Startsida / Inlägg

Bajen e laget

av Johan Flinck

Bättre förekomma än förekommas, så när ni undrar varför inte bloggen uppdateras kommande två veckorna (knappt) så står det semester på programmet för er bloggare. Nej, det är inte den mest tajmade ledigheten när den unikt(?) jämna elitserien går in i en viktig fas, Guif gått in i europaspelet och Sävehof ska avsluta Champions League.

Men först ska vi riva av en saftig blogg här och nu. Sedan är det upp till er att hålla debatten levande i kommentatorsfältet, där det blivit riktigt bra fart sedan inloggningen blivit lättare. Ska försöka moderera så ofta jag kan så att era kommentarer publiceras.

***

Fick kritik på twitter häromdagen av Anne Hopfgarten, Hammarbys sjukgymnast:

Väntar med spänning på @JohanFlinck analys av @hhandboll första vinst över GÖIF på 4 år. Nej visst ja..Det är ju inga Skåne-lag..

Det blev alltså aldrig någon analys. Och Anne har förstås helt rätt i sin kritik. Det är inte mycket Bajen i bloggen och i tidningen från min penna men desto mer om Skånelagen.

Huvudorsaken till det är förstås att jag numera bor i Skåne. Visst, internet känner inga gränser och vi lever i en globaliserad värld. Men det är klart att det påverkar att jag numera har min bas i Helsingborg. Anne kommer säkert ihåg att det lag jag nog skrev mest om när jag bodde i Stockholm var… just det, Hammarby. Det var förstås också kopplat till att Bajen då var bäst i Sverige under några år också.

Men jag kan tycka att jag inte är ensam i medie-Sverige om att negligera Bajen. Där lider Hammarby nog, än en gång, av att vara ett lag från huvudstaden. Precis som i fråga om sponsorer och publik så hamnar Hammarby handboll i skugga också medialt. Jämför till exempel Expressens bevakning av Bajen med Kvällspostens av Kristianstad (Expressen och Kvällsposten är alltså ”samma” tidning, för er som inte hade koll på det).

Min egen slagsida åt skånelagen har nog också att göra med kontakter. Det är bara att erkänna att jag känner mer folk i och runt klubbarna här nere och det påverkar förstås.

Sedan får ni väl alla hålla med om att klubbarna med resurser och där det händer mest framför allt är Kristianstad och Lugi men också Ystad. Förstås ivrigt ”påhejade” av lokal media i ett samspel där man kan diskutera vad som är hönan eller ägget i fråga om uppmärksamhet.

Jag kan få dåligt samvete också av min klena bevakning av Guif, ett topplag med fanatiskt intresse från invånarna. Skövde och Alingsås kan också hamna i skuggan bitvis här.

Tillbaka till Hammarby: om inte annat ska de ha mer uppmärksamhet för sin sportsliga insats i år. Jag skulle vilja hävda att sett till spelarmaterialet och resurserna har Hammarby gjort årets prestation i år. Där ska tränaren Kalle Matsson förstås ha en jäkla massa credd.

De e Bajen som e laget, som det heter.

***

Sedan får man ge Guif också att de gör det riktigt bra med tanke på alla skador: senast, i onsdags, var det Zachrisson, som eventuellt blir borta säsongen ut (glad för Zackes skull att han hann skriva på kontraktet med Berlin först så det inte blev några tveksamheter där).

Jag citerar Jarmo Mäntys blogg rakt av:

  • Rickard Åkerman
  • Robin Oldberg
  • Helge Freiman
  • Haukur Andrésson
  • Daniel Pettersson
  • Robin Andersson
  • Richard Blank
  • Mattias Zachrisson

Där har du listan över spelare som missat stora delar av den här säsongen pga skador.

Två ”givna” a-landslagsspelare (Robin A. och Zacke), två grundpelare i U21-landslaget (Helge och DP), den så viktiga spelmotorn lagkaptenen Haukur och fjolårssäsongens mittblock Blank/Oldberg.

Ändå är Guif med i toppstriden. Starkt!

***

Och nu slår vi upp Skånefönstret igen.

Läser i Kristianstadsbladet att Dan Beutler nu ska vara klar för IFK.

Läser också att Kristianstadsbladet läser Sportbladet.

Man har gått vidare på undertecknads nyhet om att Cederholm är på väg till Kristianstad. Enligt KB är Skövdes högernia bara detaljer från att skriva på.

Och tidningens sportchef Patric Nilsson läser definitivt bloggen.

Signaturen Viktor gjorde mig uppmärksam på detta med orden ”Har du fakturerat KB, Johan”.

Flinck, Aftonbladet:

Känns lite som att Kristianstad – och inte minst Ola Lindgren – kommit in med ett nytt tänk när det gäller värvningar och krav på sina spelare…//…Och man hymlar inte om vilka positioner man vill värva på, vilket naturligtvis sätter press på de spelare man redan har, och säkert skapar oro…//..:Så funkar det ute i den stora handbollsvärlden och ska vi ha en proffsliga i Sverige är det lika bra att kratta för det redan nu.

Patric Nilsson, Kristianstadsbladet:

Lindgren har kommit in med ett nytt tänk när det gäller
värvningar och krav på sina spelare…//…Lindgren hymlar inte på vilka positioner man behöver förstärka. Det sätter press på de spelare man redan har och skapar säkert också oro, men det är samtidigt så det fungerar ute i den stora handbollsvärlden och ska vi nu ha en proffsliga i Sverige så är det
bara att gilla läget.

***

Ja ja, det är väl som dom säger: ”Amatörer lånar, genier stjäl”.

***

Cederholm till Kristianstad var det, ja.

Fick ett tips innan jag skrev det där i måndags att Kristian Svensson återvänder till Skövde och skulle därmed ersätta Cederholm. En rätt tung hemvändarvärvning med andra ord och tänkte förstås ha med det i nyheten om Cederholm/Kristianstad.

Tipset lät trovärdigt när jag fick höra källan. Jag slog Svensson en signal i måndags men han tvärdementerade att det var aktuellt till hösten. Däremot kunde det bli aktuellt 2014 när hans kontrakt med Lübbecke går ut. Därmed blev det förstås inte aktuellt för mig att skriva om att Svensson skulle ta över efter Cederholm.

Jag återkopplade till min tipsare som dock stod på sig: Svensson kommer hem till hösten.

Ska bli intressant att se hur det blir.

***

Kaoset i Eslöv?

Jag låter bli att ta upp det här då jag inte hunnit ta tag i det själv och vill, när det uppenbarligen är så känsliga saker, prata med några inblandade innan jag kommenterar det.

Men en jäkla soppa är det i varje fall.

***

Avslutningsvis så får vi, i ärlighetens namn, hoppas att H43 snart förlorar. Ty tränaren Kos vägrar tydligen klippa sig innan hans lag förlorat, berättar Glenn Göransson (@bolltroll på twitter):

Snor, på tal om att ”genier stjäl”, den här bilden från Göranssons twitter:

UPPDATERING! Nås nu, via @H43P98, att Kos har klippt sig. Han kunde inte vänta längre. Men bilden är för bra för att plockas bort så den får vara kvar.

***

Armen uppe, blogg in, blogg out och allt vad det heter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB