Startsida / Inlägg

Absurd komedi

av Gunnar Fredriksson

Den reaktionäre amerikanske senatorn, republikanen John McCain från Arizona, besökte Sverige och därefter Baltikum under den gångna veckan. Hans uppgift var, enligt intervjuer, att undervisa svenskar och balter om rysshotet. Han berättade också att president Obama, som han avskyr, inte förstår sig på Putin, som om han trodde att vi borde ta ställning för republikanerna under valkampanjen i USA. McCain är ordförande i sentens försvarsutskott. — Detta besök är enligt min uppfattning den hittills mest absurda politiska händelsen i Sverige under året. Vi och balterna (därtill finländarna) har levt med ryssarna, våra grannar, i mer än tusen år. Och så vill en stenreaktionär amerikansk politiker från det inre av USA undervisa oss i detta ämne. Han får förstås prata hur mycket han vill, även om det ingår i vad amerikaner brukar kalla ”electioneering”. Men det är komedi. — McCain är hjälte inom amerikansk höger främst därför att han togs till fånga i Nordvietnam när hans flygplan sköts ner. Han hade då haft som en av sina uppgifter att bomba fattiga vietnamesiska bönder och förgifta deras risfält och vattendrag. Efter fångenskapen klagade han på att maten i fånglägret var för dålig. — McCain stod för allt vad Olof Palme kritiserade i den bittra debatten om Vietnamkriget och den amerikanska kritik mot Sverige som blev följden. USA stödde ju den sydvietnamesiska militärdiktaturen i Sydvietnam så länge de kunde, i strid mot en alltmer kritisk opinion även i USA. — Nu tas McCain emot av Sveriges utrikesminister och försvarsminister vid ett lunchmöte. Jag kan möjligen tänka mig att våra slipade diplomater ansåg att det var en viktig markering att de inte åt middag, för sådant ingår ju i den diplomatiska yrkeskompetensen. Men jag menar att svenska regeringen borde vara mer känslig för historien och kunde ha avstått från detta hån mot Olof Palme.

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB