Startsida / Inlägg

Mitt i Klingvallgate

av Johan Flinck

Ni fick ju några rader om matchen på slutsignalen. Timmarna sedan dess har, för min del, handlat om i princip en enda sak: Klingvallgate.

Vi kan börja i den här änden:

DN-Grimman ställde en gång en klassisk fråga till Lars Lagerbäck på en presskonferens, det var efter att Sverige åkt ur VM 2006:

– Var det inte kul med VM, Lasse?

Jo, sa Lagerbäck. Men han får höra av folk i sin närhet att han ofta sänder ut sura signaler.

– Jag vet inte vad det beror på. Dåligt kroppsspråk, kanske.

Sa Lagerbäck, med armarna tjurigt korsade över bröstet.

(Den här episoden hamnade för övrigt på plats 23 i vår stora genomgång över de roligaste ögonblicken med fotbollslandslaget under 2000-talet.)

I går slog DN-Grimman till med en inte fullt lika dumklok fråga men ändå alldeles uppenbarligen avväpnande för Torbjörn Klingvall:

– Var det här jobbet lika roligt som du trodde det skulle vara när du tog det?

Klingvall nämner inte med ett ord vad som varit roligt med det här jobbet (för nåt måste det väl finnas?) utan inleder bara med:

– Vet du vad det värsta är?

Ja, och sedan kom ju resten när vi började ställa följdfrågor.

Vi var fyra reportrar på plats – undertecknad, DN-Grimman, TT-Petter och KvP-Åsa – och vi stod alla mer eller mindre och gapade efter Klingvalls utspel.

Av spelarna var bara Gulldén kvar i den mixade och vi frågade förstås vad hennes uppfattning var, huruvida det media skrivit hade knäckt spelare i detta EM.

”Bella” blev mycket förvånad då hon inte alls kände igen detta. Men jag tänkte att hon kan väl inte svara för hela laget. Framför allt var det viktigt att fråga någon av de nya, yngre spelarna hur de upplevde det.

Därför sökte jag upp Emma Hawia och sprang också på Linnea Torstenson och Ulrika Ågren och frågade dem.

Ingen av dem hade hört något om att spelare mått dåligt för det vi i media har skrivit. Ingen av dem som varit med tidigare tyckte att rapporteringen varit annorlunda eller, än mindre, mer negativ än vid andra mästerskap.

Man har ju hört att topplocket kunde gå rätt rejält på Torbjörn Klingvall på 1980- och början av 90-talet och kanske var det just den Klingvall jag hade i luren en timme senare.

Vad han sa till mig tänker jag inte publicera; för Klingvalls egen skull då det, och nu är jag generös, kunde uppfattas som ett off the record-samtal eller i varje fall inte en intervjusituation. Men jag hoppas att han inte använder samma retorik och metoder i till exempel förbundskaptensrollen.

***

Vi kan väl konstatera att Klingvall förstås har en hel del att jobba på i sin relation till, och förståelse för, media efter detta.

Han har alltså varit inom elitidrotten i snart 40 år och tycker att det vi rapporterat från detta EM är ”förfärligt”. Detta EM där det mesta som skrivits, vågar jag påstå trots att jag är part i målet, överlag varit positivt.

Visst, flera spelare har fått en etta i betyg både en och två gånger och kantspelarna, och i viss mån målvakterna, har fått utstå en hel del kritik (okej, ”sågats” för att vara använda vårt vanliga vokabulär). Men, herregud, de bedöms som handbollsspelare, i sin yrkesroll, och ingenting annat.

Och om Klingvall tyckte att det här var ”förfärligt” kan han ju alltid ringa till Hamrén eller Lagerbäck och utbyta erfarenheter. Eller så tar jag med mig min vän och kollega Robert Laul på nästa mästerskap. Då kan det bli livat.

Men lite sådana här tendenser visade Klingvall faktiskt häromdagen, även om jag inte riktigt förstod det då:

I min tyckare efter matchen mot Frankrike antydde jag att hans djärva coachning kunde skapa otrygghet i truppen. Det gillade inte Klingvall och kom dagen efter och sa till mig att jag skulle ”vara försiktig med vad du skriver” då det jag skrev skapade otrygghet i gruppen.

Om det inte har jäst i truppen tidigare, och det tror jag inte det har gjort heller, så vet jag att det gjorde det i kväll på spelarhotellet sedan Klingvall hängt ut sina spelare som ”det gråtande landslaget”.

Jag är medveten om att jag då och då gör handbollsspelare, eller tränare eller förbundskaptener, förbannade för det jag skriver. Och jag är lite överallt, det ska twittras, bloggas, ”avslöjas”, göras enkäter (superenkäter!), skrivas rubrikvänliga artiklar och tyckas till i tyckare. Då och då ligger man på gränsen i detta jobbet, en gräns som flyttas lite fram och tillbaka beroende på vilken sport, vilket lag och vilka personer man bevakar och vilken relation man har till dem. Efter drygt elva år i detta yrke vill jag hävda att jag vet när jag nära den där gränsen, och när jag ibland kliver över den.

Och jag vill hävda att jag inte klivit över den här gränsen någon gång under detta EM. Jag har inte ens varit i närheten av göra det. Inte i det jag skrivit om det svenska landslaget. Okej, en rubrik på ett blogginlägg om Axnér och Klingvall kanske var onödig, men det är i så fall på den nivån vi snackar. Och så blev det en ministorm på twitterstorm ur ett genusperspektiv för att jag i artikeln om den franska målvakten berättade att hon utsetts till världens sexigaste idrottskvinna, men det där är en större fråga om vad sportbladet.se ska publicera för typ av artiklar.

***

Nej, om Klingvall tyckte att det här med media har varit så förfärligt under EM så säger jag ungefär som Hans Chrunak sa en gång:

– Spela sämre då så slutar vi bevaka er.

***

Flera av spelarna har förstått det här med media bra mycket bättre än Klingvall.

Gulldén:

– Ni gör ju här och skriver för att lyfta handbollen, inte för att trycka ner någon.

Torstenson:

– Vi är vana vid att ha media runt oss. Det är en del av spelet. Ni skriver den uppfattningen ni har fått och ofta har vi en annan. Gråter gör man i så fall över sin egen prestation, man gråter inte för vad det står i tidningen. Man vet själv när man varit dålig, annars är man inte på den här nivån.

***

Fortsättning lär följa under onsdagen (träning klockan 15).

Vad tycker till exempel Stefan Lövgren? Har det som skrivits och sagts från EM varit ”förfärligt”? Mår spelarna dåligt på grund av det som rapporteras?

***

Andreas Larsson är ute och svingar mot sitt IFK Skövde (igen får man väl lov att säga. Här i TV4 Skaraborg och här i lokalradion. Han tycker att både tränaren Henrik Schneider och styrelsen, eller i varje fall delar av styrelsen, borde bytas ut.

Klubben ska ha haft styrelsemöte på tisdagskvällen men jag ser inga rapporter därifrån. Men det är väl ”förfärliga” saker där med så lika bra att låta bli.

***

Fredrik Larsson lämnar Sävehof omedelbart för att gå till Gummersbach, som får slanta upp lite grann i varje fall.

Men jag står fast vid mitt tips: Sävehof vinner SM-guld ändå.

***

Hade missat att Henrik Toft Hansen skrivit på för Hamburg till nästa år. Då lämnar Vori? Hoppas det i varje fall för Andreas Nilssons skull.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB