Startsida / Inlägg

Vranjes utnyttjade skandalfinalen: ”Peppade mig enormt”

av Johan Flinck

Vranjes är förstås stekhet på marknaden efter vad han gjort med Flensburg – dessutom visade han under sin korta tid i Serbien att han också fixar förbundskaptensjobbet.

Skrev artikeln nedan till dagens tidning, efter att snackat med en mycket hes och rosslig Ljubo vid lunch när han var på väg från flygplatsen till Flensburg och firandet där, om att han kan ta över PSG. Nu har jag inte pratat med klubben och Vranjes vill inte nämna några klubbnamn. Men efter att lyssnat med tre personer som har bra koll, jag skulle vilja säga att en av dem har riktigt j-a bra koll, på vad det snackas om i den yttersta topphandbollen så säger alla tre PSG, vilket förstås är ganska logiskt med tanke på kritiken mot tränaren som är där nu, Vranjes profil och resurserna man sitter på. Att Vranjes sitter på ett kontrakt till 2017 med Flensburg är nog inget problem i sammanhanget.

Enda ologiska skulle väl vara att just franska är det enda stora handbollsspråket som Vranjes inte snackar. Skandinaviska, tyska, spanska och serbokroatiska (tror jag det heter) behärskar han ju, och till det kan vi lägga engelska förstås, som kanske inte är något av de stora handbollsspråken men som man kan ta sig fram på rätt bra också i den här sporten. Och med tanke på vilka nationaliteter vi hittar i PSG så räcker nog Vranjes språkkunskaper till där också.

Här knäcket och därefter lite bonusmaterial från Vranjes-intervjun:

I söndags förde han Flensburg till ett sensationellt Champions League-guld.
Nu är Ljubomir Vranjes handbollsvärldens hetaste tränare och kan ta över supersatsande Paris SG.
– Jag har erbjudanden i dag, säger han till Sportbladet.

I Sportbladets handbollspodd i november berättade Ljubomir Vranjes hur Zlatan Ibrahimovic, på en parkering utanför Amsterdam Arena i början av 2000-talet, bad om att få hans matchtröja från OS 2000 – och fick den.
Nu kan de båda svenska bollartisterna bli klubbkamrater.
I söndags förde nämligen Vranjes, 3,5 år efter att han inledde sin tränarkarriär, sitt Flensburg till ett sensationellt Champions League-guld.
– Folk nere i Köln sa att det var århundradets överraskning, säger han på väg till firandet i Flensburg i går.
Efter att tagit Flensburg, med klart mindre resurser än toppkonkurrenterna, till toppen av Europa är Vranjes en av handbollsvärldens hetaste tränare.
Nu snackas det om att franska PSG vill ha honom som ny tränare. I skuggan av PSG:s fotbollsprojekt gör qatarierna också en, med handbollsmått mätt, supersatsning på handbollen.
Motsvarigheten till Zlatan i PSG:s handbollslag är dansken Mikkel Hansen men man har värvat in flera världsstjärnor ytterligare de senaste två åren.
PSG missade dock ligatiteln i år och åkte ut i kvartsfinalen i Champions League. De flesta är överens om att det svaga kortet är tränaren Philippe Gardent som nu lär vara på väg bort.
Vranjes vill inte nämna några klubbnamn men säger att han har erbjudanden att ta ställning i dag.
Från klubbar som är större än Flensburg?
– Ja, absolut.
Samtidigt vill han se att Flensburg tar ett steg närmare toppklubbarna i frågan om resurser. I nuläget har man ett sämre lag på papperet nästa år.
– Någon gång måste klubben ta det här steget. Laget och jag vill kunna vara på den här nivån på hyfsat lika villkor med de andra lagen. För det har vi inte i dag.
Om inte klubben tar det här steget som du och laget vill – kan det innebära att du tar ett annat tränarjobb redan till nästa säsong?
– Det kan jag inte säga. Jag vet inte… jag har kontrakt till 2017, säger Vranjes.

Några av PSG:s världsstjärnor
Mikkel Hansen, Danmark
Igor Vori, Kroatien
Mrko Kopljar, Kroatien
Jakov Gojun, Kroatien
Gabor Csaszar, Ungern
Luc Abalo, Frankrike
William Accambray, Frankrike (ny)
Thierry Omeyer, Frankrike (ny)

***

I min intervju med Vranjes i april 2012 var han ju mycket tydlig med sin målsättning: bli världens bäste tränare.
– Det är det fortfarande.
Är du inte det nu när man vinner CL med de resurserna?
– Jag har mycket kvar att lära mig och det finns tränare som varit på den här nivån mycket längre än vad jag har varit, även om de har andra förutsättningar. Men jag är förstås stolt över mitt jobb.
Nu hoppas han på större resurser.
– Jag hoppas man gör någonting av det här. Staden och sponsorerna måste förstås utnyttja det här så mycket som möjligt.
Flensburg har en totalbudget på sex miljoner euro mot till exempel Kiels på nio miljoner.
– Vi har en trupp på tre miljoner och jag skulle vilja ha ytterligare en miljon till truppen. Men det blir nog svårt.
Han och Michael V Knudsen är (väl?) de enda som var kvar från Flensburgs förra CL-final, 2007. Den var ju också mot Kiel och fick ett väldigt smutsigt efterspel med tunga mutanklagelser mot Kiel.
– Den förlusten gjorde så jävla ont och sedan på vilket sätt det gick till, vilket sedan kom fram… jag får vara ärlig och säga att jag tänkte på det inför finalen nu. Och det peppade mig enormt. Jag fick upp rätt så bra nivå i omklädningsrummet. Klart att det var en del av det, säger han.

***

Så här såg det ut i Flensburg i går:

Skärmavbild 2014-06-03 kl. 08.43.24 Skärmavbild 2014-06-03 kl. 08.43.44 Skärmavbild 2014-06-03 kl. 08.16.17

***

Dagens populärkulturella tips: Bronshjältarna – SVT:s dokumentär om VM-laget 94 förstås. Del ett i SVT1 kl 20 i kväll. Del två samma tid om en vecka.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB