Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för June 2010

- Sida 1 av 2

Cred till Stenson

av Martin Strömberg

Henrik Stenson är, som många säkert vet, värd för Sveriges enda Challengetour-tävling, The Princess, på Båstad. Tillsammans med Henrik Norlander vann de uppvisningsmatchen mot danskarna Kjeldsen och Hartö inför ett ganska stort följe (kunde tyvärr inte åka dit).

Den här typen av close-contact med de svenska världsspelarna är naturligtvis precis vad sporten behöver mer av. Den svenska återväxten har bromsat av något och det behövs idoler för att ungdomar ska vilja och orka hänga sig kvar inom golfen i konkurrens med massor av andra roliga sysselsättningar.

Stort cred till Henrik för det och samma gäller naturligtvis för Peter Hanson och de andra som gör liknande arrangemang.

Vill ni kolla på några av Henriks svingar från uppvisningen så har ni ett klipp här. 

Han har till och med uppe drivern och vevar på och det är ju inte var dag. Det ser ut som att han fått armarna lite längre från kroppen och han har lite mer vinkel i höften. Det borde normalt sett innebära ett något flackare svingspår men det är lite svårt att avgöra på så få svingar och konstiga vinklar och det är ju lite andra saker som spelar in.

Hur som helst närmar sig The Open. En tävling som Stenson spelat bra i de senaste åren men i år känns hans form mer oviss än någonsin. Skulle dock inte bli särskilt förvånad om han klämmer sig in topp tio.

 

Utklassning

av Martin Strömberg

Cristie Kerr går mot en jordskredsseger i Pittsford om inget märkligt händer sista varvet. Åtta slag ska knappt gå att tappa men 67-75 är inte omöjligt och börjar det häxa för Kerr så…

Men jag tror inte det. Hon är för rutinerad och kommer att spela pargolf så gott det går. Det brukar ofta bli ett par över ett sånt bevakningsvarv men det krävs ändå att någon går minst sex under i så fall och det känns tufft.

Svenskorna är långt efter men Nordqvist och Alfredsson har chans på bra placeringar om de avslutar bra.

Carl Pettersson är på väg mot en finfin säsong i USA. Han har bra slagläge i Travelers och ett bra sistavarv kan innebära topp tio.

 

Elva slag går att ta in

av Martin Strömberg

LPGA-mästerskapet hamnar ju lite i skvalpet från fotbolls-VM och midsommar. Svenskorna är en bit efter men Anna Nordqvist kan mycket väl hämta hem elva slag på två varv. Nu är ju visserligen Cristie Kerr en av de mest rutinerade damerna och Locust Hill är inte Pebble Beach men slagen kan rinna iväg och skjuter Anna två bra varv så finns chansen.

Kul att Michael Jonzon verkar på väg mot formen. Nio under efter två varv i München ser lovande ut och högkapable skaraborgaren behöver bara lyfta lägstanivån en bit. Han ska kunna vara med på övre halvan åtminstone varannan vecka.

 

Caddiebyte för Tiger?

av Martin Strömberg

Efter fjärdeplatsen i US Open var Tiger Woods kritisk mot flera av sina egna klubbval. Bland annat slog han en sandwedge på tian från 112 meter som blev alldeles för lång efter att ha blivit”övertalad” av caddien Steve Williams. Nu spekuleras det i att TIger och Steve Williams kommit på lite kant med varandra och att Tiger letar efter någon ny på bagen.

Drömjobb eller mardrömsjobb? Steve Williams har ju sällan berättat om hur det är att jobba för Tiger men det är förmodligen ganska hårt slit men bra betalt. Ett år var Williams Nya Zeelands bäst betalda idrottsman.

 

Johnsons underbara choke

av Martin Strömberg

Nattens avslutning blev visst ännu ett bevis på att det aldrig blir som man tror i golfens värld. Tiger kom aldrig in i matchen, McDowell höll nerverna i styr medan Dustin Johnson bombade bort alla chanser redan under de tre första hålen. Då ska man veta att ettan till sjuan är de absolut lättaste hålen på banan.

Det är något visst med den typen av chokningar som Johnson så exemplariskt visade upp. Den mörkare sidan av mig får bränsle av att se toppspelare göra saker som man själv skulle gjort betydligt bättre och någonstans bygger det väl upp ens egen självkänsla på något halvsjukt  vis.

Graeme McDowell alltså. Inte världens roligaste vinnare men alla som vinner den här typen av segrar är per definition värdiga segrare. Har aldrig riktigt gillat G-Macs konstiga halvslutna sving men den här veckan funkade den okej även om det framförallt var puttningen som räddade honom, så brukar det vara.

Tiger visade igen att han har en bit kvar. Svingen såg i stora stycken betydligt bättre ut men det känns som att hans wedgespel har fått lida för den mängd teknikträning han måste gjort den senaste tiden. Han hade dålig touch, tycker jag och slog många halvslag alldeles för långt eller kort.

Svenskarna. Peter Hanson bäst strax före Karlsson och Stenson. Hanson är ett säkert kort och han såg finfin ut de få svingar man fick se. Lite snabb i tempot igen och lite längre baksving än tidigare men fortfarande i perfekt plan

Karlsson likaså. Kunde lätt ha varit ett gäng slag bättre såklart men jag tror ingen spelare gjorde fler par än Karlsson. Måste räkna på det.

Stenson bäst i fältet från tee och hans träning har verkligen gett resultat. Nu är det bara en tidsfråga innan han vinner igen, tro mig.

 

Somnade igen

av Martin Strömberg

Ännu en natt där man somnade mitt i alltihop. Nio timmars tidsskillnad är lite för mastigt för en tvåbarnspappa. En

snabb titt i resultatlistan visar att jag är hyfsat nära att få in tipset på Dustin Johnson. Han leder med tre och det känns nog som att Tiger är det största hotet fem slag bakom. Men det här tappar inte Dustin, inte ens till Tiger. 

Svenskarna då?

När jag somnade var Stenson tre under för varvet, när jag vaknade var han tre över. Så snabbt drar det iväg på den här banan och delad 30:e är väl okej för Karlsson och Stenson. Det hade varit roligt att ha någon av dem några slag närmare så att man kunnat hoppas på en topp fem. Nu kanske de kan hoppa upp topp 15 med en bra avslutning och det är klart godkänt.

Starkt av svenskarna

av Martin Strömberg

Kul att Phil gjorde ett litet ryck uppåt och visade att det finns låga scorer på Pebble Beach den här veckan också. Det ser så otroligt enkelt ut när Mickelson spelar bra.

Svenskarna gjorde det riktigt bra som kom tillbaks på sista nio när det behövdes. Kul att Stenson fick rulla i lite birdies. Han är en av dem som spelat klart bäst från tee men det är jobbigt när det inte ger någon bonus i resultatform. Tror att han kan charga lite i helgen. Robban gjorde också ett par birdies på slutet efter att ha tappat på båda par femmorna sista nio. Han har såklart låga scorer i sig om han får det att stämma.

Peter Hanson spelade tidigt och av scorekortet att döma hade han ett sånt där tråkigt varv då han spelade ok men inte fick något att hända och istället trillade det i lite bogeys med jämna mellanrum.

Totalt sett inget nattmörker som det såg ut att kunna bli.

I toppen då.

G-Mac har visat kalasform den senaste tiden men jag sätter ändå ett stort frågetecken för hans spel under hård press. Visserligen vann han i wales efter en grym avslutning men hans sving är sådär lagom rolig när den inte fungerar eller när det stressar ihop sig. Då kan det vissla iväg både slajsar och snappisar. Vi får väl se. Mina pengar är fortfarande på Dustin JOhnson.

Svårträffat på Pebble Beach

av Martin Strömberg

Det är alltid kul att kolla lite stats under majors. Alex Cejka träffade 15 av 18 greener första varvet vilket är suveränt på Pebble Beach. Han gick ett under vilket är bra och tysken kan verkligen spela bra, det är väl snarare så att han inte riktigt visat vinnarskalle i slutet, minns sista varvet på Players ifjol.

När det gäller fairwayträffar var Justin Leonard bäst med 13 av 14.

Henrik Stenson träffade 12 fairways och åtta greener vilket är okej men puttningen fanns inte där i kombination med att greenerna inte direkt var lätta att förstå sig på.

Vill ni kolla statsen så finns de här.

Jag tror fortfarande att ett par svenskar kan vara med topp 20 när veckan är slut. Hanson och Karlsson ligger rimligtvis närmast till hands men jag har en liten feeling för Karlberg som nog vill visa lite bättre klass andra varvet.

 

Okej, inte mer.

av Martin Strömberg

Det såg riktitgt tufft ut på första varvet på Pebble Beach. Bollarna studsade lite hur som helst och ibland försvann den helt i det ojämna gräset runt greenerna. Svenskarna inledde hyggligt ändå, tycker jag. Hansons 73:a är bra, Karlssons 75 okej medan Stenson och Karlberg kanske hade ett par, tre slag för mycket. Men idag är en ny dag och det positiva med tuffa tävlingar är att en enda bra dag gör att du plötsligt är ifatt.

Greenerna såg konstiga ut om vi ska uttrycka oss milt. När man såg korta puttar med kameran bakom bollen såg man hur bollen styrde iväg omotiverat eller studsade till när den lämnade bladet. Vet inte om de fröade eller varför men det såg konstigt ut. Dessutom såg farten väldigt ojämn ut och många hade väldigt svårt att få rätt fart på förstaputten.

Tiger tre över och Phil fyra över. Ingen panik för någon av dem, det kommer att bli höga scorer och de har inget stort avstånd upp. Dustin Johnson har skaffat sig ett bra läge på par och han kommer at bli livsfarlig. Det var lite lustigt när han fyrputtade på 14:e, som för övrigt måste ha ett av de tuffare greenområdena i världen.

Tiger på rätt väg?

av Martin Strömberg

Enligt amerikanska källor ser Tiger betydligt vassare ut än tidigare i år under inspelet till US Open på Pebble Beach. Banan passar honom bra då den inte är trådsmal eller vrållång från tee men däremot med oerhört små svårträffade greener. Hans styrka är ju precisionen i de korta järnen och puttningen och de bitarna är oerhört avgörande på Pebble.

Svenskarna då?

Man måste ju hålla Robert Karlsson som det största svenska hotet. Trots medelmåttig puttning gick han till särspel om segern på Southwind och det långa spelet såg mäkta imponerande ut. Kan han få fluka lite så känns han faktiskt som en av de tio, tolv största favoriterna i min bok.

Nummer två blir ändå Henrik Stenson. Hans potential är enorm och golfen är märklig såtillvida att formen hos en sån spelare kan plötsligt bara vara där. Hoppas att han får rätt feeling direkt. Hans wedgespel har förbättrats stadigt de senaste åren och det är viktigt den här veckan.

Trea Peter Hanson. Den här typen av tävlingar passar Hanson perfekt men det krävs att hans puttning fungerar fullt ut för att han ska slåss bland de tio, tjugo främsta.

Mathias Grönberg kan mycket men visar det lite för sällan. Tror att han gillar stämningen och atmosfären runt US Open och han är inte ofarlig även om det kanske krävs ett jämnare spel än Grönberg visat upp de senaste åren.

Rikard Karlberg. Fågel eller fisk? Han är definitivt en fågel på lång sikt men det känns orättvist att sätta upp några höga resultatkrav på Ales stolthet den här veckan. Jag hoppas att han går ut och har skitkul och att han kommer igång. Då kan han klara kvalgränsen och det vore grymt starkt.

 

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB