Startsida / Inlägg

Brons – nu blir det final nästa gång

av Johan Flinck

Brons efter en mindre bragd utan Linnea Torstenson i 48 minuter.

Sverige är tillbaka i världstoppen och som jag skrivit tidigare finns det inga tecken på att man ska rasa ner ett par snäpp som man gjorde efter EM-silvret 2010.

Åldersstrukturen och spelarnas faser i karriären, plus den boost den här turneringen gett dem, talar snarare för att det här laget kommer att ta ytterligare kliv uppåt/framåt. Man också ha med sig att Helle Thomsen och Thomas Sivertsson bara haft ett halvår på sig som förbundskaptenspar och utvecklat spelet makalöst snabbt.

Marginalerna är förstås små på den här nivån men till hemma-EM om två år kan det här laget mycket väl spela final. Men då måste man givetvis ha ett målvaktsspel i varje fall i bra klass, kanske till och med världsklass mer än sista halvleken på mästerskapen. För när det drar ihop sig allra längst fram i de här turneringarna är det där målvaktsspelet ofta helt avgörande, som Bundsen visade i dag.

Innan vi kommer till spelarnas slutbetyg så måste några plus delas ut först. Det kan inte bli annat än +++++ till det medicinska teamet. Medicinarna fick Torstenson spelklar till EM-premiären helt perfekt och sedan gick laget genom hela EM utan att en enda spelare missade någon match på grund av skada.

Thomsen och Sivertsson kan förstås inte heller tilldelas något annat än fem starka plus.

***

Här är spelarnas (något preliminära) totalbetyg i EM men först betygskalan på förekommen anledning:
+++++ = världsklass
++++ = mycket bra
+++ = bra
++ = godkänd
+ = underkänd

Filippa Idéhn +
Blev tydligt förstaval även om det inte hette så från början. Målvaktsspelet var Sveriges stora akilleshäl och man vann knappt en enda målvaktsmatch i hela EM (möjligen med undantag för bronsmatchen.

Johanna Bundsen ++
Stora bronshjälten i dag. Förbundskaptenerna hade inte alls samma tålamod med Bundsen som Idéhn. Det borde de haft. Lätt att dra iväg nu i euforin direkt efter bronsmatchen och slänga fram +++. Men sett till Bundsens hela turnering får det stanna vid två ändå.

——————-
Jessica Helleberg +++
Den mest anonyma spelaren i förstauppställningen. Spelade näst mest efter Gulldén. Bättre första halvan av EM jämfört med den andra.

Louise Sand ++
Fick inte så många chanser bakom Helleberg. Gjorde det godkänt när hon väl fick spela och som vanligt några spektakulära aktioner.

Linn Blohm ++++
Gick från andraval på linjepositionen till tydligt förstaval. Nästan 100-procentig i avsluten. Håller inte riktigt bakåt mot de allra bästa ännu.

Ulrika Ågren ++
Inledde darrigt mot Kroatien och var egentligen bara framträdande i en match och det var mot svaga Slovakien. Passerad av Blohm i detta EM.

Hanna Fogelström ++
Hade det tungt länge i EM men fick ändå starta då förbundskaptenerna tyckte hon var bättre defensivt. Satte lite mål i slutet av EM.

Nathalie Hagman ++++
Tog verkligen chansen när hon fick den och vi minns ett par härliga målstim. Bolltrollare som är säker i läget och bästa kontringsspelaren. Hade det tungt i andra halvlek i bronsmatchen.

Linnea Torstenson +++
Fick aldrig i gång skyttet riktigt framåt, med undantag för Montenegro-matchen, men var viktig i försvaret där hon till exempel hade flest block i hela EM.

Jamina Roberts ++
Tydlig jokerroll inför turneringen och det var precis vad hon var också. Ganska otacksam roll då hon ofta kom in i svåra lägen. Gjorde det klart godkänt.

Jenny Alm +++
Såg ut att ha tagit över helt efter Linnea Torstenson anfallsmässigt i inledningen av turneringen men föll tillbaka sedan när det blev som tuffast. Gick dock in och gjorde det bra när Torstenson fick rött kort i bronsmatchen, även om hon var lite tafatt bakåt ibland.

Isabelle Gulldén +++++
Vi utsåg henne till världens bästa tvåvägsspelare, eller trevägsspelare om ni så vill, redan före semifinalen. Inför bronsmatchen utsågs hon till EM:s med värdefulla spelare. Mycket välförtjänt. Suverän på alla sätt.

Johanna Ahlm ++
Fick också en rätt otacksam roll. Antingen kom hon in i svåra lägen eller så spelade hon med väst, men det var ett succérescept framför allt i början av turneringen.

Anna Maria Johansson +++
Spelade faktiskt minst av alla då hon bara spelade framåt och var andraval bakom Odén. Gjorde det hon är bra på men är lite ensidig emellanåt.

Ida Odén ++++
Mästerskapsdebutant – men ändå inte på nåt vis med den rutinen hon har. Matchvinnartyp som fick, och ville, ta många skott i svåra lägen.

Sabina Jacobsen +++++
Utsedd till EM:s bästa försvarare och då kan det inte bli något annat än fem plus här. Försvarsspelet är inte det svenska adelsmärket på samma sätt längre men Jacobsen var en nyckelspelare hela vägen.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB