hamnade ensam på nio under medan Tiger bommade en tvåmeters och blev åtta under liksom Stricker, Els och Harrington.

Nu delade Jacobson sjätteplats och lyfte på FedEx-listan. Kan han konservera formen kan han mycket väl vara med och hugga på segern i någon av de tävloingar som återstår.

Anna Nordqvist gjorde sexton par och dalade till sjundeplats i Safeway Classic. Okej, och ännu ett bevsi på att hon är i toppen för att stanna. Det vore kul om hon fick sällskap av Pernilla Lindberg nästa år och Caroline Hedwall året därpå. Damsidan ser plötsligt stark ut igen.

Pratade en lång stund med en verlycklig Peter Hedblom. Han berättade att visst hade han tvivlat när det gick som tyngst tidigare i år, men hyllade Lasse Evertssons puttningsträning som nyckeln till framgång. Det är nog vad bohemen Hedblom behöver, någon som styr upp honom lite. Jag frågade om han inte tränat puttning tidigare (eftersom det alltid varit hans stora problem). ”Jo, men då har man mest gått och slagit lite puttar här och där”, förklarade Peter.

Tack, Lasse Evertsson, för att du finns.

Övningen med att sänka enmetare i rad och tvåmetare i rad har funnit länge för den övningen brukade vi köra på Borås puttinggreen redan i slutet av 80-talet men det är klart att det tar tid innan nymodigheterna når Gävle och Öijared.

Hedblom är i varje fall en av de överlägset skönaste lirarna därute och segerintervjun igår på teve var underbar. Hoppas att Peter och Lasse fortsätter jobba ihop och att Pierre Johnsson håller hans kropp i trim. Då kan han ha många bra år kvar.

Grattis Peter

av Martin Strömberg

Som vann på Gleneagles efter en stor svensktävling. Han slogs mot Martin Erlandssons superscore (62) och lyckades göra två tuffa par sista två hålen för att hålla undan. Det finns få mer värdiga vinnare. Hedblom har kämpat i motvind i år men hittat rytmen och känsla de senaste två tävlingarna. Han är en världsspelare när han puttar okej och det är bara att hålla tummarna och hoppas att han kan ta sig in topp 50 i världen så han får chansen att mäta sig med världseliten igen.

Skål, Peter!

Fast jag vet att du inte dricker så kan du väl ta ett glas champagne ikväll.

Och, skål, Martin Erlandsson för din finfina avslutning.

Erlandsson i zonen

av Martin Strömberg

Martin Erlandsson är på väg att skjuta sönder banan i Gleneagles totalt. Han är nio under efter tolv hål sista dagen och kan mycket väl vinna tävlingen om han håller i spakarna hyfsat på slutet.

Om han gör mer än så kan han spräcka drömgränsen 60 men det krävs fyra birdies och en hel del mental mojo för att klara det. Tummar hålles för det vore skitkul för Erlandsson, som är känd för att vara en stabil spelare som sällan skjuter riktigt lågt. Vilken käftsmäll det vore om han slängde i en 59:a på en erkänt tuff bana.

USA vann matchen på greenerna

av Martin Strömberg

Istället för att bli hjälte tvingades Anna Nordqvist se på när Morgan Pressel slog både henne och vann cupen åt USA… igen.

Det var inga stora marginaler men det är ganska uppenbart att amerikanskorna slog i hundratalsmeter puttar mer än europeiskorna. Herregud vilket fluk det var idag och det är svårt att försvara sig mot.

Tungd dag för svenskorna och alla utom Maria HJorth, som fortfarande spelar, fick stryk. Ändå bra insatser överlag, tycker jag.

Plötsligt mörker Europa

av Martin Strömberg

Det såg jättebra ut för Europa i Solheim Cup men plötsligt började amerikanskorna kasta i puttar från höger och vänster och nu är det klar fördel jänkarna. Det krävs att Laura Davies vinner sin och att ett par andra matcher vänder. Det kommer att kunna hänga på Mimmi Hjorth och Anna NOrdqvist.

Orkar någon av dem vända?

Det vore grymt kul om någon av dem får slå i avgörandet men som sagt: det krävs bättring.

Adrenalin Hedblom

av Martin Strömberg

Alla som varit med om att bli nervös i täten av en tävling vet att kroppen kan bli tyngdlös och trots att det känns behagligt så blir man starkare av adrnalinet och slår en klubba längre, typ, ibland två.

Det visste naturligtvi den gode gävlebon om men det blir gensat svårt att bedöma hur mycket det påverkar och känner man sig cool så är det lätt att tro att det inte påverkar alls.

En riktigt bra tävling ändå av Hedblom och nu hade han sådär gött flow i svingen igen. Han kommer att spela bra i höst, det är jag säker på.

/Martin

Så här ska det avgöras

av Martin Strömberg

Så här spelas singlarna:
17.05 Suzann Pettersen-Paula Creamer

Här måste Pettersen visa klorna och vinna. Stentuff match.

17.15 Becky Brewerton-Angela Stanford

Brewerton kan mycket väl slå Stanford men det blir tajt här också.

17.25. Helen Alfredsson-Michelle Wie

Hoppas på Helen men tror på Wie, som har övertygat stort

17.35. Laura Davies-Brittany Lang

Davies har bara spelat ett varv och seger här är en jättebonus

17.45. Gwladys Nocera-Juli Inkster

Normalt sett en given USA-poäng men matchen känns jämn efter Inksters spel igår

17.55. Catriona Matthew-Kristy McPherson

Två grinders som säkert kommer att spela till 18:e

18.05 Sophie Gustafson-Brittany Lincicome

Sophie tog två sköna poäng igår och har bra chans mot Lincicome

18.15. Diana Luna-Nicole Castrale

Jämnt och ovisst också här. Kanske ett visst plus Castrale

18.25. Tania Elosegui-Christina Kim

Kim kan psyka ner Elosegui med alla skrik och gester

18.35. Maria Hjorth-Cristie Kerr

Nyckelmatch och Kerr är svag favorit

18.45. Anna Nordqvist-Morgan Pressel

Den här matchen tror jag att Nordqvist bara vinner men Pressel är en bulldog

18.55. Janice Moodie-Natalie Gulbis.

Moodie känns något starkare mentalt

Bra golfunderhållning

av Martin Strömberg

Det blev en riktig jäkla nagelbitare inatt när svenskorna hade huvudrollerna i foursomespelet, tyvärr blev det inga poäng, trots bra spel. Men det var riktigt bra underhållning.

Helen Alfredsson och Suzann Pettersen hade chansen till en halv poäng på sista hålet men Helens pitch landade fem meter för kort och norskans putt var en aning hård för sin linje.

Succéparet från i fredags, Anna Nordqvist och Maria Hjorth, förde sin match spelmässigt mot Wie och Kerr, men när det gällde på slutet så svek, i första hand, Maria Hjorths, putter. Hon fick svåra avstånd och det var väl bara en som var ”given” men det var ändå puttar som måste i en sån här match.

De spelade bra ändå men det var riktigt synd att de inte kunde ta den matchen, den var viktig känns det som.

Lika inför singelspelet, räcker det?

Tveksamt men det beror helt på hur singelspelet utvecklas, kanske, kanske.

 

Snigelgolf

av Martin Strömberg

Vet inte vad ni tycker men visst tog det enormt lång tid för att vara matchspel?

Det känns som att spelarna överanalyserar och överarbetar varenda slag in i det oändliga.

Men kvaliteen på spelet tycker jag höll bra klass och det var kul när det flöt på. Anna Nordqvist var en av dem som höll tempot bra, åtminstone enligt mina amatörmässiga tidsmätningar. Hon och Brewerton höll sig under minuten medan Nocera och Creamer, som jag också mätte en del tog mer god tid på sig.

Det känns väl som att amerikanskorna är starkare men kanske ändå att Europa kan knipa det här. men det krävs en bra andradag och lite bättre puttning, det känns som att nästan alla långputtar som satt var amerikanska.

Mina tips satt ganska bra på eftermiddagen men sprack på att Matthew och Moodie inte kunde ta en halva.

Så här ser schemat ut idag, svenska tider.

 

(15.05): Helen Alfredsson/Tania Elosegui – Christina Kim/Michelle Wie

Har svårt att se Alfredsson och Elosegui vinna det här, tyvärr.

(15.20): Catriona Matthew/Diana Luna – Angela Stanford/Brittany Lang

Bra chans för Europa. Klar seger.

(15.35): Suzann Pettersen/Anna Nordqvist – Nicole Castrale/Cristie Kerr

Kan bli en kanonmatch och jag tror på Nordqvist och en revanschsugen norska.

(15.50): Gwladys Nocera/Maria Hjorth – Brittany Lincicome/Kristy McPherson

Tyvärr, här är amerikanskorna för starka.

Raset

av Martin Strömberg

Det som såg så himla bra ut för Europa blev till slut underläge 1.5-2.5. Amerikanskorna gjorde det riktigt bra medan europeiskorna såg lite bleka ut sista nio.

Mitt tips stämde ju resultatmässigt men jag var helt snett ute, nästan lika snett som Laura Davies utslag, när det gällde just Davies och stackars Brewerton. Det såg ut som att Becky spelade själv och Laura hade inte många rätt. Det roliga med henne är ju att hon i morgon plötsligt kan spela som en golfgudinna, mitt eget spel är ett under av jämnhet i jämförelse och då ska ni veta att jag kan göra i princip vad som helst.

Nåväl, nu är det snart dags för foursomes och jag skulle vilja påstå att det är ganska nödvändigt att inte låta amerikanskorna segla iväg för långt. Av ganska kraftigt belagd tradition är amerikanskorna klart starkare i singelspelet och inte så mycket talar för att det skulle förändras här på hemmaplan.

Så här ser lagen ut i kväll, svenska tider.

 

Pettersen/Gustafson – Gulbis/Kim (21.05)

Brewerton/Nocera – Stanford/Castrale (21.20)

Nordqvist/Hjorth – McPherson/Lincicome (21.35)

Matthew/Moodie – Creamer/Inkster (21.50)

Kul och logiskt att Nordqvist får hoppa in och jag tror att om hon spelar bra kan hon få spela resten av matcherna.

Tips?

Seger för lag Brewerton och lag Nordqvist och delat för Matthew och Moodie. Tyvärr tror jat att Pettersen och Sophie får svårt mot Gulbis och Kim, men en hel del talar för att jag har fel 🙂

Sida 1 av 7
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB