Startsida / Inlägg

Demokratin i Amerika

av Gunnar Fredriksson

Nu, under den galna valrörelsen i USA, tar jag fram en klassiker, ”Demokrati i Amerika”, av Alexis de Tocqueville. Han var en ung forskare och journalist, som reste i USA i början av 1830-talet och hans reseskildring och socialpolitiska berättelser är oavbrutet aktuella.    Det finns de som tror att han berömde den amerikanska demokratin och i Sverige har hans bok getts ut av Tombro. Ingenting kunde vara mer fel. — Tocqueville reste från öst till väst, från norr till söder. I sydstaterna såg han slaveriet, hur ”negrer”, män, kvinnor och barn, billig arbetskraft, såldes och köptes av vita plantageägare på slavauktioner. Han reste tillsammans med juristen Beaumont som beskrev de svartas rättslöshet och det av rasism   ruttna rättsväsendet. De tog sig fram med hjälp vägvisare i norr till ödsliga bygder där de vita makthavarna stängt in indianerna i reservat, med svält, sjukdomar och alkoholism som följd. De vita invandrarna var för det mesta fromt kristna, ofta vad vi skulle kalla frikyrkliga i protest mot den ledande officiella kyrkan i Storbritannien.  — Tocqueville stod för franska revolutionens och upplysningsfilosofins idéer. I Amerika såg och beskrev han skillnaderna och avvikelserna från sitt franska ideal. — De europeiska invandrarna drog västerut som bönder och lånade pengar och köpte jord. De hatade banker och judiska penningutlånare. Amerikansk ”populism” handlade om banker och den grovhuggne demagogen Andrew Jackson blev president på ett sådant program. — En svensk poet, Göran Prinz-Påhlson, nämner i en dikt Tocqueville och Beaumont och den vita  medelklassen som försöker gömma sig i skräck för ”negrer och judar”. (Jag tvingas använda sådana ord, trots dagens svenska språkpolis). — I Gunnar Myrdals undersökning ”An American Dilemma” från 1940-talet beskriver han den populära myten i Sydstaterna, enligt vilken svarta män skulle vara mer sexuellt vitala, vilket bekymrade vita män som  fick för sig att deras kvinnor frestades av ”negrer”. Rasupplopp, vita terrorgrupper, mord och politiskt vulgärspråk blev följden. — Det förekom också motsatsen. Thomas Jefferson, alltid hyllad som en stor demokrat, hade flera barn med en svart slavinna på hans gods. — Gunnar Myrdal beskrev ”den amerikanska legenden”, historien om hur USA står för frihet, demokrati och till och med jämlikhet. Vi kan idag på nytt reflektera över denna filosofi.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB