Startsida / Inlägg

Sveriges sex landskamper i januari

av Johan Flinck

Hemkommen från en sväng i Lund och a-landslagets träningsmatch mot U21-landslaget.

Tvingas tyvärr konstatera att det blir den enda match jag ser i Lund denna veckan. Japp, på torsdag är jag beordrad till Malmö-Örebro. Så är det när man är Sportbladets ende anställde i Skåne. Skriver det här redan nu för att förekomma eventuella frågor och kommentarer på torsdag kväll.

Och nej, jag tänker inte försvara det. Nån som vill käfta om det så ta det med mina chefer.

Men det var kul att träffa landslaget igen. Om det var ömsesidigt vet i fan. Men det var första gången jag träffade dem sedan vi stod i en mixad zon efter OS-finalen.

Pratade lite Sivertsson-pudel med Larholm, sa hej till Kim EDR, frågade efter lite nya telefonnummer till de spelare som bytt proffsland och så skulle vi ta en bild på bröderna Källman efteråt.

Lillebror Filip är ju med i landslaget (U21) för första gången. Men det blev blankt nej. Bröderna vägrade posera ihop på bild. Fick aldrig något svar på  varför. Så fotograf Daniel fick ta en bild när de stod och pratade om Filips onda tå. När jag sedan intervjuat klart Filip ville inte han heller ställa upp på bild själv. Därför får ni nöja er med den här:

Bakom den sittande Filip står mellanbrorsan Jakob. Han är lika lång som sina bröder men nöjde sig med division tre-spel för att sedan ha satsat på annat. I stort sett hela familjen Källman var på plats i Lund i kväll. Det är ju inte ofta de båda handbollsspelande bröderna är hemma i Sverige.

Nu fokus på Filip. Bakgrunden har ni här i den första artikeln jag skrev om honom i augusti 2009.

Den 202 cm långe vänsternian flyttade ner till Jonas som 17-åring från Växjö och spel i Växjö HF:s juniorlag. Det blev några säsonger i Ciudad Reals j-lag innan han flyttade till Naturhouse La Rioja för att till den här säsongen landa i Academia Octavio från Vigo (just nu på 13:e plats i ligan).

Där har Filip spelat nästan non-stop och bland annat gjorde han fyra mål när han mötte brorsan och dennes Atletico Madrid i ligan.

– Jag är lite för bra för honom ibland, skojar Filip, som annars ger ett rätt blygt intryck.

Han var inte alls nöjd med sin insats när U21 blev fullständigt överkörda av a-landslaget (43-19) i en match som spelades 3×20 minuter och där han fick spela mittenperioden.

– Det gick för jävla dåligt. Jag är inte nöjd med nånting jag gjort i dag, säger Filip och lät inte helt olik sin elva år äldre bror.

Men omgivningen var nästintill helt ny (”jag känner bara Philip Stenmalm som jag spelade med i Växjö”) och spelet lika nytt.

Varför flyttade du till Spanien?

– Jag ville göra nåt annat och fick förfrågan om att spela med deras j-lag. Jag ville lära mig spanska och sedan har det bara rullat på.

Trivs du?

– Ja, jag gillar att vara där nere, det är varmt och skönt, maten är god och allt är helt perfekt.

Vi vet ju hur tufft ekonomiskt de spanska klubbarna har det. Kan du leva på din lön?

– Jag har inga utgifter. Jag klarar mig. Det är inget med det.

Vad har du för drömmar som handbollsspelare?

– Detta året har det gått riktigt jävla bra. Det är mitt bästa år jag gjort hittills. Jag vill se hur långt jag kan gå. Klart man vill bli lika bra som Jonas.

***
Matchen i kväll?

Inte mycket att orda om och svårt att ens ge individuell kritik när det var så väldigt ojämnt nästan från start.

– Nacksenan gick på dem, som Staffan Olsson sa.

Det kändes som att den gjorde det redan efter 10 minuter.

”Proppen” och Magnus Andersson, som debuterade som assisterande förbundskapten för U21, menade att så här stor skillnad mellan lagen ska det absolut inte vara.

– Men så har a-landslaget värvat vår bästa spelare också, säger Proppen och syftar på Jim Gottfridsson.

– Vi saknar också en del skadade spelare som hade kunnat förstärka det här laget, Pujol och Östlund bland annat.

Men samtidigt ville Proppen förstås inte ursäkta brakförlusten för mycket.

Här har ni fakta från matchen, plockat från förbundets pressmeddelande:

Sverige A – Sverige U21 43-19 (30-12) (14-7)
Matchbild: 2-2, 7-2, 8-4, 11-5, (14-7), 21-9, 26-10, (30-12), 33-17, 41-17, 43-19
Målskyttar, Sverige A: Niclas Ekberg 8 (1), Johan Jakobsson 5, Jonas Larholm 4, Mattias Zachrisson 4, Jesper Nielsen 4, Tobias Aren 3, Jonas Källman 3, Fredrik Petersen 3, Andreas Nilsson 3, Kim Ekdahl du Rietz 2, Albin Tingsvall 2, Jim Gottfridsson, Niclas Barud,
Sverige U21: Philip Stenmalm 3, Robert Månsson 2, Hampus Andersson 2, Andreas Flodman 2, Hampus Wanne 2, Daniel Pettersson 2 (2), Anton Blickhammar, Olle Forsell-Schefvert, Filip Källman, Anton Lindskog, Julius Martinsson, Alexander Morsten.

***

För U21 väntar allvaret i början av januari med VM-kval i Ungern mot hemmanationen, Portugal och Belgien. Sedan är det VM i sommar, som blir avslutningen för det här landslaget. Sedan kastas de ut i vuxenvärlden.

Ja, Gottfridsson ska spela UVM-kvalet och UVM (om man går dit).

***

På tal om Magnus Andersson: det var många gamla VM 90-hjältar på plats. På tränarbänkarna hade vi förutom Andersson också Olsson och Lindgren förstås. På läktaren satt landslagets nye målvaktstränare/-mentor Mats Olsson. Och plötsligt stod Jonas Persson nere i ena hörnet iklädd sin polisuniform.

***

Snackade med landslagschefen Lasse Tjernberg i telefon på väg ner till Lund. Han var kvar i Stockholm och hade nästan andan i halsen när jag pratade med honom.

– Just varit på tryckeriet och fått Anton Månssons namn tryckt på ryggen, sa Tjernberg som anländer till Lund med tröjan på onsdagsförmiddagen.

***

Jonas Larholm berättade att han störs av en stukning i högerfoten. Men han spelade ändå mot U21 och lär också så göra på torsdag.

***

Bloggen kan också berätta att landslagets matcher i januari är spikade. Det blir en hel del matcher även om det inte blir något VM för Sveriges del.

3 och 5 januari: Dubbellandskamp mot Tyskland: första hemma, den andra i Hamburg.

8 januari: Island hemma.

10-14 januari: Fyrnationsturneringen Bring Cup med Sverige, Norge, Österrike och Tjeckien. Egentligen norska förbundets cup men två av Blågults tre matcher kommer att spelas i Sverige.

Orter för hemmalandskamperna är inte helt spikade ännu.

– Men Tysklandsmatchen blir i södra Sverige, sedan rör vi oss uppåt, säger Frank Ström på förbundet.

Ola Lindgren:

– Det känns perfekt med det här upplägget.

Det ser ut att bli två olika trupper till matcherna i januari.

– Vi kommer nog att mönstra ett så bra lag som möjligt mot Tyskland och sedan blir det lite av ett utvecklingslandslag i Bring Cup. Det känns bra att ta vara på tiden även om vi missar VM, säger Lindgren.

Vad det blir för lag mot Island förstod jag inte riktigt.

***

Fick ta Jim Gottfridsson på telefon senare i kväll. Kändes som att prata med Oscar Carlén. Och då syftar jag inte bara på dialekten.

”Gud” kommer att gå långt, riktigt långt.

***

Om Lövgren inte ändrat sig från förrförra veckan kommer 28-mannatruppen till damernas EM släppas i dag. Och förhoppningsvis får vi då veta när, var och hur de ska ladda upp. Det är ju trots allt mindre än tre veckor till de ska samlas.

***
Tungt besked: Ystads IF:s högersexa Gustav Thulin ska ha slagit upp sin korsbandsskada. Jag har inte fått det bekräftat dock, så en liten brasklapp vill jag kasta in. Han drog korsbandet i april men skulle varit tillbaka redan i december. Thulin ska ha slagit upp skadan när han stod och sköt lite på träningen i dag.

Det borde innebära att han är borta resten av säsongen. Det ska vara tredje gången något av hans korsband ryker. Precis som Carlén alltså.

***

Några korta grejer från den internationella fronten:

* Styrelsen i Ademar Leon, som gått hyfsat i Champions League, rapporterar att man har 500 000 euro i skulder – men hoppas överleva. Skulderna till klubbens ex-spelare ska betalas, lovar man.

* Venio Losert, kroatiske målvakten som tog OS-guld redan 1996, lämnar omedelbart Kolding för att ersätta skadade dansken Marcus Cleverly i polska Kielce.

* Nikola Karabatic (och IssamTej) får spela med Montpellier igen efter avstängningen/time-outen i samband med spelskandalen. De är tillbaka på onsdagens träning. Jag har inte riktigt greppat hur det går i själva spelskandalen. Men Nikolas bror Luka verkar sitta mer i skiten, om uttrycket tillåts. Han ska stå inför någon form av disciplinpanel i Montpellier den 8 november.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB