Därför ska vi ha tolv lag
avBerättar i dagens tidning att Peter Gentzel vill banta elitserien från 14 till 12 lag. Ett förslag (om än inte utarbetat fullt ut ännu) som lär bli en snackis i handbolls-Sverige framöver. Det borde i varje fall bli det då Gentzel i dag har en tung maktposition i svensk elithandboll.
För någon vecka sedan hade SEH-klubbarna ett möte i Malmö. Jag frågade Gentzel om frågan hade varit uppe då.
– Frågan var inte uppe på dagordningen officiellt, svarade Gentzel med ett skratt.
Diskussionen i kulisserna är med andra ord i full gång. Och observera att det inte handlar om nästa säsong utan tidigast säsongen 2014/15 (där kan ju vår rubrik vara lite missvisande, minst sagt).
Gentzel drar fram argumentet att det är för stor skillnad sportsligt mellan toppen och botten men när jag påminde honom om resultaten i höst/vinter så fick han ju medge att det argumentet inte var så vältajmat.
Nej, då är nog skillnaderna större ekonomiskt och organisatoriskt mellan klubbarna. Och där har vi ett stort problem när vi pratar om proffsliga 2016 (ber om ursäkt för att det blev 2015 i artikeln i dag, my misstanke).
Många har skrattat i ett par år nu åt visionen om en proffsliga 2016, på samma sätt som man gjort det åt Malmös Vision 2013. Det är alltför lättplockade poäng att göra det. Som jag skrivit förut: det är klart vi måste ha visioner, handbollen i Sverige är ju inte direkt känt för att ha det.
Just proffsligan 2016 har det varit väldigt tyst om från SEH:s håll i två år nu. Men nu verkar man ha tagit tag i det och en konkretisering, och definition, håller nu på att utarbetas. Den ska emellertid ta hela våren, typ.
Det är till proffsliga-visionen vi ska koppla detta med en nedbantning av elitserien till tolv lag, tycker jag. Återkommer till det.
Jag skickade ju ut frågan om 12 eller 14 lag till klubbarnas SEH-representanter i måndags kväll och de fick ett dygn på sig att svara. Jag fick in tio svar och sedan tillkom ett i natt från Aranäs (på twitter!) och ett i morse från Hammarby. Det är bara Drott och Skånela som inte återkommit.
Klubbarna är splittrade i frågan men inte oväntat är majoriteten av dem emot 12-lagsförslaget i nuläget. Och inte oväntat är det storklubbarna Sävehof, Kristianstad och Guif som vill ha ner det till tolv lag. Att bottenlagen är emot en nedbantning är inte oväntat, alla är ju sig själva närmast. Men jag hade nog trott att klubbar som Lugi och Ystad också skulle förespråka 12 lag men det gör de alltså inte. (Ni får klubbarnas hela svar längre ner här i inlägget. I tidningen i dag var jag tvungen att korta ner dem.)
Många frågar sig hur många matcher det blir med bara tolv lag. Det står klart att i princip ingen klubb vill minska antalet matcher från dagens 32. Men det går ju att lösa med alla möts tre gånger eller en form av poolspel eller nåt.
Gentzel har alltså en del att jobba på om man vill få till en förändring. Men så har han varken lagt fram alla sina argument eller slipat på dem han redan har. Han ville till exempel inte uttala sig om hur upp- och nerflyttning skulle se ut.
När jag dragit fram förslaget i sin dager och lyssnat lite på vad klubbarna säger – och jag dessutom då och då ska ha åsikter om handboll – så får jag väl passa på att föra fram min åsikt.
Spontant säger jag 12 lag. Och jag vill då koppla det till proffsligan. Flera klubbar har i dag inte ekonomi till att vara en elitserieförening, vilket vi sett alldeles för ofta. Nu definierar jag inte bara en proffsliga med att alla spelare ska vara helproffs. Proffsliga innebär också, och inte minst, att klubbarnas organisation, arenor och ekonomi är ”proffsiga” och där ser vi ju stora brister i dag.
Gentzel pratar om centrala sponsorer till elitserien (mellan raderna läser jag att man nog kommer att sälja ut namnet på ligan) och ska man få in någon eller några tunga partners där och kunna ta bra betalt av dem så måste kraven på klubbarna höjas.
Naturligtvis skulle det då vara lättare att få 12 lag än 14 lag att möta de här kraven.
Visst motverkar tolv lag den geografiska spridningen av elithandboll i Sverige. Vi kommer att få fler vita fläckar på vår handbollskarta och kanske inte ha ett elitserielag norr om Eskilstuna. Det är en vacker tanke att handbollens ska spridas över hela vårt avlånga land men ska verkligen elitserien och elithandbollen ha ett ansvar för det?
Och om det om ett antal år visar sig att det finns 16-18 klubbar som skulle klara kraven för en proffsliga, ja då kan man väl om utöka serien till 14 lag igen. Ett jävlka hattande eller? Nja, inte om det sker med intervaller på tio-tolv år.
Upp- och nerflyttning? Varför inte åtta lag till slutspel som vanligt, två till kval och två som åker ur? Då slipper vi det här med att två klubbars säsong tar slut redan i mars.
Som jag skrev: spontant, eller hyfsat spontant i varje fall, föredrar jag tolv lag. Men jag är beredd att lyssna på flera argument från båda sidor.
Här är klubbarnas hela svar på min fråga om 12 eller 14 lag, dessutom med de två som kom till sent. Så får ni alla argumenten som framförts av dem.
Skövde 14 lag
Bo Andersson, klubbchef: ”Finns många vinklar av detta med antal lag! Vår uppfattning är att det skall vara minst 14 lag. Mest för att så många som möjligt får chans att se elithandboll. 16 lag med rak serie är inte helt fel heller. Problemet är väl naturligtvis att kvalitén på serien riskerar att bli för dålig men det är många vinster med det också.”
Alingsås 14 lag
Christer Mårtensson, klubbchef: ”Med en så jämn serie som vi nu har tycker vi inte att man skall ändra. Topplagen i allsvenskan har dessutom, med något undantag, bra förutsättningar med arenor. Vi har förutsättningar att skapa en bättre produkt med fler platser och en större spridning. Detta är bra för handbollen i stort. Skulle vi gå ned på 12 lag och med årets serie som utgångspunkt så skulle stora delar av Sverige vara ”vita fläckar” och det skulle inte vara bra för Svensk Elithandboll.”
VästeråsIrsta 14 lag
Andreas Jansson, sportchef: Vi anser att elitserien inte bör minskas. Risken är att stora klubbar bara blir ännu större och att skillnader ökar. Redan i dag är elithandboll något som bara finns i vissa delar av landet och en minskning av antalet lag riskerar att förstärka det ytterligare. Skillnader mellan topp och botten kommer finnas oavsett 12 eller 14 lag, så för att säkra en viss spridning av sporten tror vi att 14 lag är bättre på sikt.
Guif 12 lag
Rolf Brunell, klubbchef: ”Frågan diskuteras inte inom föreningen. Detta innebär att vad jag nu skriver blir mina egna funderingar. Som jag ser det bör frågan kopplas till elitklubbarnas vision om en proffsliga 2016. En kommande proffsliga kommer att ställa högre krav på föreningarnas ekonomi samt att föreningarna har arenor som uppfyller kraven för genomförande av elitmatcher. Dessutom behöver organisationen i många föreningar förstärkas. Frågan blir då om det är troligt att 14 lag kan uppfylla bl a dessa krav. Jag är tveksam till detta vilket innebär att jag i dagsläget tror att ligan kommer att bestå av 12 lag. Eftersom vi inte vill spela färre matcher än i dag så innebär detta att det så kallade poolspelet måste utvidgas. Idag spelas det 6 omgångar inom ramen för poolspelet. Dessutom måste handbollen ta ställning till reglerna för degradering respektive uppflyttning. Ytterligheterna kan beskrivas som ’samma som i dag’ till ’stängd liga’.”
Kristianstad 12 lag
Nikolas Larsson, marknadschef: ”Från vår synvinkel är det viktigast att vi får en elitserie i handboll där lagen står för en professionell verksamhet i allt man gör. Det innebär att matchen skall vara ett sportevent som lockar både media, sponsorer och publik i högre grad än i dag sett till elitserien totalt. En möjlig väg till en sådan kvalitetshöjning kan vara att gå från 14 till 12 lag och spela 33 omgångar.”
Ystad 14 lag
Jörgen Hansson, klubbchef: ”Vi har lite olika uppfattningar i den här frågan. Innan man fattar beslut måste man ha ett bra beslutsunderlag och något sånt finns inte ännu. Några för och emot kan vi dock bidra med.
För 12 lag talar bland annat att det flera år i rad funnits klubbar som egentligen inte haft råd att spela i Elitserien. De har ställt in sina löneutbetalningar i slutet av säsongen och/eller blivit föremål för granskning av Liganämnden. Därmed har det blivit svarta rubriker som försämrat handbollens rykte. Bättre med färre lag som sköter sig på ett bra sätt. Inför den här säsongen ramlade till exempel H43 ur Elitserien, detta på grund av att deras ekonomi var dålig, de tappade spelare på vårkanten och lyckades inte klara sig kvar i kvalserien. Det innebar att det blev två nykomlingslag i årets Elitserie och normalt sett har dessa lag svårt att hävda sig år ett, vilket även är fallet den här säsongen. Folk vill se spännande och jämna matcher, där ens eget lag har en chans att vinna. Om det är för stor skillnad mellan toppen- och bottenlagen blir det för många ointressanta matcher. Med 12 lag i serien blir det fler intressanta matcher som betyder något.
Mot 12 lag talar att man måste spela åtminstone 3 omgångar. 4 omgångar blir 44 matcher och det blir för många för lagen som i Europacuperna. Vid 3 omgångar (33 matcher) blir det två hemmamatcher och en bortamatch mot samma lag. Eftersom hemmaplan betyder mycket blir en sportslig orättvisa med det systemet. När vi nu nått upp till 32 matcher i Elitserien vill vi inte gärna spela färre matcher framöver.
För 14 lag talar att det fungerar bra i dag och att vi lyckats öka den totala publiken rejält med införandet av poolspelet. Trots att vi spelar 32 matcher i stället för 26 (6 matcher mer) så har publiksnittet ökat, därmed har även intäkterna ökat. Ta till exempel Guif, de har ett snitt på 1 813 personer x 6 matcher x biljettpris på 120:- = drygt 1,3 miljoner kronor i ökad omsättning.
Mot 14 lag med poolspel enligt nuvarande modell talar den sportsliga orättvisan. Vissa lag möter man två gånger borta och bara en gång hemma.
Vi vet vad vi har i nuläget och det känns bra. Vi har ändrat en hel del de senaste åren och vi behöver också kontinuitet för att vår publik skall veta vad som gäller. Vårt svar blir därför tillsvidare: behåll 14 lag.
Sävehof 12 lag
Denny Bågenholm, marknadschef: ”Vi anser att serien skall innehålla 12 lag i framtiden. Det borde höja lägsta nivån och samtidigt skapa förutsättningar för lag i toppen på allsvenskan att vara bättre förberedda inför en uppflyttning till elitserien.
Så här ser vårt förslag ut: 12 lag möts hemma och borta = 22 omgångar poolspel med 2×6 lag som möts en gång = 5 matcher. Totalt 27 matcher.”
Lugi 14 lag
Emme Adébo, sportchef: ”Ju fler lag desto fler matcher och större geografisk spridning, vilket ger mer media och intäkter.”
Malmö –
Tommy Thysell, sportchef: ”Vi har inte diskuterat frågan internt, men skulle naturligtvis göra detta om det kom en officiell förfrågan. Personligen är jag kluven, det är positivt att sprida handbollen till flera orter, men naturligtvis måste kvalitén hänga med. Sen hänger ju också frågan om proffsiga i luften och dallrar.”
Redbergslid –
Christer Andersson, marknadschef: ”Vi skall ha ett styrelsemöte på torsdag och då kommer jag att informera om vad som diskuterades på mötet i Malmö. Vi ber att få återkomma med våra tankar och synpunkter.”
Hammarby 14 lag
Sören Storm, ekonomiansvarig: ”Svår fråga. Det är inte bra att minska det totala antalet matcher, snarare tvärtom. Minskar vi antalet lag så blir det fler matcher mot de som finns i serien vilket riskerar att vattna ur till exempel matcher av derbykaraktär. Det blir inte samma nerv om man skall möta värsta konkurrenten 4-5 gånger per säsong i det vanliga seriespelet.”
Aranäs 14 lag
Kaisa Svennberg, ordförande: ”Vi missade deadline men ett väntat svar är 14. Även om jag i oseriösa stunder kan tänka mig en medelväg med 13 ;)”
Ej svarat: Skånela och Drott.
***
Cecilia Grubbström till franska på grund av konkurrensen i Viborg. Hon kan debutera redan i kväll.