Startsida / Inlägg

Lättlurade

av Gunnar Fredriksson

En bok med amerikanskt ursprung har enligt uppgift gjort succé även i Sverige: ”Livet med kvantfysiska glasögon”. Den gör anspråk på att ge oss råd för att lösa problem och bli lyckliga och rika. Detta är ju en vanlig sorts publiksuccéer i USA, som sprids över både den fattiga och den rika världen, med fullkomligt idiotiska vetenskapliga anspråk. ”Folk” går på sådant, bluffmakarna tjänar miljarder. — Både Katerine Marçal och Fredrik Virtanen har tagit upp den här sortens bluff i Aftonbladet, min gamla tidning, tack för det! — Vetenskapsfientlighet och charlataneri har alltid haft stor publik, alltsedan de gamla grekernas vinberusade sångare, som Platon klagade på, och medeltidens magnetiska mystifikationer, ofta spridda med hjälp av religiösa fantasier. — Jag har nu en enkel synpunkt: när så många klagar på elevers svaga kunskaper i våra skolor är då inte detta världsomspännande bedrägeri minst lika farligt? — I dagens Sverige gäller det ofta hälsobranschen, lätt sålda produkter med global marknadsföring. Jag har dock intrycket att berörda myndigheter har skärpt sig. — I äldre tider, dock så sent som i min barndom, förekom kloka gummor och gubbar, inte sällan mer anlitade än utbildade läkare.  Fritiof Nilsson Piraten berättade om en smörja som påstods stimulera äldre mäns skäggväxt: lika delar krossad skäggmussla, borst från en gris som slaktats vid fullmåne och Rigabalsam (70 procentiskt brännvin som skånskt sjöfolk köpte i Riga). Vill vi bli lurade?

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB