Startsida / Inlägg

Kapitalism i skolan

av Gunnar Fredriksson

Äntligen har det blivit skärpa i debatten om s k friskolor. I varje fall har själva kärnpunkten klarnat, trots dimridåer: är skolornas syfte att ge vinst åt kapital eller att ge eleverna kunskaper? — Högerns samhällsuppfattning har alltid gått ut på vinstintresse som drivkraft på så många områden som möjligt. De ledande tänkarna har så länge jag minns använt ordet ”incitament”, dvs profitmotivet, när de har velat framstå som intellektuella. Det är, enligt ett uttalande om aktuellt politiskt språk som jag såg nyligen ”handelshögskole-jargong”. (Dock vill jag inte tala illa om högskolorna). — Företrädare för ”näringslivet” i debatten är ständigt bara direktörer, t ex i dagens morgontidning. Deras modell tycks fortfarande vara USA, trots att skillnaderna mellan anglosaxiska system och de nordiska välfärdsidéerna framstår som alltmer väsentliga för dem som inte bara upprepar kapitalistiska ramsor. — Om inte friskolor ger vinst, inte ens om vinster flyr utomlands, vad händer då? Skolorna läggs ner, naturligtvis, som vilka fabriker som helst.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson, Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB