Startsida / Inlägg

Två dagar kvar bara…

av Johan Flinck

Efter några viktiga och underbara dagar i Barcelona är bloggen och Sportbladets handbollsbevakning i stort redo att ta den här elitseriesäsongen i mål de närmaste dagarna.

Gick tidigare i kväll ut på twitter och bad om inspiration, idéer och hjälp till en sammanfattning av elitseriesäsongen 2012/13 i form av en ”handbollsgala” med årets ditten och datten, alltså mål, citat, besvikelse, blunder, skott, passning osv. Det var – och framför allt är (till kl 18 på onsdagskvällen) – fritt fram att spåna fram (galna) kategorier och ”pristagare” till dem också. Så ni som inte är på twitter: mejla eller gå in i kommentatorsfältet nedan och hjälp mig sammanfatta säsongen 2012/13.

Visade sig att min vän och ex-kollega på Sportbladet, Daniel Vandor i Alingsås och på kantspel.se, gått i exakt samma tankar och redan dragit ihop 80 kategorier med pristagare som han skulle publicera på fredag kväll, en i minuten på twitter. Vi var alltså helt omedvetna om varandras nästan identiska idéer.

Vi kom snabbt överens om att vi skulle göra minsta möjliga skada för varandra om han publicerade sina på sin blogg i kväll och jag sedan körde ut mina enligt ursprungsplanen i torsdagstidningen. Han kommer först men jag når betydligt fler läsare.

Ni kommer säkert hitta en hel del dubletter bland våra ”pristagare” men det får ni leva med.

Här har ni Vandors digra ”Handbollsgala 2013”.

***

Emil Berggren har förlängt nere i Bergischer och berättar i Eskilstunas Folket om sina prioriteringar för att proffslivet ska fungera:

– Sen allt föll på plats runtomkring med lägenhet och internet har det också motsvarat mina förväntningar, säger Emil. 

***

Györ verkar äntligen vara på väg mot sin första europeiska titel.

Efter att förlorat hela sju finaler (två CL, en Cupvinnarcupen, fyra EHF-cupen) leder man nu årets CL-final på damsidan med 24-21 mot norska Larvik inför returen hemma på lördag. Lagens båda målvakter, de norska legenderna Leganger i Larvik och Haraldsen i Györ, ska ha varit rent överjävliga i den första finalen i helgen, enligt rapporterna.

***

Tung mediedag för Kristianstad och Ola Lindgren i dag med både SVT och TV4 på plats för reportage.

Pelle Nyström fångade skickligt upp storyn med maskoten/supportern, den 9-åriga tjejen (osäker på namnet). Och Charlie S satte fina ord på det. Ni ser reportaget här.

***

Naturligt att de stora och tunga tv-kanalerna gör IFK Kristianstad. Kanske rikstidningen Sportbladet också borde göra.

Nu har jag inte skrivit tillnärmelsevis lika mycket om Kristianstad som lokalblaskan Kvällsposten men det känns ändå som det har blivit ett antal artiklar, tyckare, intervjuer och dokument senaste året om Ola Lindgren, publiken, klubben, vad de betyder för handbolls-Sverige och deras förvandling. Försöker därför hitta något annat att komma med och kan känna att det gäller att få med alla fyra finallagen, mer eller mindre, på det begränsade utrymmet jag har i tidningen de här inför-dagarna.

Det ger sig vad det blir framöver.

***

För Kristianstadsbladet finns det förstås bara ett lag. Men det hindrar inte dem från att åka upp till finalen i Scandinavium med sex(!) medarbetare enligt den lista på ackrediterad media som skickats ut. Det liknar närmast Sportbladets uppställning vid en VM-kvalmatch i fotboll.

***

Men det är Drott som dominerar på tränarbänken: Lindgren i Kristianstad och Sivertsson och Souraniemi i Drott.

Hittade tre sköna bilder från deras spelarkarriärer i Drott i klubbens fina jubileumsbok (75 år) från 2011. Tar mig friheten att publicera dem här (den första har ni sett här tidigare):

bild-11 bild-10

 

bild

Bilden i mitten på ”Tubbi” är från 1988 när han satte den avgörande straffen i straffläggningen som krävdes i den andra finalmatchen. Då hade Magnus Wislander missat straffen före för RIK.

– Det enskilt största minnet från min tid som spelare, säger Sivertsson i boken.

Det är också det enda SM-guldet han har tillsammans med Ola Lindgren.

***

Spelarfacket, Spelarföreningen Handboll Sverige (SHS), tar steg för steg. Fick mejl från Arne Johansson i dag om att man nu haft konstituerande årsmöte och så här ser styrelsen ut numera (utdrag ur mejlet):

Ordf. Arne Johansson, Vårgårda (f.d. kanslichef HerrElit Handboll), Robert Johansson, IK Sävehof, Lars Bernhardsson, Redbergslids IK, Robert Bladh, HK Drott och Ola Netterheim, Ystads IF. Adjungerade ledamöter är Ida Odén, IK Sävehof (kassör, redovisning) och Martin Klette, Wagnssons Sports & Entertainment AB (juridik, skatter). Hela styrelsen är vald på ett år.

Revisorer: Daniel Svensson, Hammarby Handboll och Sebastian Geissler, HK Malmö.
Valberedning: Max Darj, Alingsås HK och Alexander Stenbäcken, IF Guif.

I varje klubb finns ett kontaktombud som skall förmedla information samt verka för SHS:s syften inom klubben. Ovan nämnda/valda spelare utgör kontaktombud i sina resp. klubbar. Dessutom är följande kontaktombud klara: Zoran Roganovic, H 43, Anders Hallberg, Lugi HF, Johannes Larsson, IFK Kristianstad, Rasmus Wremer, IFK Skövde, Tommy Atterhäll, HK Aranäs och Marcus Tobiasson, Önnereds HK. Rekrytering av kontaktombud inom dameliten kommer i nästa fas. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB