Startsida / Inlägg

Historiskt beslut, kaos och min ekonomiska granskning

av Johan Flinck

Liganämnden har tagit ett historiskt beslut.

Avslöjar nämligen i dagens tidning (fick nästan ett uppslag handboll och valde därför att spara det till papperet) att förbundet kastar ut Aranäs ur elitserien. Ni läser knäcket också här eller på nätet:

Förbundet kastar ut Aranäs ur elitserien.
Sportbladet kan i dag avslöja att liganämnden inte ger Kungsbackaklubben elitlicens för nästa säsong.
Därmed får jumbon VästeråsIrsta chansen att kvala sig kvar.

I går kunde Sportbladet berätta att deras elitlicens var hotad då man har ett negativt eget kapital på hela 1,9 miljoner.
– Det är sagt att vi ska ha ett positivt resultat på 1,6 miljoner i år för att få elitlicens. Vi har ett plus på 250 000 så det glappar en del där, sa ordföranden Kaisa Svennberg.
I går höll liganämnden sitt möte om elitlicenserna nästa säsong för samtliga klubbar.
– Vi kommer inte att meddela vad vi beslutat förrän efter den sista omgången är spelad på tisdagskvällen. Vi ska dessutom hålla ett extramöte på tisdagen, säger nämndens ordförande Sture Kullman.
Men Sportbladet kan redan nu avslöja att liganämnden tagit beslutet att inte ge Aranäs elitlicens och också meddelat klubben detta. Därmed spelar Kungsbackaklubben i allsvenskan nästa år.
– Jag vill inte kommentera något åt något håll med tanke på våra spelare, säger klubbens ordförande Kaisa Svennberg.
Aranäs plan har varit att meddela sina spelare det tunga beskedet först i kväll efter grundseriens sista match, hemma mot Skövde.
Därmed tar liganämnden ett historiskt beslut. Under de åtta år elitlicensen funnits har man nämligen aldrig nekat en klubb elitlicens trots att klubbar som Redbergslid och Hammarby dragits med stora underskott i flera år.
Beslutet är samtidigt VästeråsIrstas stora lycka. Detta innebär nämligen att jumbon får chansen i kvalserien.
Den tidigare uppgiften om att Malmö och Tumba berörs av beslutet stämmer alltså inte. Sportbladet beklagar missförståndet.

***

Ber om ursäkt för att jag ställt till kaos här på morgonen om Malmö och Tumbas deltagande och icke-deltagande i kvalserien.

Ska inte skylla ifrån mig men när jag fick loss att Aranäs tvångsnedflyttas ringde jag och väckte Ralf Lundberg strax före midnatt för att kolla reglerna. Observera att vi inte pratade klubbnamn utan bara regelsystemet utifrån detta scenario. Ska inte hänga en yrvaken Ralf för detta men vi missförstod väl varandra och då blev det att både Malmö och Tumba skulle med i ruljangsen.

Men det är alltså bara VästeråsIrsta som drar en vinstlott nu.

***

Tillbaka till kärnfrågan: trodde inte att liganämnden skulle ta detta beslut efter många års daltande med Bajen och RIK. Om jag förstått det rätt var inte Aranäs på grön kvist förra säsongen heller men det är ändå överraskande att de inte får fler chanser. Och alltså kanske inte helt rättvist om vi tittar på hur liganämnden resonerat de senaste åren. När man tar en titt på deras ekonomiska situation har jag dock svårt att ha några invändningar.

Jag kan inte låta bli att spekulera i att varumärken spelar/spelat roll här. Hammarby och RIK är förstås tunga varumärken att slänga ut ur elitserien. Då är det lättare med Aranäs.

I går sa liganämndens ordförande Sture Kullman till mig att man inte tagit definitivt beslut kring alla klubbar utan skulle ha ett extramöte på tisdagskvällen. I övrigt ville han inte kommentera något utan hänvisade till förbundets hemsida efter att sista omgången var spelad i kväll, där skulle besked komma.

Jag tror för min del att Bajen och RIK klarar sig.

Så här ser då kvalserien ut: Malmö, Skånela, VästeråsIrsta, Önnered, Helsingborg, Rimbo.

***

En titt på ekonomin, nämnde jag.

I dagens tidning redovisar jag min sammanställning över klubbarnas ekonomi. Det blev ju rent journalistiskt en väldigt bra tajming med tanke på liganämndens beslut om Aranäs.

Det finns många siffror att vända och vrida på, göra jämförelser med och diskutera.

Jag har alltså tagit hjälp av klubbarna. De har själva fått lämna sina uppgifter till mig. Jag har velat ha så färska siffror som möjligt. Verksamhetsåret sträcker sig som bekant från 1 maj till 30 april varje år. Med en dryg månad kvar till årets bokslut ville jag hellre ha en bra prognos än förra årets siffror. Sex klubbar anammade det: Kristianstad, Lugi, Skövde, Aranäs, Alingsås och Malmö. Drott blandade och gav lite medan resten bara ville bjuda på fjolårets siffror.

På så sätt haltar jämförelserna något men så länge handbollen väljer bort transparensen så kommer vi nog inte närmare än så här. Och då någon liknande sammanställning/granskning aldrig tidigare gjorts av handbollsklubbarnas ekonomi så tycker jag ändå att det är relevant att publicera och jämföra.

Omsättningen är väl det viktigaste nyckeltalet. Sedan har jag också samlat in siffror på ekonomiska resultatet och eget kapital. Jag lade dessutom till lönekostnad för a-truppen inklusive ledare men exklusive sociala avgifter. På lönerna ville fem klubbar inte alls svara: Lugi, Guif, Hammarby, Skånela och VästeråsIrsta.

Ni hittar alla siffror och ett diagram här (plusinlåst).

Och här har ni min tillhörande analys/tyckare:

De dominerar fullständigt i publikligan, ”äger” silly season och är en toppklubb sportsligt.
Här intill får ni svart på vitt att Kristianstad är svensk handbolls nya stormakt också ekonomiskt.
I den andra änden av skalan förvånar förbundets beslut att kasta ut Aranäs.

Det var Ola Lindgren som initierade tanken.
På upptaktsträffen inför förra säsongen, då han ännu bara var förbundskapten, sa han till mig att han ville veta klubbarnas omsättning/budget för att på så sätt kunna bedöma vilka klubbar som förvaltar sina pengar bäst.
De här siffrorna existerar förstås, hos respektive klubb samt liganämnden, men är än så länge hemligstämplade. Vi är dock flera, däribland Svensk elithandbolls chef Peter Gentzel, som vill se dem framdragna i offentlighetens ljus.
Nu får ni dem, och några siffror till, här intill för första gången. Det satt hårt inne på sina ställen men efter lång tids tjat har jag nu fått dem från respektive klubb. Jag bad om så färska uppgifter som möjligt (verksamhetsåret slutar den 30 april varje år). Sex av klubbarna har gett mig sina prognoser för innevarande verksamhetsår (trovärdiga då det bara återstår en dryg månad) medan resten bara ville ge mig fjolårets siffror.
Med andra ord haltar det på sina ställen men närmare än så här kommer vi nog inte utan en riktig ”Deep Throat” nära Sture Kullman, liganämndens ordförande. 
Sammantaget är jag faktiskt smått överraskad över hur bra det ser ut. Jag hade väntat mig betydligt fler röda siffror (även om det kan finnas ett mörkertal hos klubbar som vägrat uppge färska siffror). Jag har också förstått på Kullman att det verkligen har skett stora förbättringar de senaste åren.
Som ni kan se är Sävehofs siffror i en klass för sig. Men i de 48 miljonerna i omsättning från förra säsongen kommer nästan hälften från Partille cup, världens största ungdomsturnering, och ytterligare två miljoner hittar vi i två bolag inom fastighet och service. Och när det gäller de 22,2 miljoner som då återstår ingår också Sveriges mest framgångsrika damlag, dubbelt Champions League-deltagande (både damer och herrar) samt världens största ungdomsverksamhet.
Lugi och VästeråsIrsta har också lag i damerna elitserie, vilket syns i omsättningen. Nathalie Hagman får säga vad hon vill om Lugis prioritering men klubbens satsning (”Real Lugi”) de senaste åren på sina damer har förstått kostat. Lugi har dessutom världens största ungdomsturnering inomhus, Lundaspelen, i sin omsättning.
Nej, det lag som omsätter överlägset mest i och kring sitt herrelitlag, och det är ju egentligen detta det handlar om här, är Kristianstad med en omsättning på 17 miljoner kronor i år utan att ha någon stor ungdomsturnering eller damelitlag inbakad.
Kristianstad, numera tränat av just Ola Lindgren, härskar ju redan i publiktoppen, är hetast under silly season och har det senaste året etablerat sig i toppen också sportsligt. Allt det här hänger förstås intimt ihop för klubben som för fyra år hade en omsättning på 4,9 miljoner. Bortåt tio av de 17 miljonerna kommer från sponsorer och fem miljoner är publikintäkter. 
Klubben betalar dessutom de högsta lönerna, vilket varken är konstigt eller överraskande.
***
Det känns som bara två klubbar ens har en chans att haka på Kristianstad i nuläget: Sävehof (med ny arena på gång) och Lugi.
***
Förbundet skickar ut Aranäs ur elitserien. Ett beslut som förvånar då man ”daltat” med Redbergslid och Hammarby i så många år. 
Ett beslut som visar att varumärket verkar vara viktigare än klubbmärket när det kommer till elitlicensen.
***
Också ur ett ekonomiskt perspektiv har Hammarby stått för årets prestation. Omsättningen de valt att kommunicera är visserligen för fjolårssäsongen men det lär inte ha hänt så mycket till den här säsongen för den så hårt prövade föreningen: 4,5 miljoner kronor men ändå en slutspelsplats.

***

Ni som läst mitt långa knäck om Guidetti inser nog varför jag så gärna jobbar med handbollen parallellt med all fotboll. Jag behöver det här andningshålet. Av många anledningar.

***

Återkommer i kväll med hur jag tror det går i kvartsfinalerna när de lottats.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB