Golfbloggen

med Martin Strömberg

Arkiv för July 2010

- Sida 1 av 3

Sammanfattning

av Martin Strömberg

Bro Hof var en fantastisk teve-bana. Faktiskt en av de bättre jag sett under mina år som intensiv golf-teve-tittare. I princip alla hål har möjligheter och faror och det är bara Le Golf National som kan konkurrera på Europatouren i mina ögon. Möjligen också 2010 även om den inte känns lika komplett som Bro Hof.

Vinnaren Richard S Johnson var den spelare som höll den jämnaste och smartaste nivån. Han gjorde inga jättemisstag utan höll bollen i spel och chippade fantastiskt. Sista putten var logisk, han hade haft ganska många bra försök från lång- och medeldistans och till slut måste något gå i.

Anders Timell. You either love him or hate him, verkar det som. OM jag måste välja så älskar jag honom men framförallt så kan han golf och har hjälpt Johnson på mer än ett sätt.  Kanonbra jobb. OM inte annat så har blivit the talk of the town och fått folk att visa känslor och det är inte så vanligt när det gäller golf.

En av de bästa upplagorna som jag sett och de som klagar på Bro Hof vet inte vad de talar om. Det är en annan typ av bana jämfört med Barsebäck med mer dramatik. Sedan är smaken olika, jag gillar Barsebäck skarpt också, men måste jag välja vilken bana jag sill se en tävling på så blir det Bro Hof.

Richard vågade vinna

av Martin Strömberg

Stort grattis till Richard S Johnson som verkligen var bäst när det drog ihop sig. Att sluka i en åttameters för seger på sista är starkt och han såg fokuserad ut hela vägen, vilket man inte kan säga om hans spelpartners Choi och Oosthuizen.

Känner inte Richard men vi talades vid ganska mycket vid The OPen ifjol och när han vann på PGA för tre år sedan. Det är en öppen, ärlig och trevlig kille som har en högre potential än han visat den senaste tiden. Kul att han får visa det.

Stanley måste upp ett snäpp

av Martin Strömberg

Regnet har tydligen öst ner uppe i Stockholm eftersom banan inte var spelbar i tid. Då har man ändå lagt två decimeter sand under hela spelytan för 25-30 miljoner för att klara skyfall men öser det på några timmar så får alla banor svårt att hålla. Fördelen med Bro Hofs dränering är att vattnet försvinner snabbt jämfört med många andra banor. 

Ser fram mot en spännande avslutning och hoppas självfallet att Richard S ska kunna knäppa Choi och Oosthuizen på näsan. Det krävs nog att han spelar lite bättre än igår då han var lite för mycket ur spellinjen, på lång sikt straffar det sig och han har nog inte råd att göra så många misstag idag.

Min känsla är ändå att Oosthuizen vinner. Han svingar bra, puttar bra och kommer från en storvinst, han kommer att vara avslappnad.

Mycket snack om Timell

av Martin Strömberg

Bra jobbat av Richard S som trots att han spelade knackigt periodvis dunkade i en 70:a och har fortsatt god segerchans. Han ser extremt säker ut hela vägen och gör vettiga bedömningar rakt över.

Smart att spela safe på 13:e. Det är ett hål som man ska känna sig helsäker på andraslaget, gör man inte det så SKA man lägga upp och ge sig själv en vettig möjlighet. Ett riktigt kanonhål är det.

Men det är långt ifrån säkert att det blir Choi eller Stanley som vinner. Det går att lägga många slag på få hål på Bro Hof och det är därför smartness och självkännedom är oerhört viktigt.

Mycket snack om Anders Timell och det har han säkert inget emot. Jag vet att många tycker att han är egocentrisk och jobbig men jag har egentligen ingen uppfattning. Tycker att han verkar vara en skön snubbe som skrattar mycket och om han ger Richard Stanley ett par goa skratt därute så har han gjort ett bra jobb i min bok. Stega och räkna kan de flesta göra men det är inte alla caddies som kan få en spelare att skratta och slappna av. Dom trivs uppenbarligen ihop och det är väl ointressant vad Timell har skrivit i någon krönika eller sagt i något radioprogram.

De gånger jag lyssnat på morgonprogrammet där Timell är med så tycker jag för övrigt att han har rätt skön distans till sig själv.

Timell är tourig men…

av Martin Strömberg

Måste säga att Richard S Johnsons caddie, Anders Timell ser jäkligt tourig ut. Han behöver bara slafsa till sig lite grann så skulle han smälta in perfekt. Håret är bra men ser lite för balsamerat rent ut, han ska ha ostrukna shorts, gärna lite för stora – något annat är väl i och för sig omöjligt – och en vit, beige eller ljusbrun skrynklig t-shirt. Inga jäkla märkesprylar.

Han verkar ju onekligen ha en positiv effekt på Johnson som spelat riktigt skönt. Det vore en riktig go vinnare i min bok. Han har visserligen en vinst i USA men har ändå inte lyckats nå sin potential särskilt ofta. Tycker att han skulle åka hem till Europa och spela lite mer då han hade ett par ganska bra år i Europa innan han stack över, ibland behövs lite miljöombyte för att det ska hända något. 

Kvalgränsdramatik

av Martin Strömberg

En birdie i sista bollen förändrade helgplanerna för en drös spelare. Bland dem sex svenskar som inget hellre velat än att Oliver Fishers putt skulle slunkit ur istället. Pelle Edberg avslutade birdie-eagle för att missa kvalet med ett slag och det svider nog i det småländska skinnet. 

Wille Schauman och Richard S gick sex under och seglade rakt in i smeten inför helgens spel. Schauman har varit bra länge och det skulle vara kul om han fick ett riktigt genombrott internationellt och visa att Nordea-tour-toppen håller hög klass.

KJ Choi imponerar på sitt eget sävliga oglamorösa vis och visst kan han vinna det här. Mina slantar är ändå på Osten som ser vass ut.

Klart godkänt Svt

av Martin Strömberg

Tror jag.

Banan spelades ganska lätt, ”bara” 6 500 meter och det är inte så jäkla blodigt med värme och svag bris. Bra att sjuan spelades kort idag men i morgon vill vi se tee längre bak på tvåan, sjuan, tolvan och ett par hål till så får vi se vad som händer. Sjutton kan dom sätta wedge-avstånd på och knöla ut flaggan längst till höger, då blir det tufft ändå.

Fairways och foregreens ska naturligtvis inte vara så mjuka men de har väl prioriterat en knallgrön bana framför en rätt uppsatt bana. Utslagen satt ju som smäck i fairways och när banan ändå inte spelas så lång så är det en fördel att ingenting studsar ut i ruffarna. Greenerna såg fantastiska ut rent rullmässigt och från fairway satt ju allt som jag såg på en studs. Det kan man ju tycka vad man vill om men det är ganska kul att spela då. Tycker kanske att det känns som att det är lite för lätt att pricka fairway när de är så mjuka.

Vissa har klagat på svt:s sändning i diverse forum men bortsett från att de körde en spoiler direkt (som förmodligen inte var deras fel) så tycker jag att de skötte sig över förväntan. Jonas Karlsson är bra och ödmjuk inför uppgiften och Puh håller en bra expert-nivå och blir inte alls besserwisser-aktig som många andra. Klart godkänt.

Oosthuizen är i zonen

av Martin Strömberg

Han bara går och ler Open-vinnaren. Spelet flyter sådär skönt och man ser att han inte behöver fundera så värst mycket när han spelar. Det enda som han gör annorlunda idag jämfört med på St Andrews är en kort fokuseringspaus före varje slag på ett par, tre sekunder. Helt klart är att han är i fantastisk form och orkar han hålla skallen ren så kan han ta en back-to-back.

De otaliga svenskarna i fältet har väl börjat sådär. Jeppesens varv är kalas men skåningen har inte förmått spela fyra varv bra så många gånger i år. Hoppas det vänder den här veckan. Niclas Fasth på tre under är helt klart en potentiell vinnare. Han har jobbat hårt i skuggan av rubrikerna ett tag men har mycket kvar att ge. Mitt tips, Pelle Edberg sköt en stabil 70:a och jag tror fortfarande att han kommer att bita sig fast som en småländsk gårdshund.

Bra start för halv-svensken

av Martin Strömberg

Engelsmannen Danny Willett har rivstartat med tre birdies första sex hålen. Willett är en riktigt trevlig kille som jag hade förmånen att sitta bredvid vid en middag i Wales för några veckor sedan. Han berättade att hans mamma är svenska och drog några mindre tryckbara fraser på svengelska som lät otroligt roligt. Han ville verkligen komma till Sverige och spela och kan mycket väl vinna det här. Han har redan två, tre topplaceringar i år och står lite på tur för en riktig framgång.

Ännu en tävling från teve-soffan

av Martin Strömberg

Ännu en tävling som jag får följa från teve-soffan och det känns ju kanonkul när man har jobbat hela året med att dra fram nyheter och spelat banan ett par gånger för att kunna ge vettiga omdömen och kommentarer. Men okej, sådant är det här livet, det kanske blir bättre i nästa.

Jag ska försöka ge er mina tankar i bloggen i varje fall.

Vad ska man då säga om Bro Hof Stadium Course?

Några hål sticker ut från Sveriges totalt sett förmodligen bästa bana, i hård konkurrens med Vasatorp TC, enligt min uppfattning. Då har jag ännu inte spelat någon av PGA Nationals banor.

Femtonde är ett av de hål som kommer att vara viktigt att spela bra. Jag håller med Alex Norén om att det vore ett misstag att spela hålet från svart tee, det finns redan par femmor som kommer att spelas som par femmor, femtonde är ett klassiskt risk-and-reward-hål och ska då spelas som ett sådant. Man ska kunna nå på två.

Sjuan är ett av de tuffaste korthålen i Sverige och det är lätt att fega ur höger, det kommer många att göra om det spelas 190 meter. Förhoppningsvis spelar dom det kortare något av de två första varven för hålet blir bättre i min mening om man får slå en sexa, sjua istället för fyra, femma.

Jag hade lite förhoppningar om att de skulle spela sista hålet från någon av de främsta utslagsplatserna så att vissa kan lockas att driva green. Men vi får väl se, det är ett ganska läckert hål oavsett.

Trettonde är också oerhört coolt. Andraslaget är grymt kittlande över vatten och det kommer att göras eagles och dubelbogeys där.

Personligen tycker jag också att tolvan är ett jäkligt skönt hål där det krävs rejäla tag hela vägen.

Spännande att se om Louis Oosthuizens form håller i sig. Det brukar vara svårt att fokusera veckan efter en sån urladdning men vi får väl se om han orkar.

Det vore kul om någon svensk kunde vara med och hugga och så kommer det förmodligen att bli. Bro Hof passar en spelare som Pelle Edberg utmärkt om han kan hålla sin driver i tukt och förmaning. 

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB