Startsida / Inlägg

Montenegros statliga damhandbollsunder

av Johan Flinck

Fick ta och tjuvstarta Balkans bollunder inför Montenegro-matchen. Eller det är i varje fall ett bonusknäck från min Balkan tour.

Här läser ni om det fascinerande damhandbollsundret i Montenegro som är ett statligt projekt med värvningar från grannlandet till landslaget.

ZAGREB/PODGORICA. EM-guld och OS-silver trots blott 250 registrerade spelare.
Montenegros framgångar i damhandboll är ett idrottsunder men också ett statligt projekt där spelare köps över till landslaget från storasyster Serbien.
– De får pengar för att spela för Montenegro, säger Zoran Roganovic, montenegrin och elitseriestjärna i Lugi.
Sportbladet åkte till huvudstaden Podgorica för att ta reda på mer.

Det lilla, bergiga landet i sydvästra delen av ex-Jugoslavien har bara 600 000 invånare och 250 registrerade damspelare över 15 år mot till exempel Sveriges 7000.
Ändå är Montenegro regerande europamästare och var i OS-final i London. I Champions League är Buducnost, som tränas av förbundskaptenen Dragan Adzic och har nio spelare i EM-truppen, en av toppklubbarna med guld 2012 och final i våras.
Bakom framgångarna ligger en fantastisk talangfabrik i Buducnost, som Sportbladet har besökt.
– Damhandboll är tradition här. Buducnost var ett topplag redan för 30 år sedan i gamla Jugoslavien, säger Bojana Popovic.
35-åringen är en av världens största spelare genom tiderna och lade av efter OS-finalen 2012. I dag är hon sportchef i Buducnost och gravid med sitt andra barn.
Vi sitter i den inrökta restaurangen i klassiska, men nergångna, Sportski centar Moraca.
– Vi väljer ut alla de bästa talangerna i landet och tar hit dem från att de är 12-13 år. Folk älskar sport här och det finns massor av talanger. När du väl hittar de 15 största så är de beredda att ge allt.
Popovic spelade i danska ligan 2002-10.
– Idrotten blir en utväg från det liv de har. Det är ingen hobby som i Danmark. I Montenegro kan du gå i skolan men du är inte garanterad jobb. Därför satsar många 100 procent på idrotten.
– I Danmark var det viktigast att ha roligt, om du vann eller förlorade spelade inte så stor roll. Men för mig var det aldrig på skoj. Jag ville vinna hela tiden. Danskorna gillar att vinna men för mig var det allt. De accepterar en förlust jag blir arg.
De flesta ungdomstränarna är ex-spelare i klubben och heltidsanställda, som Mira Celebic som denna eftermiddag tränar 34 stycken 14-15-åringar i en gammal, upplåsbar tälthall.
– Tjejerna tränar sex dagar i veckan och så är det match den sjunde dagen, berättar hon.
Omsorgen om tekniska och taktiska detaljer är som vanligt stor på Balkan.
– Det är en tradition att hela tiden jobba på små detaljer – från början. När du är 14-15 år är det för sent, säger Dragan Adzic.
Popovic:
– Jag besökte en skola i Danmark en gång och de hade helt fel skotteknik. Jag försökte säga till dem och förklara hur de skulle göra men de sa bara att det blev mål ändå så det spelar ingen roll.
Men den ädla talangfabriken är inte hela sanningen bakom Montenegros damhandbollsunder.
Man har nämligen också värvat några av sina viktigaste spelare de senaste åren från det serbiska landslaget: som Popovic, den fantastiska linjespelaren Ana Djokic (som lade av i somras) och Katarina Bulatovic, världens kanske främsta högernia och som Sverige måste stoppa i kväll. Alla gjorde de många landskamper för Serbien innan de, efter den nödvändiga karantänen på två år, bytte till Montenegro. Eller snarare värvades.
– Först kommer de till Buducnost och väntar de år som behövs. Sedan får de pengar för att spela i landslaget, säger Zoran Roganovic, Lugis storstjärna från Montenegro med ett enormt kontaktnät inom Balkanhandbollen.
Vlado Samardzic, elitseriestjärna i Kristianstad under 1990-talet och som är tillbaka i Montenegro sedan flera år, säger samma sak som Roganovic.
De fick pengar för att spela för Montenegro?
– Helt klart. Men ingen vet hur mycket.
– Damhandbollen i Montenegro är ett statligt projekt, säger de båda.
– Men det är ett bra statligt projekt. Jag stöttar det alla dagar i veckan. För mig är det viktigast att någon satsar på handbollen, säger Roganovic.
Mannen bakom detta statliga projekt är Predrag Boskovic. 42-åringen har varit finansminister i Montenegro och är numera socialminister. Han är ordförande både i Buducnost och i landets handbollsförbund sedan flera år.
– Han är den viktigaste personen de senaste åren. Han är den som får fram pengarna, det är annars svårt i Montenegro i dag, säger Popovic.
– Men damhandbollen ger också väldigt mycket bra PR för landet.
På frågan om klubben får pengar från staten svarar Popovic först ”ja, lite grann” men efter en snabb överläggning på montenegrinska med tränare Adzic korrigerar hon sig:
– Landslaget får pengar, inte klubben. Där måste vi hitta sponsorer.
Hon förnekar att hon fick pengar för att spela för Montenegro.
– Jag gjorde bara det av sportsliga skäl, för att få vara med om att vinna något. Jag bodde i Montenegro, var gift med en montenegrin och ville bo kvar i Montenegro.

***

Och Sabina Jacobsen och Isabelle Gulldén håller inte igen när de snackar om Montenegros brutala försvar.

ZAGREB. Sverige ställs mot världens bästa försvar i kväll.
Och det kanske fulaste.
– I vissa situationer går de in för att skada folk, säger svenska lagkaptenen Sabina Jacobsen till Sportbladet.

Sverige är mycket nära en EM-semifinal.
Men vill man säkra en gruppseger och slippa fruktade Norge i semin samt inte riskera att Holland tar igen försprånget i målskillnad så ska man se till att ta en poäng mot Montenegro.
Men då ska man betvinga världens bästa försvar – och det kanske fulaste.
I går såg vi hur Suzana Lazovic knuffade Estavana Polman så Hollands storstjärna fick utgå och fröas till sjukhus med ett troligt brutet revben.
– Det är ett riktigt jävla raggar-6-0. Det ser inte klokt ut men de kämpar något oerhört och så spelar de fruktansvärt fult. De får mycket utvisningar men är också väldigt bra på att spela 5-mot-6, säger Per Johansson, TV4-expert och ex-förbundskapten.
De svenska spelarna håller med.
– Det kommer att smälla och bli mycket straffar och utvisningar. Frågan är vilken nivå domarna kommer att lägga sig på för vi kommer också att smälla, säger försvarsgeneralen Sabina Jacobsen.
– Jag hoppas domarna straffar dem när de börjar spela fult, speciellt om de går för att skada folk.
Gör de det ibland?
– I vissa situationer, ja. Kolla när Knezevic skallade Görbicz (världens bästa spelare) i Champions League i våras när bollen var på andra sidan, säger Jacobsen.
– Klart att de har spelare som gör fula saker. Men ingen av oss går och är rädda för dem. Absolut inte! Hela laget backar upp om någon skulle få en smäll, inga problem, lovar Jacobsen.
Isabelle Gulldén:
– Handbollsmässigt kommer det att vara en sååå dålig match. Men det kommer att vara så mycket fajt och vilja att matchen blir bra ändå. Det är bara att gå ”all in” och så får det bära eller brista. Det får gå en näsa eller två. De ber verkligen inte om ursäkt.
Storstjärnan har sin taktik klar för att få med sig domarna.
– De kommer att spela fult så det gäller att kasta sig och visa domaren från start vad det är de håller på med, säger Gulldén.
– Sen handlar det bara om att våga. För har man fått en smäll och kanske en stürmerfoul så tror de att man ska ta ett steg tillbaka och då har de redan vunnit. Men då är det bara att köra vidare. Då får man väl dem en knytnäve och gå in extra hårt så de också får ont.
Montenegros Katarina Bulatovic är trött på snacket om att man skulle spela fult.
– Alla snackar om att vi spelar fult men det gör vi inte. En del lag har också spelare som spelar fult men vi pratar inte om dem så jag tycker inte man ska snacka om oss då, säger superstjärnan till Sportbladet.

***

Skulle nu Sverige förlora så måste ett Frankrike, utan hopp om semifinal, stoppa Holland senare i kväll från att vinna stort.

ZAGREB. Förlorar Sverige i kväll är Frankrikes semifinalhopp ute när man tre timmar senare ställs mot Holland.
Ett Holland som då ska besegra Frankrike stort för att komma ikapp Sverige.
– Man blir lite orolig, säger Louise Sand.

Sverige har allt i egna händer och ett gyllene läge att nå en EM-semifinal.
Samtidigt är Blågult Frankrikes hopp.
– Go, Sverige! Go, Sverige, säger den franske förbundskaptenen Alain Portes.
Men förlorar Sverige mot de regerande europamästarna i kväll uppstår ett smått delikat läge då matcherna i sista omgången som vanligt i EM inte går samtidigt.
Då är nämligen Frankrikes semifinalchans redan borta när man tre timmar efter att Sverige-Montenegro är slut, klockan 20.15, gör avkast mot Holland.
Ett Holland som ska jaga ikapp Sveriges försprång i målskillnaden och ta en semifinalplats före Blågult.
Säg att Sverige förlorar med fem mål mot Montenegro – då behöver Holland vinna medsex mål mot ett Frankrike som redan är borta från semifinalerna.
– Man blir lite orolig när man tänker så först. Men det är ett landslag och man vill alltid göra landet stolt. Det handlar inte bara om handboll i ett EM, säger Louise Sand när Sportbladet drar förutsättningarna sent på tisdagskvällen.
Och franska stjärnan Siraba Dembele lugnar:
– Jag förstår hur du tänker. Men det här är idrott. Man försöker alltid vinna varje match. Vi kommer att göra allt vi kan, lovar hon.
Den franske förbundskaptenen Alain Portes menar att man har mycket att spela för ändå.
– Vi vill bli trea i gruppen och spela om femte-sjätte plats för att kunna ta en OS-kvalplats, säger han.
Så vi kan räkna med att ni kommer göra allt ni kan?
– Ja, ja, ja.
Men Frankrike lämnade in en protest i går efter matchen mot Tyskland där de hävdade att tyskorna gjort mål med en spelare för mycket på banan.
– Domaren har gjort ett stort fel. Men jag förväntar mig inte att få igenom protesten. Beskedet kommer på onsdagsmorgonen, säger förbundskapten Alain Portes till Aftonbladet.
Skulle protesten gå igenom förlorar Tyskland matchen och Frankrike gå från fem till sex poäng inför avgörandet. Därmed kan man peta bort Sverige från en semifinal om man vinner mot Holland och Sverige förlorar mot Montenegro.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB