De vinner EM och så långt går Sverige
avPressträff med damerna i dag på deras spelarhotell långt ut på den kroniska landsbygden, nära gränsen till Ungern.
Inne i samlingsrummet visades På Spåret på dubbla storbildsskärmar:
Skulle damerna behöva be till högre makter där ute i obygden kommer det bli trångt i byns kyrka:
Men viktigare än allt det där är att Linnea Torstenson gav klartecken till spel i premiären i morgon. Men Sivertsson lät mig ändå förstå att Jenny Alm är förstavalet till att börja med.
***
Här har ni min tyckare i tidningen inför EM, som drar i gång i kväll med grupperna i Ungern. Längst ner tippar jag hela EM fram till final och tar ut min guldfavorit.
VARAZDIN. Det enda vi med säkerhet vet, är att vi ingenting med säkerhet vet.
Något annat än en lite agnostisk hållning till vilka som spelar final i detta EM och hur långt Sverige når vore vansinnigt.
Men jag har 2010-vibbar ändå jag.
Danmarks rutinerade förbundskapten Jan Pytlick säger att 14 av de 16 lagen har kapacitet för medalj i det EM i Kroatien och Ungern som inleds i dag.
Sveriges nya förbundskapten Helle Thomsen menar att 14 av de 16 lagen kan slå varandra.
Alla är överens om att det här, på förhand, är tidernas mest öppna EM. Toppen har aldrig varit bredare och mindre spetsig på grund av skador (Serbien, Norge), graviditeter (Ungern, Norge), rutinerade lag som väntar på fullträffen (Frankrike, Spanien), färdiga lagbyggen (Danmark, Montenegro), utmanare (Sverige) och två hemmanationer (Ungern, Kroatien). De enda nationerna som räknas bort helt är Ukraina och Slovakien.
Och lika öppet är det hur det går för Sverige, som landade i går och premiärspelar i morgon mot Kroatien.
Gulldén & Co kan faktiskt lika gärna sluta sist i gruppen som gå hela vägen till final.
Grupp C innehåller ingen av de senaste årens stormakter. Sverige är på papperet minst lika bra som Kroatien, Holland och Tyskland. Men då vi vet vad hemmaplan betyder i handbollsmästerskap, inte minst för Balkannationerna, får Kroatien gälla som favorit. Å andra sidan placerade lotten det bästa laget från den lägsta seedningsgruppen, Holland, här. Sverige kan besegra alla tre lagen men också förlora samtliga tre matcher.
Men jag har faktiskt EM 2010-vibbar, då Sverige tog silver och sin enda mästerskapsmedalj hittills på damsidan, så här på förhand. Låt oss titta lite på likheterna:
* Skadeläget: Alla spelare var tillgängliga när truppen togs ut och nu dras bara Linnea Torstenson med en vadkänning. Efter flera mästerskap med kamp mot klockor har det inte sett så här bra ut sedan 2010.
* Formstarka: Friska spelare som sagt, och i form i höst i sina klubblag. Det visade också det dubbla genrepet mot Brasilien. Ungefär som 2010.
* Åldersstrukturen: Perfekt med alla mellan 22 och 32 år och en snittålder på 25,5 år.
* Rutinen: Till och med bättre än 2010. Sju spelare var med redan då och tog EM-silver (Johanna Ahlm hade varit den åttonde om hon inte hade varit skadad). Alla utom tre har spelat mästerskap tidigare och denna trio har i stället minst två färska säsonger i Champions League med Sävehof med sig.
* Ingen stornation som gruppfavorit som sagt och med både Holland och Tyskland som motståndare – precis som 2010. Det är också en något svagare ”halva” när det kommer till det andra gruppspelet – precis som 2010.
* Stenhårda försvarsspelet är tillbaka med en tydlig general: då Johanna Wiberg, nu Sabina Jacobsen.
* Ett smått ifrågasatt målvaktspar som måste spela på toppen, eller kanske till och med över, sin förmåga i flera matcher. Gabriella Kain och Cecilia Grubbström turades om att göra det 2010, vilket var en förutsättning för att nå finalen.
Positiv skillnad mot 2010:
* Bättre kontringar och starkare offensivt. Ett svenskt damlandslag har aldrig sprungit så mycket som nu vilket leder till fler mål framåt och man är därför inte lika beroende av att hålla nere antalet baklängesmål till mellan 20 och 22 som 2010. Detta kan också väga upp ett svagt målvaktsspel.
Skillnad mot 2010 som kan vara negativ:
* Defensivt lite svagare ändå. I EM 2010 var Sveriges 6-0-försvar bäst i världen.
* Förbundskapten Per Johansson hade varit förbundskapten i sex år och fem mästerskap. Thomas Sivertsson och Helle Thomsen är färska på posten och har aldrig gjort ett mästerkap i rollen.
* Linnea Torstenson kom i kanonslag till EM 2010, bar laget på sina axlar när det skulle avgöras med sin vinnarskalle och stod för de ”lätta” målen med sitt skytte. Skulle hon inte plötsligt och oväntat nå dit igen krävs det att Jenny Alm står för de där målen mot tuffast möjliga motstånd.
* I EM 2010 var Sveriges grupp den svagaste och man kunde gå vidare med fyra poäng. Holland är betydligt bättre nu än för fyra år sedan och då ställdes Blågult mot ett Ukraina i stället för, som nu, en Balkannation på hemmaplan. Skillnad det.
Ja, ni förstår, det här kan sluta precis hur som helst.
Men sätter ni en pistol mot min tinning och kräver en gissning så tror jag på Sverige till andra gruppspelet men inte längre och Ungern-Danmark i final.
***
Mitt EM-tips
Grupp A (Györ, Ungern)
Ungern
Spanien
Ryssland
———
Polen
Grupp B (Debrecen, Ungern)
Danmark
Norge
Rumänien
———
Ukraina
Grupp C (Varzdin, Kroatien)
Kroatien
Sverige
Holland
———-
Tyskland
Grupp D (Osijek, Kroatien)
Montenegro
Frankrike
Serbien
————
Slovakien
Semifinal:
Ungern-Montenegro
Frankrike-Danmark
Final:
Ungern-Danmark
Guld: Ungern.
Premiäromgången
Söndag
Grupp A: Spanien-Polen, Ungern-Ryssland.
Grupp B: Norge-Rumänien, Danmark-Ukraina.
Måndag
Grupp C: Tyskland-Holland, Sverige-Kroatien.
Grupp D: Frankrike-Slovakien, Montenegro-Serbien.