Tidernas mest osannolika svenska hjälte

av Johan Flinck

Herre min skapare!

Hampus Wanne!

Detta skrivs minuterna efter det osannolika dramat vi fick uppleva i Champions League-semifinalen mellan Flensburg och Barcelona. Jag ska förstås försöka få tag i grabben senare i kväll.

Den 27 februari i fjol ringde jag en då 19-årig kantkille i allsvenska Önnered som hade lämnat elitserielaget Aranäs under vintern efter att Kungsbackaklubben ekonomiskt lagt ner sin elitsatsning och återvänt till moderklubben. Jag minns att jag satt i leklandet Busfabriken, av alla ställen, här i Helsingborg när jag ringde.

Hampus Wanne hade tillsammans med några andra svenska talanger tränat lite med Flensburg på deras träningsläger i Stenungsund sommaren 2012. Nu hade jag fått veta att Vranjes ville ha Wanne som back-up till världens kanske bästa vänstersexa, Anders Eggert, till säsongen därpå.

Det var förstås en riktig bomb när vi avslöjade det samma dag.

Några dagar senare var Wanne klar.

Under säsongen har han verkligen spelat en perifer roll i Flensburg även om han fått en hel del speltid, dock mest i de ”mindre” matcherna.

Men när Flensburgs spel gick i stå i semifinalen, CL-finalchansen var körd och Barcelona ledde semifinalen med 32-26 med knappt tio minuter kvar släppte Vranjes in Wanne.

Klart killen kunde få lite speltid i sin största match i karriären, typ.

Då vände Flensburg på alltihop, Wanne gjorde tre mål, Sören Rasmussen spikade igen i målet och Holger Glandorf kvitterade till 32-32 i slutsekunderna.

Det fortsatte med en förlängning där Wanne fick fortsatt fullt förtroende. Oavgjort efter 2×5 minuter och så straffrysare på det.

Mattias Andersson räddar Nikola Karabatics straff, Jim Gottfridsson tumskruvar in sin straff och när Flensburg ska lägga sin femte och sista straff, som tar dem till en final om det blir mål…ja, vem släpper Vranjes fram då? Jo, Hampus Wanne förstås!

Och grabbhalvan flipplobbar in straffen på Saric i Barcelona-målet, vänder sig om med stenansikte, faller ner på knä och tar emot de framstormande lagkamraterna. Helt j-a otroligt!

Alltså, Wanne måste vara svensk handbolls mest osannolika matchhjälte genom tiderna på den här nivån.

***

Fanns fler hjältar i dag:

Sören Rasmussen – dansken som gör sina sista matcher i Flensburg i helgen efter att stått i skuggan av Mattias Andersson under hela sin sejour i klubben. han fick komma in i andra halvlek när Andersson inte kom åt bollarna. Rasmussen låg bakom vändningen när han spikade igen.

Mattias Andersson, som hade det tufft i andra halvlek, byttes ut men fick stå på straffarna och räddade förre lagkompisen Karabatics sjumeterskast. Tillsammans med Wanne den store straffhjälten.

Andreas Palicka – Kielmålvakten som med sitt storspel tog Kiel till final i eftermiddagens semifinal mot Veszprem.

***

Gjorde ett förhands på att risken var stor att det inte skulle bli någon svensk i CL-finalen för första gången sedan 2003. I stället har vi nu alla åtta vidare. Fantastiskt!