Hellgrenska!
avDet tog två år – men i dag publicerades den äntligen: knäcket om ”hellgrenskan”.
Och det var i sista momangen. För när jag ringde Hellgren i går för att han skulle förklara några av de uttryck jag samlat in berättade han att det här blir hans sista mästerskap.
Ni läser nedan varför.
Tack alla läsare som bidragit med hellgrenska uttryck! Det här gjorde vi tillsammans.
Under detta knäck en artikel om Manuel Strlek som spelar för Ivan Turina ikväll.
ÅRHUS. Tandläkarräddning, quarterbackpass, fjärilfångarfint…
Passa på att njuta av ”hellgrenskan” under EM:s finalhelg.
För efter 30 år och 32 mästerskap tänker Claes Hellgren nu sluta som expert.
– Ola Lindgrens skott vänster uppe i VM-finalen 1990 är det största ögonblicket, säger han.
Svenska akademien lägger till drygt 10 000 nya ord i den nya upplagan av sin ordlista.
Vi är nog rätt många som tycker att man ännu en gång missade några av de mest givna, som tandläkarräddning, fjärilfångarfint, quarterbackpass och fisknätsräddning – de flesta sprungna ur ”hellgrenskan”, tv-experten Claes Hellgrens egna formuleringar för att beskriva vad som händer på handbollsplanen.
– Jag vet att många tycker det är knäppt men jag försöker ge en pedagogisk bild av vad det är för något man ser, säger Hellgren.
Var får du inspiration från?
– Jag läser väldigt mycket böcker. Och så har jag fotografiskt minne. Ser jag en grej på en sida så kommer jag ihåg den och ser den framför mig. Hittar man en grej vill man beskriva den.
Är du intresserad av språk?
– Oerhört! Jag är ju lärare egentligen – idrottslärare och mellanstadielärare i matematik och biologi.
Men Hellgren, som själv spelat 214 landskamper landskamper och 1984 utsågs till världens bästa målvakt, har utbildat betydligt fler svenskar i handboll framför tv-apparaterna än elever i skolbänkarna.
– Min första match som kommentator gjorde jag redan 1984, när jag fortfarande var spelare själv. Det var inom ramen för Tipsextra, jag tror det var någon europacupmatch med RIK. SVT sände en eller två matcher per år och då handlade det om att förklara sporten. De flesta tyckte det var löjligt att vi hade ett fält mellan målen, minns Claes.
Tillsammans med Robert Perlskog har han blivit ett av våra mest folkkära kommentatorspar. De har gjort 28 mästerskap ihop i TV4. Innan dess gjorde Hellgren några med Arne Hegerfors på SVT.
– Jag tror det här är mitt 32:a mästerskap.
Och förmodligen det sista.
– Tanken är att jag slutar efter det här.
Varför det?!
– Jag ska ju bli fotbollstränare, utbrister Hellgren och syftar på sitt nya jobb som fystränare tränare i Hammarby.
Dessutom har Viasat köpt rättigheterna till de närmast kommande mästerskapen.
Mästerskapet blir också det sista som målvaktstränare för Danmark och Niklas Landin, världens bäste målvakt just nu och som han tränat i sju år.
– Det ska bli riktigt spännande med Hammarby. Jag har så många idéer.
Du har suttit på dubbla stolar i många år, varit individuell tränare för många målvakter runt om i världen och till exempel fystränare och mentor för Isabelle Gulldén samtidigt som du kommenterat dem – har det inte varit ett problem?
– Ärlig talat tycker jag inte det. Jag har inte dolt det och hoppas att jag lyckats vara objektiv. Handbollen är inte så stor heller så det är svårt att hitta experter som inte har någon anknytning till någon annan. Wislander på Radiosporten och Axnér på TV4 är ju till exempel tränare samtidigt.
Hur går det i kvällens semifinaler?
– Jag tror på Spanien mot Frankrike och att Danmark slår Kroatien i kraft av hemmaplan sedan tar danskarna finalen också. Vi vet vad hemmaplan betyder i de här mästerskapen, säger Hellgren.
Hellgrenska – en parlör
Tandläkarräddning
”Ett utryck för när målvakten släpper till en lucka och sedan täpper till hålet.”
Älgräddning
”Den gjorde Andreas Palicka i VM 2009. Han flög ut mot skytten med händerna spretande ovanför huvudet och såg ut som en älg.”
Semaforhöjd
”Mellanhöjd för målvakterna. Minns de gamla stinsarna som stod med sina semaforer och viftade med raka armar i mellanhöjd när tåget skulle åka.”
Rumpräddning
”Madeleine Grundström började med den men sedan har Cecilia Grubbström gjort den mycket. Det är på kantskott när skytten försöker skjuta i ’långa hörnet’ runt höften på målvakten och denna, i stället för att sänka armarna, skjuter ut ändan och räddar.”
Quarterbackpass
”Jag är jäkligt fascinerad av NFL. Det är den långa, hårda, flacka och precisa passningen med små marginaler som skär igenom motståndarna på kontring. Magnus Andersson var bra på den, Mikkel Hansen gör den bra nu.”
Fjärilfångarfinten
”Danske vänstersexan Bjarne Jeppesen i slutet av 1970-talet började med den. Han gick lite lugnt och studsade bollen framför sin försvarare, lockade honom att försöka sno bollen och just när försvararen försökte det greppade han bollen blixtsnabbt, som när man fångar en fjäril, och sprang förbi.”
Indianfjädern
”Målvakten håller handen över huvudet och räddar till exempel en flipplobb.”
Fisknätsräddningen
”Det är bara (Peter) Gentzel och (Arpad) Sterbik som kan göra den. När motståndaren kommer på kontring och försöker hoppa förbi och skjuta låter man honom göra det och går sedan med ”allt man har”, alltså ena benet och båda armarna och täpper till.”
Smuggelspel
”När man ligger och spelar smått framför försvaret utan att försöka komma med fart och i djupled. Sedan försöker man sticka in bollen till linjespelaren.
Skyhook
”Ett inspel till linjen som vi ser Linnea Torstenson och Johan Jakobsson göra ibland. Världens bästa basketspelare på 1960- och 70-talen, Kareem Abdul-Jabbar, höll armen högt upp och rätt långt bak när han gjorde sina lay-ups. Han var en mästare på skyhooks.”
Skott i gröna zonen
”Gröna zonen är där målvakterna vill ha skotten ifrån, positionerna de har det lättast att rädda dem från. På niometerskott är det breda skott, från linjen bakom försvarstvåorna, från kanten när spelaren tvingas hoppa ner mot kortlinjen och på kontring när spelaren inte får skära in i mitten.”
Koreansk stegisättning
”Koreanerna är små och lätta och kan inte attackera och ta kontakt som till exempel Nikola Karabatic. I stället tar de, efter att gått till höger eller vänster med första steget, ett steg bakåt så att man inte får tag i dem och sedan glider de in i hålet.”
Fotnot: Hellgren har kanske inte uppfunnit alla uttryck själv men han har om inte annat förmedlat dem till den till den breda tv-publiken
Claes Hellgren
Född: 27 februari 1955.
Bor: Västerås.
Familj: Frun Maria och sönerna Jonas, 26, och Joakim, 23.
Landskamper: 214.
Meriter: Tre VM-turneringar, två OS-turneringar, utsedd till världens bäste målvakt 1984, svensk, norsk och amerikansk mästare, förbundskapten USA (damer), Sverige (damer), Sverige (herrar U), elittränare Sverige och Norge.
Yrken: Föreläsare, tv-expert, målvaktstränare, fystränare, personlig coach.
Hellgren rankar de tre största ögonblicken som tv-expert:
1. ”VM-guldet 1990. När Ola Lindgren skjuter sitt mål (25-22) vänster uppe i finalen.”
2. ”VM-guldet 1999. När Pierre Thorsson gör mål på insidan av Lavrov – oerhört härligt. Peter Gentzel var också väldigt bra i den matchen.”
3. ”EM-guldet 2002. När Staffan Olsson gör målet som innebär förlängning.”
Strlek-artikeln:
ÅRHUS. I kväll ska han sänka de danska hemmafavoriterna – för Ivan Turinas skull.
– Tar vi en medalj eller till och med guld är det min present till honom, säger Manuel Strlek, Kroatiens kantstjärna och systerson till Turina.
Manuel Strlek är inte bara en av handbollsvärldens främsta vänstersexor med tre raka brons i EM, VM och OS för Kroatien.
Han är också systerson till AIK:s tragiskt bortgångne målvakt Ivan Turina.
– Det är svårt för mig att prata om honom. Bara någon säger hans namn… vi stod varandra nära och hade mycket gemensamt i livet, säger Strlek.
Sportbladet talar med honom direkt efter att han gjort sex mål när Kroatien besegrat Polen och säkrat kvällens semifinalplats mot Danmark.
– Ivan är alltid med mig i mitt hjärta och ibland räcker det att jag bara tänker på honom för att jag ska få tårar i ögonen.
25- åringen står sin morbrors familj – frun Senka och de tre barnen, varav den yngste föddes efter Ivan död – mycket nära.
– Jag är mycket stolt över att jag fick vara fadder åt hans tredje barn, jag vill vara en del av hans familjs liv och hjälpa dem. Eventuellt kommer hans fru hit till semifinalen, säger Strlek.
Han höll ett tal på Friends arena när minnet av Turina hedrades med en match mellan klubbarna i målvaktens hjärta, AIK och Dinamo Zagreb, i maj. Nu spelar Manuel för sin döde morbror.
– Tar vi en medalj eller till och med guld så är det min present till honom.
Kroatien har varit i otroliga 13 semifinaler på de 15 senaste mästerskapen.
Men Strlek lägger över favoritskapet på Danmark, som är regerande mästare.
– De har spelat väldigt bra och har 14 000 hemmafans bakom sig. De är favoriter men vi kan slå dem om vi spelar bra.