Startsida / Inlägg

Så röstade jag i världens bästa 2014

av Johan Flinck

Podden har haft tekniska problem i helgen och därför har en del viktiga grejer inte kommit ut här som bör redovisas. Mycket av det handlar om Qatar-VM.

Först ut: Ringde Stefan Lövgren i fredags eftermiddag om Qatars och IHF:s kontroversiella bjudresor för journalister till VM. Han hänvisade till ett skriftligt uttalande från förbundet och efter någon timme kom det:

Gällande det internationella handbollförbundet och VM-arrangörernas i Qatar erbjudande att betala resa och uppehälle till ett antal mediarepresentanter så är det olyckligt om det har uppfattats som att SHF står bakom detta.

Vi kunde förutspå att mycket få eller ingen skulle nappa på erbjudandet men då det är riktat till professionell media så valde vi att helt enkelt vidarebefordra och överlåta till respektive mediaorganisation att själva fatta beslut. Detta till skillnad mot inför lottningen av VM som avhölls i somras. Där fanns ett liknande erbjudande där SHF fick bjuda med två mediarepresentanter på arrangörernas bekostnad. Vi avstod från detta.

Från Svenska Handbollförbundet upplever vi att vi har ett gott samarbete med den svenska mediakåren och vi värnar om dess integritet och oberoende. Vi försäkrar att vi inte har någon anledning att påverka frågor och vi vill inte ens försöka.

***

Räknade lite snabbt på hur mycket Qatar är beredda att betala för att få dit journalisterna:

Säg 25 000 kr för hotell och flyg (lågt räknat) x 10 journalister x 25 VM-nationer = 6 miljoner kr. Peanuts för en oljenation (eller om det är en gasnation) såklart men ändå…

***

I går stod det klart att Bahrain och Förenade Arabemiraten drar sig ur detta VM som mest börjar likna en fars.

Slog en ny signal till Lövgren som den här gången bjöd på ovanligt många citat för att vara Lövgren. Kanske ett tecken på hur trött han är på allt strul kring detta VM.

Det blev det här knäcket:

Två månader kvar till handbolls-VM.
Då drar sig Bahrain och Förenade Arabemiraten ur.
Och Sverige kan i stället få en mardrömsmotståndare i premiären.
Det känns jävligt märkligt, säger landslagets general manager Stefan Lövgren till Sportbladet.

Handbolls-VM i Qatar i januari börjar allt mer likna en fars.
Det började med att det internationella förbundet (IHF) i somras sparkade ut den inkvalade blåbärsnationen Australien från VM för att de var för dåliga och ersatte dem med supermakten Tyskland som missat i kvalet.
Det har under hösten fortsatt med uteblivna tv-avtal. Med två månader kvar har till exempel ingen kanal i Sverige eller Danmark köpt tv-rättigheterna ännu.
I veckan skickade VM-arrangören och IHF ut ett brev där de erbjuder sig att betala resa och uppehälle för tio journalister från varje VM-nation, vilket väckt en hel del uppmärksamhet och som svenska handbollsförbundet i går mer eller mindre tog avstånd ifrån.
Ovanpå allt detta meddelas det nu att Bahrain och Förenade Arabemiraten drar sig ur VM på grund av ländernas politiska relationer med Qatar.
Bahrain var först ut fredagen och deras beslut har bekräftats av IHF.
På lördagen meddelade Förenade Arabemiraten att inte heller de kommer att ställa upp i VM.
– Vi har informerat IHF om vårt beslut, säger Majed Sultan, generalsekreterare i deras nationsförbund till franska AFP.
IHF väntas ta beslut om vilka länder som ska ersätta dem vid ett möte den 21 november.
– Klart att det känns jävligt märkligt utan att veta den exakta bakgrunden, säger Stefan Lövgren, landslagets general manager till Sportbladet.
– Det kan inte vara en slump att det dyker upp sådana här situationer när vi har ett VM i Qatar. För många grejer om händer på samma gång.
Förenade Arabemiratens beslut kan få stora konsekvenser för Sverige då de ingick i blågults grupp och lagen skulle mötas i premiären. I gruppen ingår också Frankrike, Tjeckien, Egypten och Australien. De fyra bästa lagen går vidare till åttondelsfinal.
Nu spekuleras det i vilka länder som ska ersätta de här båda svaga handbollsnationerna.
Asiatiska länder som slogs ut i kvalet av Förenade Arabemiraten och Bahrain? Eller Island, som protesterade högljutt i somras när Tyskland fick Australiens plats? Islänningarna menade att de hade rätt till den platsen.
– Efter vad som hände i somras kan kan spekulera i 14 länder nu och uppenbarligen ingen som vet hur det ska gå till, säger Lövgren.
– Kunde Tyskland ta den platsen från Australien är det uppenbart att vilket lag som helst kan ta den här platsen.
Skulle Island få en av platserna lär man nog hamna i Sveriges grupp då Bahrain lottades in i den grupp där Tyskland redan ersatt Australien och gjort den gruppen riktigt tuff.
Vad säger du om ni får Island i stället för Förenade Arabemiraten?
Det är inte så att man vunnit på lotto då direkt, säger Lövgren.
Kommer ni att lämna in en protest då?
– Självklart kommer vi att protestera eller markera om det blir så. Men vi är inte riktigt där ännu.
Men Lövgren tror att en sådan protest är chanslös.
– Ska jag vara rent krass så ser IHF till att hålla sig en massa lagar och regler, ibland nya regler, och håller sig skyddade bakom olika saker så man kan nog inte göra mer än protestera, säger han.

VM-grupperna just nu:
Grupp A: Spanien, Slovenien, Qatar, Vitryssland, Brasilien och Chile.
Grupp B: Kroatien, Bosnien Hercegovina, Makedonien, Österrike, Tunisien och Iran.
Grupp C: Frankrike, Sverige, Algeriet, Tjeckien, Egypten och Förenade Arabemiraten.
Grupp D: Danmark, Polen, Ryssland, Argentina, Bahrain och Tyskland.
De fyra främsta lagen i respektive grupp avancerar till åttondelsfinalerna

***

Hur fasen gör IHF nu?

Normalt sett borde de ju plocka inde två lag från det asiatiska kvalet som var närmast att kvala in till VM. Det var Sydkorea (femma i kvalet) och därefter Saudiarabien, Kuwait och Oman. Nu är problemet, uppger Planet Handball, att det råder spänningar politiskt mellan Qatar och Saudiarabien, Kuwait och Oman. Så därmed kan det mycket väl bli Japan, som var nia(!) i det asiatiska kvalet, ihop med Sydkorea som tar platserna.

Men som Lövgren påpekar: med IHF kan man aldrig veta. De kan mycket väl plocka en eller två europeiska nationer också. Säg att de söker en ”gyllene” medelväg och tar med Sydkorea och Island, då tror jag att Island hamnar i Sveriges grupp i stället för Förenade Arabemiraten eftersom i Bahrains grupp har man, precis som jag skriver, redan plockat bort svaga Australien och ersatt dem med Tyskland. Tänk er annars en grupp med  Danmark, Polen, Ryssland, Argentina, Island och Tyskland. Nej, det går ju inte.

Men allt är bara spekulationer. Vi får vänta och se.

För inte kan väl IHF plötsligt anse att Australien är tillräckligt bra för att få vara med igen?

***

Som jag nämnde häromdagen har jag fått möjligheten att få vara med Planet Handballs jury när världens bäste spelare, tränare samt ett all star lag i världen för 2014 ska utses på herrsidan.

Här nedan ser ni hur jag röstade.

Till den bäste av alla valde jag Domagoj Duvnjak. Men det var inte lätt. Våndades länge mellan Duvnjak, Karabatic, Hansen och Landin. Till slut var man tvungen att bestämma sig helt enkelt.

Det blir ju väldigt mycket tycke och smak. Jag gick rätt mycket på hur man presterat när det gällt som mest i tuffast möjliga konkurrens, som EM, CL:s Final four och Bundesliga. Sedan kan ni säkert hitta luckor i det resonemanget också angående vissa val.

Vi är ett 20-tal handbollsjournalister runtom i Europa som är med och röstar. Sedan ska fansen också säga sitt.

För mig var de båda svenskarna, Tobias Karlsson och Ljubomir Vranjes, givna ettor inom sina kategorier och efter sitt spel i Final four skuggar naturligtvis Andersson Landin på målvaktsposten.

Mina val:

Skärmavbild 2014-11-09 kl. 17.18.09

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB