Startsida / Inlägg

Gentzel & Co – ge oss verktygen!

av Johan Flinck

Liganämnden var det ja.

Dömde ut den rätt snabbt i går kväll på twitter efter att de gett Hammarby elitlicensen. Jag byggde mitt hastiga fördömande på att årskortsförsäljningen och dess framtida inkomster kunde rädda elitlicensen nu.

Men efter att snackat med Sture Kullman, liganämndens ordförande, så förstod jag att det i själva verket inte var årskortsförsäljningen som räddade elitlicensen inför nästa säsong utan andra åtgärder. Det där har ni kunnat läsa om här i dag. Så där föll det argumentet.

Liganämnden har till uppgift att bedöma klubbarnas ekonomi utifrån de stadgar som klubbarna själva satt upp.

Så vi ska kanske inte skjuta budbäraren, Kullman alltså. Utan i stället börja titta på stadgarna.

Kullman är en mycket försiktig herre i sina uttalanden men jag förstod på honom att han vill se ett par förändringar av de här stadgarna. För det första en större transparens i klubbarnas ekonomi, som fotbollen har. Där kommer det varje år, vid den här tiden, en total redogörelse för klubbarnas ekonomi i form av ett dokument på bortåt 30 sidor som läggs ut på fotbollförbundets hemsida.

Ni som har bra minne kommer kanske ihåg hur jag frågade Pter Gentzel efter klubbarnas budgetar vid upptaktsträffen i september. Det var Ola Lindgren som gav mig idén. Han ville gärna se vilka klubbar som fick ut mest av sina pengar, alltså jämföra tabellplacering med budgetstorlek.

Jodå, det skulle Lindgren få se, meddelade Gentzel. Men bara Lindgren, inte jag som journalist.

För Kullman skulle naturligtvis rätt många frågetecken och ifrågasättanden av liganämndens arbete skingras om alla kunde se hur det verkligen låg till i klubbarnas ekonomi.

Som journalist ställer jag mig förstås helt på Kullmans sida där.

Liganämndens ordförande ser också gärna att det förs in någon form av kontroll, kommer inte riktigt ihåg vad han kallade det (skuldintyg kanske?), av klubbarnas ekonomi i augusti, typ. Som en form av halvtidsresultat på hur det ser ut i klubbarnas räkenskaper. Också den idén hämtad från fotbollen, om jag förstod honom rätt.

***

Problemet med liganämnden är att man blivit en bricka i ett PR-spel.

Såväl H43 som Hammarby har utnyttjat liganämnden (kanske mer förbundet i H43:s fall) i något jag skulle vilja kalla PR-kupper. Där har vi ett problem för framtiden med en liganämnd som är alltför naiv.

Hammarby fick, har jag förstått, det preliminära beskedet (observera att inget beslut var fattat, vilket det hetat i retoriken) att man inte skulle få elitlicens nästa år tidigare än den dag förra veckan då man basunerade ut det.

***

Hur blir det nu i framtiden?

Så fort en klubbs elitlicens är hotad, för att man inte kunnat sköta sin ekonomi eller helt enkelt sysslat med ”ekonomisk dopning”, så förbereder man först en väloljad PR-kampanj, gråter sedan ut offentligt, vädjar till supportrarnas hjärtan och plånböcker och drar in de pengar som behövs för att släcka ännu en brand.

Är det så vi vill ha det?

Är det inte dags att klubbarna, ni vet själva vilka ni är, på allvar börjar leva efter sina tillgångar, kanske till och med tar ett år eller två i en lägre serie för att ”börja om”, så att elitlicensen inte ens blir ifrågasatt.

Jag förstår att det krävs ett rätt stort arbete i flera klubbar för att ens börja titta åt det hållet.

Men det får vara slut på luftslott nu.

De sprängs förr eller senare ändå – trots makalösa insamlingskampanjer.

***

Och Gentzel & Co – ge oss nu möjlighet/verktygen att själva få skärskåda klubbarnas ekonomi. Då kan vi göra en rättvis bedömning också av den bespottade liganämndens arbete.

***

OV Helsingborg lyckades missa en direktplats till elitserien.

Det hade suttit fint för en annan med cykelavstånd till elitseriehandboll – dessutom i en helt nybyggd arena. För inte klarar man väl kvalet?

Och handbolls-Sverige i stort är väl rätt nöjda med att inte ännu ett Skånelag går upp, utan i stället Skånela (tihi). Ett 08-lag ut ett 08-lag in. Sedan får vi se hur det går i kvalserien.

***

Är som bekant i England så jag har dålig koll på damlandslaget i kväll. Men det verkar ha varit bedrövligt av rapporterna att döma.

***

Eldsjälar slår jag gärna ett slag för. Som Oscar Svensson som, på uppdrag av förbundet, twittrar från USM på @SHF_USM.

***

Läste först nu Robert Wedbergs spontana kommentar efter att man fått Krisitanstad i kvarten:

– Det kommer bli slakt, sa han till Alingsås Tidning.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB