Alm och Jacobsen bäst

av Johan Flinck

Sverige tog en imponerande skalp i den första, och samtidigt näst sista, träningslandskampen före EM när man besegrade världsmästarna Brasilien med hela 35-27 (18-10).

Nu ska det tilläggas att Brasilien förstås inte ska vara med i EM utan åker runt i Europa och matchar mot (mestadels) EM-nationer. Det här var brasilianskornas fjärde match på kort tid och man kan nog utgå från att de inte är lika taggade som svenskorna som förbereder sig för EM och spelade inför en fullsatt hemmaarena – 1800 åskådare i Lisebergshallen. Men Brasilien tog sig i andra halvlek.

Men med det sagt ska man inte ta i från svenskornas deras prestation på tisdagskvällen, som kanske var den bästa vi sett detta landslag göra på länge. För Brasilien sopade faktiskt banan med Polen, Tunisien och Spanien med samma lag nyligen. Sverige fick dessutom klara sig utan rutinerade storstjärnan Linnea Torstenson som fortsätter vila sin vad.

Men Jenny Alms insats på vänsternio (sju mål och flera assist) visade att Sverige kan klara sig riktigt bra också utan Torstenson. Jag tycker att Alm var bäst i Blågult i kväll tillsammans med försvarsgeneralen Sabina Jacobsen. Det var just försvaret, inte minst första kvarten när Sverige ryckte till sig den ledning som man sedan mer eller mindre såg till att hålla hela matchen, som låg bakom den klara segern. Jacobsson har fått en nyckelroll av de nya förbundskaptenerna Helle Thomsen (som för övrigt tränar Jacobsen i Midtjylland till vardags) och Thomas Sivertsson – försvarsgeneral, som sagt, men också lagkapten, energiknippe och ett vapen i andrafaskontringarna (fem mål), precis som när Sverige tog EM-silver 2010.

För övrigt var Alm riktigt bra som trea bakåt i framför allt första halvlek.

Det fina försvarsspelet bäddade för ett härligt kontringsspel, inte minst i första halvlek, och det är så Sverige måste spela för att kunna gå långt i EM. De snabba omställningarna har Thomsen tjatat mycket om sedan hon tillträdde som förbundskapten och det har uppenbarligen gett resultat.

Par plusvarianter till:

Jamina Roberts straffskytte.

Isabelle Gulldén håller fortsatt hög klass.

På minuskontot:

Målvaktsspelet. Man kan kräva fler räddningar av framför allt Filippa Idéhn som stod fram till de sista tio minuterna, och då var ändå uteförsvaret briljant långa stunder. Nej, det var inte målvaktsspelet som låg bakom den här storsegern. Och detmåste vara på topp om det ska kunna bli en semifinal i EM.

I det uppställda anfallsspelet sex-mot-sex har Sverige fortfarande lite mer att hämta.