Startsida / Inlägg

Fack off!

av Johan Flinck

Jo, visst kan Jim Gottfridssons mål i går bli en youtube-klassiker. När det väl hamnar där. Jag hittar inte det där nu på morgonen så än så länge är det en Aftonbladet-tv-klassiker då ni bara kan se det här.

http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/article16177380.ab

Och vilken klickis det blev. Och därmed: vilken bra grej för intresset för svensk handboll det blev. Nattredaktören kunde i går kväll berätta att ”Gud” var större än Balotelli. Bank & Niva håller säkert inte med. Nattredaktören menade alltså att klippet med Gottfridsson drog mer nättrafik än Balotellis fantastiska debut i Milan, som var en av gårdagens riktigt stora grejer på nätet.

Hoppas ni inser potentialen i det videomaterial som finns efter varje match/omgång. Därför: ni som har tillgång till det där materialet (och helst kan klippa ner det så det blir hanterbart) – hör av er till mig nästa gång ni har något mästerverk/intressant/kul/dråpligt i rörlig bild. Ja, det gäller även er andra som varit på plats och sett något mästerverk/intressant/kul/dråpligt som jag eventuellt kan spåra upp hos den videoansvarige för matchen. Ni får förbli anonyma om ni vill.

Våra webbredaktörer älskar rörliga bilder just nu. Vi har en guldgruva här, Handbollssverige!

***

Jimmy Hoffa, Lech Walesa, Stig Malm… historien har sina berömda fackföreningsledare.

Nu har handbollen fått sina i Lars Bernhardsson, RIK, Robert Johansson, Sävehof och gamle HEH-stöten Arne Johansson.

Här är ett knäck från dagens tidning:

Flera elitserieklubbar i handboll har ställt in löneutbetalningarna senaste året.
Nu svarar spelarna med att bilda en fackförening.
– Vi ska kunna ha rättigheter som vilken annan arbetstagare som helst, säger Sävehofs Robert Johansson.

H43 förra säsongen. Aranäs och Redbergslid i år.
Där har ni tre elitklubbar som ställt in löneutbetalningar till sina spelare det senaste året.
Nu har spelarna fått nog och bildat en fackförening. HEH:s förre kanslichef Arne Johansson är drivande tillsammans med Sävehofs Robert Johansson och RIK:s Lars Bernhardsson.
– Det är spännande och mycket jobb. Vi har satt något i rullning och intresset ute i klubbarna verkar stort, säger Johansson.
Fotbollens spelarfack står modell.
– Vi har ännu inga medel att driva tvister mot klubbarna men till en början ska vi ta fram ett kollektivavtal. Sedan vill vi agera som rådgivare och på sikt kunna ta hjälp av jurister.
– Tanken är att få in damerna och de allsvenska serierna i det här också.
– Det är ju meningen att elitserien ska bli en proffsliga om några år och då ska spelarna ha rättigheter som vilken annan arbetstagare som helst, säger Johansson.
Fackföreningsstenen är satt i rullning och Johanssons Sävehofmaskineri har också rullat i gång efter VM-uppehållet: 31-23 borta mot Hammarby i går.
– Vi har tagit några kliv jämfört med slutet av december, säger Johansson.

***

Jag tycker att det är ett förbannat bra initiativ av de tre herrarna och blir därför lite besviken när jag läser Kristianstad-Jepsons inställning. Jepson verkar ju vara en bra påg annars.

Ryktas för övrigt om att Jepson kan bli borta säsongen ut efter en skada i handen i går mot Skånela. Får vi inte hoppas.

***

Mer tv-godis. Men nu nostalgi.

För er som missat det: SVT:s stopptid med Svensson vs Olsson i spanska ligan 1993.

Notera Tomas Svenssons uppdragna brallor på balkongen.

***

Mer från SVT: reportaget om Mikael Franzéns ledarskap i Alingsås.

Som jag twittrade förra veckan: Med tanke på hur mycket glädje Franzén tydligen sprider så är det inte ofta han själv ler.

***

Intervju med Larholm på Handball Planet. Vilken Larholm? Ja, rubriken ger i varje fall inga ledtrådar:

***

Nikola Karabatic till Aix-en-Provence. Tänk att Karabatic bara är 28 år men det känns redan som att hans karriär börjar gå mot sitt slut, och ett rätt trist slut. Eller så återuppstår han och spelar i Kiel nästa år?

***

Chana Masson till Viborg. Inte konstigt att Grubbström fick dra till Nice.

Känns som Viborg gör en ny, tung satsning eller?

***

Sedan får ni förstås inte missa Martin Frändesjös blytunga genomgång av världens bästa högernior genom tiderna. Vi snackar om ett referensverk här som borde printas ut på handbollsgymnasierna landet runt och spikas upp på väggarna. Kan inte bärga mig till Frändesjö ska loda lika djupt i resten av handbollens positioner.

***

Tack för feedbacken på ”Kommentarerna som dog”!

Gläder mig att det tydligen inte beror på det jag skriver inte har blivit helt ointressant utan att snarare handlar om jobbig inloggning, twitters enkelhet och den påtvingade modereringen.

Ska nu jobba på en enklare inloggning (Bank & Niva har tydligen fått igenom nånting där) och se över vad man kan göra åt modereringen av kommentarer. Jag tillsätter alltså en liten kommission. Håll ut!

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB