Grythyttelunch

I lördags öste regnet ner och det blev en biltur runt sjösystemet mellan oss och Gryhyttan. Sundsvall, Finnå,  Svarvarudden, Kottbo,  Brudgumtorp och Finnberget. Torpställena ligger som små pärlor utmed grusvägen. Namnen sätter igång fantasin och varje hus har sin historia.

För bara 100 år sedan bodde långt fler människor i skogarna än vad man kan tro, nu när skogsbolagens täta skogar skymmer de vackra sjöarna. Då var landskapet öppnare, djur betade på ängarna och barn lekte på gårdstunen. Nu är det endast några få bofasta och sommarstuguägarna som håller trakten vid liv.

Men runt 1600-talshusen i Grythyttan finns fortfarande liv och rörelse. Vi går runt och tittar och avslutar med en god lunch på värdshuset. Varm kantarellsoppa och hembakat bröd. Det var nog få torpare förunnat att få äta lunch på Grythyttans Gästgiveri. Lite ödmjuk får man nog vara!

Läs mer om Grythyttan på Wikipedia => http://sv.wikipedia.org/wiki/Grythyttan

 

 

 

 

 

 

Fler blogginlägg från Grinden mot gården

Senaste artiklarna från Härligt Hemma