Golfbloggen

med Martin Strömberg

Startsida / Inlägg

Vissa regler är svåra att förstå

av Martin Strömberg

Läste precis min kollega, Thomas Tynanders, krönika om fjantiga golfregler i svenskan och det är ett tacksamt ämne att ta upp. 

För icke tävlingsspelande golfare och för icke-golfare ser ju Dustin Johnsons fadäs på sista hålet ungefär lika allvarlig ut som att man slår en frispark på egen planhalva ett par meter för långt fram i fotboll och att då straffas såpass hårt kan ju verka absurt.  

Om man börjar med regeln i sig: att man inte får grunda, eller sätta ner klubban i backen, bakom bollen. Det finns hinder i golf, vanligtvis vattenhinder eller bunkrar. Om man sätter ner klubban bakom bollen i en normal bunker så förändrar man bollens läge en smula genom att sanden sjunker undan. Detsamma kan naturligtvis gälla även i vattenhinder eller för den delen tjock ruff.

Regeln är till för att accentuera att man befinner sig i ett hinder och att man inte ska ha några som helst fördelar av det. En bra regel som gör bunkerslag till en speciell del av spelet.

Nuförtiden finns ju många banor som har waste-areas istället. Sanden är oftast packad, det finns sällan höga kanter och det spelar ingen roll om man grundar eller ej och det är oftast lika bra att slå från som gräs.

Just i fallet med Dustin Johnson på Whistling Straits kan jag spontant känna att man behandlar sina hinder lite annorlunda. Normalt sett får naturligtvis inte publiken gå i bunkrarna och det är väl det som känns lite märkligt. Å andra sidan hade arrangörerna varit noga med att påtala för alla spelarna att all sand skulle räknas som bunker så det var ju oförsiktigt på gränsen till korkat av Johnson.

Klädkoden på PGA-touren och Europatouren är ju ingen golfregel utan en tourregel och den kan ju kännas stenålders. Det är väl klart att man ska få ha kortbyxor om man vill. 

Däremot tycker jag att regeln att man inte får laga nedslagmärken på foregreen är vansinnig liksom spikmärken på green. Man borde också kunna betrakta slag som går out på likartat sätt som vid vattenhinder för att premiera offensivt spel.

Regeln med 14 klubbor känns också så där svårförklarlig. Orkar caddien så kan man väl få ha hur många som helst?

Felaktigtt fört scorekort känns ju helt oförklarligt i den här tidsåldern. Ingen ska väl behöva föra kort när varenda slag registreras på olika sätt?

Jag skulle också vilja införa en regel som ger mig rätt att använda sekatör på banan. Då hade jag tjänat några slag i helgens KM.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB