Startsida / Inlägg

Hamburg ville värva Gentzel… i fjol!

av Johan Flinck

Ny podd – igen! De duggar tätt nu.

Ni hittar dem på de vanliga ställena. För er som lyssnar på en dator hittar ni detta avsnitt och alla gamla här. Och numera har vi en egen ”spelare” för podcasts till mobilen. Så här prenumererar ni på vår podd där: ladda ner Aftonbladets vanliga app och gå in på den. ”Svep” fönstret åt vänster så får ni upp en ny meny. Klicka där på podcast, sedan på ”Lägg till podcasts” och leta upp vår podd. Tryck sedan på ”Prenumerera”.

Den här gången gästas vi av Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll AB.

Det blir ett upplysande, för att inte säga lärorikt, avsnitt där vi av Gentzel bland annat får reda på vad bokhandel heter i pluralis, om det blir poolspel i elitserien också nästa säsong och – framför allt – det nya Champions League-formatet som får stora konsekvenser för svensk handboll.

Det nya genomkommersialiserade Champions League-formatet ägnar jag en hel nyhetsartikel åt (se nedan).

Gentzel får förstås också svara på hur spelschemat kunde haverera så i år, vad som händer med proffsliga-visionen, om det kan bli final i bäst av fem igen samt läget i diskussionen om att införa en svenska cupen.

Den 45-årige målvaktslegendaren avslöjar också att Hamburg, som sedan blev mästare, ville värva honom till Champions Leagues Final 4 i fjol. Som ersättare för Beutler, som redan dragit till Qatar då, antar jag.

Han berättar också om när Kent-Harry spårade upp honom på en grekisk ö i mitten av 1990-talet, vad Vranjes är bäst på av alla dem han spelat med och hur Jan Holpert stoppade hans övergång till Flensburg.

Och vilket insläppt mål grämer honom fortfarande?

Kent-Harry avslöjar fem okända sidor av Gentzel. Professorn berättar också hur han fejkade en skada i Rom i helgen för att se på handboll. Han flydde ju landet direkt efter sågningen av YIF i förra poddavsnittet. Nu är han tillbaka i landet men tänker inte åka in till Ystad på ett par veckor än, berättar han.

Här nedan har ni artikeln om det nya Champions League-formatet. 

Vad tycker ni? Har inte kommersialiseringen gått för långt nu? Tappar inte EHF bort sportens själ en del här på vägen? Och har vi inte fått nog av stjärnor som tackar nej till mästerskapen?

Tung smäll för svensk handboll och landslagen:
Superklubbarna vann striden och nu stöps Champions League om.
– Jag ser inget positivt för svensk handboll, säger Kent-Harry Andersson i Sportbladets handbollspodd.

Veckans avsnitt av Sportbladets handbollspodd gästas av Peter Gentzel, målvaktslegendar och vd för Svensk elithandboll.
I programmet avslöjar han det nya Champions League-formatet som börjar gälla från och med säsongen 2015/16 och där andra kriterier än de rent sportsliga blir avgörande.
Under en längre tid har de europeiska storklubbarna – inte sällan från svaga, inhemska ligor – gemensamt krävt en förändring av Champions League (CL) från europeiska förbundet (EHF). De har velat spela fler, inkomstbringande matcher mot varandra och nu har de fått sin vilja igenom.
CL utökas från 24 till 28 lag och delas upp i två divisioner. Division ett kommer att bestå av 16 lag uppdelade i två grupper där de sex bästa i varje går vidare till slutspelet. Division två består av 12 lag också uppdelade i två grupper men där bara två lag kan nå åttondelsfinalerna.
Sverige kommer inte att få en plats i division ett vilket innebär att vi kan glömma fler attraktiva hemmamatcher mot Europas absoluta toppklubbar men samtidigt ställas mot riktigt tufft motstånd och med minimal chans att nå slutspelet.
– Både svårspelat och svårsålt, säger Gentzel.
Landslagshandbollen i stort är också en förlorare då toppspelarna kommer att spela ännu fler och ännu tuffare matcher i CL. Därmed räknar alla med ännu fler återbud från storstjärnorna till stora mästerskap.
– Det tror jag definitivt! Redan i dagsläget är belastningen väldigt hög på de här spelarna, säger Gentzel.
– EHF biter sig själva i baken. Man inför fler CL-matcher men vill samtidigt ha ut prestationer av samma spelare i EM
Poddens Kent-Harry Andersson:
– Jag kan förstå några av de här toppklubbarna i vissa ligor men jag ser inget positivt för svensk handboll.
Förändringarna innebär också att handbollen nu går ett steg längre än till och med fotbollen i kommersialiseringen av CL. Även om EHF inte kungjort det ännu kan Gentzel nämligen avslöja att också andra kriterier än de sportsliga avgör vilka som får plats i division ett, såsom åskådarkapacitet, beläggning i arenan och tv-rättigheter. Allt för att superklubbarna ska få plats i division ett även om de skulle missa att kvala in sportsligt – samtidigt som det stänger ute ”de fula ankungarna”.
– Det känns olustigt att det skapas oklarheter vad gäller hur man kvalificerar sig till division ett, säger Gentzel, som ser detta som ett första steg mot en sluten europeisk liga i framtiden.
– Eller i varje fall en halvsluten. Detta gynnar inte på något vis de fungerande, nationella ligorna, som till exempel den svenska, norska, danska och schweiziska, säger han.

***

Uppdatering! Missade det tidigare, men detta ska förhoppningsvis förtydliga hur nya CL ska fungera. Räknar med att ni alla här hänger med i engelskan.

Olof Lönnehed undrade på twitter om det inte skulle vara fler lag från division två för att fylla ut åttondelsfinalerna. Men sanningen är att det är något av ”falska” åttondelsfinaler då de två gruppsegrarna från division ett går direkt till kvartsfinalerna. Alltså handlar det om att få fram sex kvartsfinallag till och då är det bara tolv lag som möts i de ”falska” åttondelsfinalerna.

Här har ni hela skrivelsen från EHF:

The top team in each group will qualify directly for the quarter-finals, the bottom two in each group drop out of the competition and the remaining 10 teams qualify for the first knock-out phase.

In groups C and D, six teams will play in each group in a round robin format, playing both home and away. The top two teams in each group will then meet in a ‘semi-final’ play-off, with the two winners going through to the first knock-out phase. The remaining teams drop out of the competition.

Knock-out Phase 1 (Last 12) 

12 teams will play home and away in the first knock-out phase, with the 10 teams qualified from groups A and B and the two teams qualified from groups C and D.

Knock-out Phase 2 (Quarter-finals) 

The six winners of the matches in the first knock-out phase will join with the winners of groups A and B to play home and away for the right to play in the VELUX EHF FINAL4.

VELUX EHF FINAL4 

The culmination of the season, the VELUX EHF FINAL4, will continue in its existing format, with the four top teams from the competition competing for the title.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB