Startsida / Inlägg

Lär av historien

av Gunnar Fredriksson

Karl XII minns vi ju, hyllad eller kritiserad, myt för högernationalister, hjältekonungen när jag gick i skolan,  hjälte för Tegnér 100 år efter sin död, ”ur vägen moskoviter, friskt mod I gossar blå”. En självklar tes i rysk historieskrivning är att Ryssland tre gånger i historien angripits från väster: Karl XII, Napoleon, Hitler. Ändå förblir ryssen hotet mot väst, år efter år, försvarsövningar efter försvarsövning. Jag vet: Ukraina, Krim, Putins lögner. Behöver vi bry oss om hur ryssarna tolkar sin historia? — Alla amerikaner anser att USA krossade nazismen. Men när västmakterna landsteg i Normandie 1944 var tyskarna redan besegrade av röda armen på östfronten, Ryssland var totalt ödelagt, 23 miljoner döda under ”det stora fosterländska kriget”. Spelar sådana fakta någon roll för oss i väst? — Under Koreakriget 1950-53 blev Nordkorea totalförstört av USA:s krigföring, stad efter stad, by efter by, osv. Generaler ville gå vidare in i Kina men stoppades lyckligtvis av den amerikanske presidenten. USA placerade atomvapen i Sydkorea. Nu hotar president Trump med totalförstörelse i norr. Jag är helt och hållet mot kärnvapen, inte minst i Nordkorea. Men spelar andra nationers historia någon roll för oss? ”Förstå” betyder inte ”acceptera”. Jag vet inte men jag undrar ju, i lugn och ro i Sverige.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB