Startsida / Inlägg

Här gör PSG-stjärnan ”en Suarez” och biter motståndaren

av Johan Flinck

Så har handbollen fått sin egen ”Suarez” och ”bett-gate”.

Det är Kroatiens och PSG:s storstjärna Marko Kopljar som biter Benjamin Gille (lillebror till Bertrand och Guillaume) i en ligamatch mot Chambery.

Till skillnad från Luis Suarez i somras så får Kopljar rött kort.

Ni ser alltihop här:

***

Är det Felix Claar som så småningom ska ersätta Kim EDR i landslaget?

Ja, kanske. Men inte ännu förstås. I EM-kvaltruppen som släpptes i dag valde Ola & Staffan två guifare: Freiman och Östlund.

Men han är het nu, Alingsås 17-åring.

För 1,5 år sedan lirade han pojk/juniorhandboll i Norrköping. Förra veckan briljerade han mot Kolding och det gav eko i handbolls-Europa.

Videoklippet med hans fem mål är det mest gillade och kommenterade på Champions Leagues facebook-sida den senaste veckan.

***

Har inget videoklipp på det men Tholins ”japan” på Lucaus utkast i Guifs kross av Lugi senast varje rätt häftig.

Nån som kan fixa fram bilder tro?

***

Jim Gottfridsson är, om jag räknat rätt, alltså borta ytterligare cirka fyra veckor. Knäck från KvP om Gottfridsson här.

***

Blev inte lättare för Mårtensson och Franzén att försvara att man släppte Borgstedt efter dennes uppvisning med YIF i Alingsås i veckan.

***

Lindgrens konstkupp, hade en annan rubrik kunnat vara på detta inlägg.

Det blev nämligen småkul när jag ringde Ola Lindgren sekunderna efter att förbundet gått ut med pressmeddelandet i tisdags om att Kim EDR slutar i landslaget. Jag körde på med en hel del frågor och märkte att Lindgren blev allt mer stressad.

I slutet av samtalet hade jag ett ämne och en förfrågan som handlade om något som blir mer aktuellt till våren och då sa han:

– Kan vi ta det lite längre fram. Jag har ett alarm som ringer här. Jag är mitt uppe i en viktig konstauktion.

Konst?! Som sagt: vi har inte koll på alla sidor av Ola Lindgren.

***

Har skrivit ihop ett knäck i dag inför damernas CL-premiär i helgen. Har också tippat alla grupperna. Kommer i morgon eller mer troligt på söndag.

***

Damhandbollen, ja. Mitt ständigt dåliga samvete.

Senast fick jag skit av Bränholm i SVT-bloggen för att vi inte hade med nån damhandboll i senaste podden med Pujol. TV4 fick sig också en släng av sleven.

Visst kunde vi haft det men då hade det blivit mest alibi-snack den här gången och jag vill ha mer kvalitet än så i podden.

Men det är klart att Bränholm slår an några strängar på mitt dåliga samvete här.

Jag har försökt förklara några gånger tidigare om varför jag inte skriver så mycket om damhandboll jämfört med herrhandbollen.

Kan ta det igen.

För det första: intresset för herrhandboll är större än för damhandboll.

I grunden är jag inte lika intresserad av damhandboll som herrhandboll. Det är bara att erkänna. Men du kan nog fråga rätt många journalister som täcker olika sporter och de kommer att svara att de är mer intresserade av antingen herr- eller dam”varianten” av den sport de bevakar.

Intresset för och responsen när jag skriver om damhandboll är inte alls detsamma som för herrhandbollen, vilket naturligtvis också påverkar mig. Sedan vet jag med att det finns ett moment 22 här då jag säkert skulle kunna skapa ett ökat intresse för damhandboll om jag pumpade på rejält i mina ”kanaler”. Men det korståget har jag varken tid, ork eller intresse för.

Sportbladet är inte public service som SVT. Vi får inte ett par miljarder från staten för att ha en bredd i vårt utbud.

Sedan har jag givetvis ett ansvar som den ende handbollsreportern på Sveriges största tidning att också bevaka damerna. Problemet är att jag i princip inte har betalt för att bevaka handbollen mer än när det är stora mästerskap och SM-finalerna. Jag fyller min arbetstid med fotbollen och sedan får jag skriva, och blogga handboll på min fritid. Podden får jag inte ens göra på arbetstid. Och så länge Kent-Harry, vars intressegap mellan herr- och damhandboll är större än mitt, inte får en krona betalt för att vara med i podden så har jag svårt att kräva att han ska sätta sig in mer i damhandbollen om han inte själv har det intresset. Men det är klart att jag kan försöka påverka honom lite mer.

Sävehofs totaldominans här hemma ökar ju inte direkt intresset.

Men vi har i varje fall haft tre poddar helt inriktade på damhandboll, de då Gulldén, Klingvall och Signell gästat.

Sammantaget är det väl därför det blir mycket mer herr- än damhandboll i Sportbladet.

Bränholm hävdade tidigare i höst för mig att SVT i fjol vid flertalet gånger hade fler tittare på damhandboll än herrhandboll. Han har säkert på fötterna där, Bränholm, även om jag tror det kan handla om andra faktorer, som till exempel vad som visades i Vinterstudion ”omkring” de här matcherna. Och knäckfrågan är ju i så fall: Varför visar då ingen kanal damernas elitserie (TV4-gruppen ska visa någon enstaka match framöver, jag vet)? TV4 kan ju inte ha någon aning om detta? Varför tar inte SVT damerna då, som de fått erbjudande om? Eller varför gör SVT inte klart med finalen i alla fall?

Som ni kanske förstår så känns det inte helt bekvämt för undertecknad att ta den här diskussionen då jag känner att jag kunde ha gjort mer damhandboll. Men jag försöker också vara så ärlig som möjligt här med mina argument, även om de kanske inte alltid är politiskt korrekta.

Men jag kommer att åka på damernas mästerskap som vanligt i december. Det är det inte alla tidningar som gör längre. Och där blir det fullt ös precis som vanligt. Det är ju den fortlöpande/vardagliga bevakningen av damhandbollen, i princip serielunken, som är mitt dåliga samvete. Punkinsatserna vid mästerskap och i viss mån SM-finalen (även om det kanske är avtagande då Sävehof är så dominerande).

***

Sedan är det ju lite humor i sammanhanget att när vi, och den här gången är det inte jag utan min kollega Petra Thorén – mest av en tillfällighet då hon fick tipset i Göteborg – väl gör ett genomarbetat damknäck så publiceras det inte på nätet utan bara i papperstidningen.

Men här har ni Thoréns artikel om ett intressant initiativ av handbollsförbundet där gamla spelare, många av dem landslagsstjärnor, handplockats för en skräddarsydd tränarutbildning.

De har fört svenska landslaget till framgångar.
Nu ska de bli Sveriges kommande elittränare – en skräddarsydd utbildning ska ge handbollen fler kvinnliga ledare.
– Handbollförbundet har tagit första steget, sen är det upp till oss själva. Inom tre till fyra år är någon av oss elittränare, säger Tina Flognman.
Vi har sett dem i landslagets färger vid stora mästerskap.
Stjärnor på planen som haft framgångar i damlandslaget.
Deras erfarenhet väljer Svenska Handbollförbundet nu att ta vara på.
I helgen inleddes den första skräddasydda tränarutbildningen och dagarna på Bosön har varit fullmatade.
– Det är många bitar i ledarskap och träningslära som vi inte har. Här får vi hjälp med bitar som pedagogik och metodik, säger Tina Flognman, mittsexa med 223 landskamper som startat egen handbollsskola.
Kursen bygger på fyra långhelger och hemarbete. Sen i juni 2015 inleds sista steget med en avslutande träningskurs för seniornivå.
– Målsättningen är att ha kvinnliga huvudtränare i damernas elitserie inom några år. Det finns också behov på handbollsgymnasierna. Vi har skruvat på vår ordinarie utbildning, säger utbildningsansvarig Lennart Söderström.
Bakgrunden till initiativet är att Handbollförbundet ringat in problemet: de kvinnliga ledarna finns på barn- och ungdomsnivå men inte alls i samma utsträckning på seniornivå.
De potentiella tränarna är handplockade till utbildningen.
– Det har varit en lång process. De ska också vara knutna till en klubb och många av dem har redan en ledarroll även om det inte finns krav på att de ska ha ledarerfarenhet, säger Lennart Söderström.
Jessica Enström, 120 landskamper, arbetar redan som tränare, som assisterande i VästeråsIrsta. Hon tror att synen vid rekrytering måste ändras på sikt för att det ska bli fler kvinnliga ledare inom handbollen.
– Där har klubbarna ett ansvar. Jag tror de har en snäv syn. Västerås har en lång handbollstradition på damsidan. Det har vimlat av landslagsspelare i Västerås genom åren, men vi har inte vaskat fram en enda huvudtränare på damsidan.
– På herrsidan har man nog ännu mer snäv syn. Inte ens på pojknivå tittar men efter damer som tränare, säger hon.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB