Startsida / Inlägg

Konstgjord intelligens

av Gunnar Fredriksson

Det kallas ”konstgjord intelligens”, på nutidssvensk ”artificiell intelligens”. AI. Nu har jag läst några tidningsartiklar om detta fenomen. Ni vet: fler och fler robotar, fjärrmanövrerade automater i köket, förarlösa bilar, självkrypande dammsugare och andra tekniska underverk. Och så slutsatsen: apparaterna har högre intelligens än människorna och kan ta över mer och mer. —  Jag undrar. Då försummar dessa entusiaster mitt problem: moraliska och estetiska värderingar. Robotarna kan inte uttala sig, än mindre tänka igenom svåra moraliska val, ansvar, skuld, hänsyn, privatlivets vånda, ej heller estetik eller religion. Eller tror dessa ingenjörer och journalister att apparaterna kan ta över även sådana bedömningar så vi svaga människor slipper? — Kan ingengörsdrömmen förutse politiska problem och föreslå kompromisser, rent av göra klassanalyser? Kommer datatekniken att bedöma konst eller förklara att vår havsutsikt är vacker? — Ska jag läsa Aftonbladet eller Expressen? — Hur blir julstämningen? Vilken sorts intelligens klarar den frågan? — Är livets mening numera att trycka på rätt knapp? Har du problem, tryck på ”suport” så ordnar det sig kanske. Ensamma människor under jultiden kan, om de har automatisk telesvar, kanske möts av det fasansfulla ”du har inga meddelanden”. Kan vi kanske tänka själva?

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jennifer Laxén, Tobias Sahlén och Kristina Jeppsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB