Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för April 2010

- Sida 1 av 3

Så har Tiger aldrig sagt tidigare

av Martin Strömberg

Det hör inte till vanligheterna att Tiger missar kvalgränser. Och det hör definitivt inte till vanligheterna att han skjuter i trakterna av 80 skott.

Herr Woods har missat en kvalgräns de senaste tre åren (The Open på Turnberry ifjol) och han har under åren 2000-2009 totalt missat fem kvalgränser på 185 tävlingar och då oftast med något slag. Undantaget US Open 2006 då han kom tillbaks efter ett långt uppehåll då hans pappa gick bort och missade kvalet med tre slag. Åren 2000-2004 missade han inte en enda och inte heller åren 2007-08.

Hur ska man då tolka det monumentala bottennapp som Tiger demonstrerade på Quail Hollow?

Tja, jag tror att han tycker att detta var riktigt skönt. En del av terapin och ännu ett granitblock som släpper från den fasad av perfektionism som nu rämnar.

Tiger sa efter första varvet så här. och för mig är det här unikt.  Jag hickade till när jag läste att han sa att rangen kunde dra åt hel…e och att han inte tänkte träna alls efter varvet.

Jag har aldrig läst en intervju med Tiger då han varit i närheten av den typen av uttalanden och då har jag läst några stycken om man är blygsam.

Han brukar vara oerhört seriös och träna ganska rejält, särskilt när spelet inte stämmer och det här tyder på en ny attityd. Frigörelse, skulle jag kunna tro. Han vill bli av med perfektstämpeln också på banan men nej, jag tror inte att han gör så här med flit. Det handlar om mekanismer som inte ens Tiger kan hantera.

Han kommer nog att dundra på och blanda lite mer än tidigare framöver också om jag ska komma med en blygsam gissning. Han kommer förmodligen också att vinna då och då men inte lika ofta är mitt tips. 

Reaktionen måste väl också sägas vara ganska mänsklig. Att lämna allt som hänt bakom sig och utan ett spår också på golfbanan vore orimligt i längden.

Vet inte om det är en slump att Tiger spelar uselt samtidigt som just den här informationen släpptes av National Inquirer igår? Man ska nog ta den typen av information, som dessutom inte går att kolla och som alltid får stå oemotsagd, med en viss nypa salt när inga källor framträder med namn och det har ju varit lite open range på Tiger att bra tag.

 

Edfors krossar i Sevilla

av Martin Strömberg

Åtta under och just nu ledning med två. Det är som jag känt att Johan Edfors är på väg att hitta rätt igen. Nyckeln är att han håller drivern i spel och sätter i lite puttar, då är han alltid livsfarlig.

Kul att flera svenskar spelar bra och det kan bli så att nu när touren vänt ”hem” till Europa igen så vaknar svenskarna. Peter hedblom, Martin Erlandsson och Mikael Lundberg verkar alla lite på gång.

Tiger hade problem första varvet på Quail Hollow och det är inte så konstigt. Det är ingen bana som man kan sprida bollar från tee eller ha lite halvtaskig bollträff. Tiger är rostig men det kommer nog så småningom nu när han kommer att spela mer regelbundet.

Det vore fantastiskt kul om Lorena Ochoa kunde få vinna i sin sista tävling och på hemmaplan dessutom. En värdig avslutning på en fantastisk karriär som tyvärr för oss som gillar golf avslutas lite tidigt. Men det är ju naturligtvis inte vi som ska bestämma när Ochoa ska sluta lira. 

Montys lakejer

av Martin Strömberg

Så har Colin valt vilka han vill ha till medhjälpare på Celtic Manor i höst. Det var ju inga oväntade val direkt.

Thomas Björn och Monty har spelat ihop och Björn är en extrem tävlingsmänniska som säkert kan spänna blicken i någon stackare och därmed framkalla allt från albatross till trippelbogey.

Paul McGinley spelar ju fortfarande en hel del, liksom Björn, och det känns långsökt att han kommer att spela sig in. Alla britter gillar och har respekt för McGinley så det funkar säkert bra.

José Maria Olazabal var Montys största konkurrent om kaptensrollen, särskilt efter att Ollie var assisterande åt faldo på Valhalla. Har tidigare sagt att han inte vill vara assistent igen och vi får väl se hur det slutar. Han är en ganska slug taktiker och säkert en stor tillgång och han vill säkert vara med om ngn spanjor spelar sig in (Garcia) eller får wildcard. Den enda spanjor som jag tror kan få wildcard är Quiros.

Läste också att Alex Norén bytt Pete Cowan mot Rikard Fors. Säkert ett vettigt beslut. Fors är en ödmjuk och seriös tränare som har en ganska okomplicerad och klassisk bild av golfsvingen och dessutom bra mental känsla. Kan bli ett lyft för båda.

Halvsunkig statistik för svenskarna

av Martin Strömberg

Vare sig Edfors eller Stenson hade någon större dag under söndagen och en snabb titt på statistiken ger en ganska klar bild av vad som hände på Pinx. 

Henrik Stenson spelade sämre ju längre turneringen led. Han gjorde för få birdies på sina greenträffar om man går enligt statsen. Nu är det ju vanskligt för det går inte att se hur bra greenträffarna var. Han är för dålig på att rädda par när han missar green. Jämför man med spelarna i toppen så ligger de på upp mot 75% medan i princip alla svenskar ligger under 50%. Det funkar inte och tyder på att man dels chippat halvsunkigt, dels missat en hel del puttar mellan en och två meter. Däremot träffade Henrik ganska många fairways vilket är positivt. 

Peter hanson träffade ovanligt lite fairways och greener, känns som lite ringrost och jag såg honom en del på teve där han verkade lite halvtrött. Det såg ut lite grann som att han inte fick någon känsla för banan och det är inte helt ovanligt. Bunkerslag som känns bra som inte releasar ut och chippar som drar iväg som man tror ska bajta upp. Svingen såg bra ut som vanligt även om tempot kändes lite forcerat mot vad man brukar se hos Hanson.

Niclas Fasth, en riktigt hygglig tävling. Kämpade nog bra då statsen ser sådär ut överlag. Han är en scorare när han sätter den sidan till och hoppas att han kan få igång hela spelet, då är han en vinnare.

Johan Edfors. Missade ganska mycket fairways men ändå en godkänd placering.

Martin Erlandsson avslutade starkt och träffade alla greener sista dagen. han kan mycket när han hittar känslan och jag tror en hel del på honom ramöver.

 

Stenson och Edfors kan svepa fältet

av Martin Strömberg

Det vill sig inte fult ut för svenskarna på herrsidan just nu. I Sydkorea spelar många bra men mycket talar för att de hamnar på typiska svenskplaceringar just nu, någonstans mellan tredje och 20:e plats. Stenson och Edfors kan naturligtvis svepa fältet från sina tiondeplatser och det hoppas jag. Hanson kan avancera rejält från sina fyra under men han är fem efter och behöver lira riktigt bra på söndag.

Peter Hedblom missade kvalgränsen med ett slag efter en tråkig avslutning. Tungt att åka så långt och missa kvalgränsen, hoppas att det släpper snart för Hedblom, han är en riktig spelare men antalet bogeys på Pinx tyder inte på stabilt spel, tyvärr.

Mathias Grönberg ligger bra med efter första varvet och det vore himla kul om han kunde spela fyra varv den här tävlingen. Han har kapacitet men visar det tyvärr alltför sällan nuförtiden. 

Att Anna Nordqvist och Sophie GUstafson spelar så bra förvånar mig inte ett skit. De ska slåss om segern i European Nations Cup om man tittar på startfältet. Troligen vinner de klart om de fortsätter spela efter sin kapacitet.

Ochoa har inte varit harmonisk

av Martin Strömberg

Att Lorena Ochoa slutar kom naturligtvis som en överraskning. Men med facit i hand kan man alltid vara klok och det är klart att tecknen funnits där. Hon har inte sett harmonisk ut på ett bra tag. Egentligen inte sedan British Open på St Andrews. Hon har haft frustrerande svårt att få puttningen att leva upp till det långa spelet och visat tydligt att hon inte tyckt att det är riktigt superroligt.

Bra beslut att sluta. Hon är inte ens 30 år, hon kan starta något nytt med de pengar hon tjänat. Om hon vill kan hon börja spela igen om några år, vem vet.

Hon kommer att bli saknad men nya spelare kommer att ta över. Damgolfen har haft svårt med profiler men det krävs att stjärnor försvinner för att nya ska få luft. Ochoa har alltid ställt upp och varit tillgänglig och hon är verkligen en förebild när det gäller den biten, och egentligen när det gäller allt. Det känns däremot lite märkligt att hon bara vunnit två majors och det är egentligen där hon underpresterat mest genom åren, hon borde ha vunnit fler.

Kan bli en bra svenskhelg

av Martin Strömberg

Många svenskar är bra med i Shanghai men det blir ändå svårt för någon av dem att vinna. Alex Norén och Johan Edfors är nio under och just nu fem slag från ledning. Ingen omöjlighet men det krävs att ingen i toppen spelar riktigt bra imorgon samtidigt som någon av svenskarna dunkar i en låg score. Stenson tillbaks med en 68:a igen, synd på andravarvet att det inte hände så mycket men han har bra chans på en topp fem och bra Ryder-poäng.

Peter Hanson fick man se en skymt av på sista hålet när han petade i sitt par och han hade nog en skum rond med både dubbelbogey och eagle och lite allt möjligt. Tror att han gör en 67:a imorgon och avancerar.

Niclas Fasth smyger lite bakom täten och behöver en låg rond imorgon.

Kul att se Carl Pettersson och Robert Karlsson lira bra på Hilton Head. Det behövs lite framgångar i USA och de har alla möjligheter att blanda sig i toppstriden i helgen. De är bara två och tre slag bakom Jim Furyk och det ska bli spännande att följa svenskarna.

Jag tvivlar inte på Stenson

av Martin Strömberg

Kul att se Stenson studsa tillbaks med en bogeyfri 68:a. Utan att ha sett spelet så tyder det på att han inte gjort särskilt många misstag och några såna varv i rad brukar betyda ett rejält lyft. Jag tvivlar inte på Stenson trots hans djupdykningar utan vet att med den potentialen kommer framgångarna med jämna mellanrum. Sedan är det väl en annan sak att man önskar ett betydligt jämnare flöde men man kan inte få allt här i livet.

Peter Hanson. På par. han har inte spelat sedan Tavistock, där han ingick i det vinnande laget, och ett varv på par känns helt okej. Förhoppningsvis kan han trycka i ett varv några under imorgon och attackera i helgen.

Johan Edfors, fyra under. Edfors är väl den svensk vid sidan av Stenson, Karlsson och möjligen Norén som verkligen kan köra över en bana. Oftast händer det konstigt nog i Asien men det där med geografi och golf och var man trivs med att spela det är ganska komplicerat. Edfors trivs i Asien, punkt. Han är också streaky och jag väntar på en period med segrar från Edfors, den kommer.

Vi nöjer oss så men det är ganska många svenskar som verkar på G och jag återkommer efter morgondagens varv.

Mickelson älskar sina klubbor

av Martin Strömberg

Läste precis om MIckelsons driver. Han slog sönder den, en Callaway FT-9 Tour Authentic,  veckan innan Masters och enligt golf.com så behandlades driverhuvudet ungefär som ett hjärta som transporteras över jordklotet för en kommande transplantation. Man tog loss kronan på driverhuvudet och Callaways klubbmakare opererade på det på ett annat huvud.

När Phil sms:ade Callaway för att höra hur det gick skrev mästaren: ”How bad is it, Doc?”

Jag tycker att det är underbart. 

Många reagerade också på hans läckra bladis, en Odyssey White Hot XG-blade och jag med. Den såg riktigt läcker ut. Tyvärr finns den inte att köpa men man kan nog lita på att Odyssey kommer att skeppa ut den på marknaden förhållandevis snart. Själv älskar jag den typen av putters men jag fungerar inte ihop med dem. Jag behöver mer yta på något sätt för att träffa rent, antar jag.

Den här veckan spelar nio svenskar i Kina. Ska bli kul att se Peter Hanson, Alex Norén och Henrik Stenson och kompani. Det känns inte som att säsongen riktigt kommit igång, ökenveckorna gick sådär känns det som, trots att Robert karlsson vann i Doha. Jag vill se Hanson och Stenson lite oftare i täten nu framöver. Dessutom får de andra gärna haka på.

Karlsson stannar i USA och spelar på Hilton Head den här veckan. Kan

 

 

Phil dödade spänningen

av Martin Strömberg

Det tände aldrig riktigt till i slutet, Phil var för bra, och visst kändes det helt okej. Han vågade spela ut och han trivdes på banan och vann helt klart välförtjänt. Han slog några klassiska slag, jag tänker på järnsexan på 13:e och andraslaget på 18:e, det är bara han och Tiger som kan spela hem en tävling på det viset.

Det blev däremot väldigt amerikanskt sentimentalt när hans fru Amy dök upp bakom sista green och kramen kändes oerhört lång och stackars Lee Westwood kom inte förbi in i scoring-vagnen och stod och skruvade sig lite. Men Phil är en sån romantisk kille, han skulle kunna ha en egen show där han bara stod och kramades och den skulle ändå bli intressant. Hans fru har varit, eller är, sjuk och de har haft en tuff tid.

Lee Westwood höll i spelet men det stämde inte riktigt fullt ut och då vinner man ju tyvärr inte. KJ CHoi blev nervös till slut (tror jag) och gör man bogey på 13 och 14 sista varvet så får man svårt att vinna alla dagar. Poulter bara försvann, Anthony Kim bara dök upp, men räckte inte.

Så Tiger då. Att spela så dåligt och ändå ha chansen långt in i sista varvet är ju en enorm styrka. Han svingade ojämnt och det kändes som att han lyfte klubban för brant i baksvingen och blev väldigt sluten hela tiden, han fick kämpa för att inte komma ner med klubbhuvudet helstängt och han kämpade bra. Han är makalös på att ändå känna iväg slagen och det höll ju på att gå. Men, han har fortfarande stora attitydproblem och sätter väldigt hård press på sig själv. Det har tagit honom till toppen men kanske att det är den biten han måste jobba mest med om han ska nå Jack Nicklaus 18 majors. Jag är inte så säker på att han kommer att klara det.

Det blev en mager svensktävling och det står still lite nu på herrsidan. Det behövs en seger eller någon som slår igenom med dunder och brak.

Rikard Karlberg, Alex Norén, Pontus Widegren?

Det finns mycket talang men den ska omsättas också. 

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB