Startsida / Inlägg

Papperstyckaren, plusbetygen, rostade mackor och Limningen

av Johan Flinck

Min nyss färdigskrivna tyckare till måndagens tidning samt plusbetygen. Där under lite smått och gott, bland annat en överjävlig limning. Och vägen till Rio-OS.

ZAGREB. Här bryter Sverige en mardrömssvit och besegrar en av EM:s stora guldfavoriter efter det inledande gruppspelet.
Men ändå lär man behöva ta poäng mot Montenegro på onsdag för att nå EM.
Ska man aldrig få vara nöjd?

Nej, man ska tydligen aldrig det.
Just som jag satt i slutminuten av matchen och funderade hur jag skulle boka av hemresan på torsdag och hur längesen det var man var i Budapest satte DN-Grimman en armbåge i sidan på mig och sa:
– Det lär behövas en poäng mot Montenegro ändå.
Nu kan man inte spela på oavgjort i handboll förrän i slutminuten så i praktiken utgår vi från att Sverige måste vinna mot Montenegro (och Slovakien förstås) så länge inte Holland hjälper oss genom att klämma till både Frankrike och Montenegro.
Det där var spelarna och förbundskaptenerna helt på det klara med.
Och de är definitivt inte nöjda.
Ännu 45 minuter efter matchen verkade Helle Thomsen fortfarande vara inne i någon sorts matchbubbla. Hon såg mest arg och fokuserad ut och det gick inte ens att krama ur henne ett leende, även om jag inte försökte det bokstavligen – krama ur alltså.
Från där jag satt på pressläktaren imponerades jag för övrigt av Helle Thomsens tydliga coachning i slutet på matchen (medan Sivertsson gav de små tipsen på bänken) när de lyckades med det ingen av deras föregångare lyckats med sedan 1900-talet: besegra Frankrike i ett mästerskap.
Nu ska jag inte ta ifrån laget denna smått historiska seger, det ska jag verkligen inte, men det var nog lite som Isabelle Gulldén sa:
– Frankrike spelade inte på sin högstanivå så känslan var att skulle vi slå dem någon gång så var det nu.
Gulldén, ja.
Hon har varit det här lagets största stjärna i fem år nu och burit det så många gånger framåt med sina idéer, skott, passningar, framspelningar och straffar.
Nu har jag alltid, eller i varje fall de senaste åren, tyckt att Gulldén varit en riktigt bra försvarsspelare, till skillnad från Frankrikes ex-förbundskapten tydligen. Men hennes defensiva insats i går i andra halvlek var bland det svettigaste jag sett i fråga om individuellt försvarsarbete när hon nollade Alexandra Lacrabere i spelmål efter paus och snodde bollen från de franska niometersspelarna två eller tre gånger. Sista gången kastade hon sedan upp den direkt till Nathalie Hagman som kontrade in avgörande 28-25.
Nu har Gulldén vuxit ut till den enskilt viktigaste spelaren också bakåt i detta landslag. Det är få spelare i världen på den här nivån som har den dubbla rollen.
Efteråt stod hon med ännu en klocka från en välkänd skotillverkare efter att utsetts till Sveriges bäste spelare för tredje gången på fyra matcher i detta EM.
Jag frågade vad hon gör med alla klockor.
– Den efter Tysklandsmatchen fick Hagman för hon var så bra då. Så hon får inte fler (skratt). Ida (Odén) som jag också tyckte var jättebra i dag har ju redan fått en själv så kanske min syrra får den här.
Annars skulle Gulldén kunna ge den till försvarsgeneralen Sabina Jacobsen som också var +++++ denna kväll ihop med Linnea Torstenson bakåt (sedan sänks Torstensons betyg av att hon var för feg framåt).
***
Nu blev det mycket Gulldén återigen, och lite Jacobsen och Torstenson. Men nämnas måste också Hagmans match, Ahlms period vid upphämtningen, Idéhns andra halvlek, Hellebergs avslut, Blohms linjespel, Roberts inhopp och Odéns… ja, Odén helt enkelt.
***
Jag undrade efter Tysklandsmatchen var det här landslaget stod egentligen.
Mot Frankrike kunde vi skönja svaret när Gulldén & Co visade att man kan kombinera revolverhandbollen med ett tajt 6-0-försvar av gammalt gott snitt. Där har ni också enda chansen att ta poäng på Montenegro på onsdag.
Då är det förresten dags för Gulldén att radera ut sin tredje storstjärna i detta EM efter Andrea Penezic och Lacrabere – Katarina Bulatovic.
***
Det fanns ytterligare ett gäng hjältar i gula tröjor i Arena Zagreb – ”Kjellberg”, ”Sandblom” och de andra fem medelålders, handbollsälskande män som åkt ner för att se Sverige i två matcher, bildade en liten klack och sjöng och skanderade i 2 x 30 minuter.

***

Filippa Idéhn ++++
Johanna Bundsen ++
——————-
Jessica Helleberg ++++
Linn Blohm +++
Ulrika Ågren ++
Hanna Fogelström +
Nathalie Hagman +++++
Linnea Torstenson +++
Jamina Roberts +++
Jenny Alm ++
Isabelle Gulldén +++++
Johanna Ahlm +++
Ida Odén ++++
Sabina Jacobsen +++++

***

Det blir många timmars umgänge med DN-Grimman (även om jag tillbringade sju timmar i Balkans bollunder-fabriken i dag på hotellrummet) och man får veta rätt mycket om honom.

Häromdagen berättade han om hur han varje morgon hemma på Lidingö brukar ställa sina nyrostade mackor på högkant för att de ska svalna snabbare.

Bara en sån sak.

***

På tal om DN-Grimman: i dag publicerade han sitt ”skadeknäck” som han hållit på och pulat med hela veckan. En artikel jag tycker att ni ska kolla in här och framför allt notera tillägget där alla spelarna listar sina skador genom åren. Som rubriken lyder: ”Den sjuka skadelistan”.

Men i detta EM ser det oförskämt bra ut. Hagman hade ont i foten före matchen men det påverkade uppenbarligen inte hennes prestation.

***

Och så den sjuka limningen av Robin Hallberg i Runars match mot Drammen i Norge, som jag hade hoppas kunna bädda in här men som ni i stället får se via denna länk.

***

Ni kanske har hunnit läsa det men efter matchen gjorde jag en artikel om att även om segern inte innebär en semifinalplats så kan den ge den så viktiga platsen i OS-kvalet:

ZAGREB. Sverige lär fortfarande behöva ta poäng mot Montenegro för att nå en EM-semifinal.
Men med bragdsegern mot Frankrike tog Blågult ett stort steg mot OS.
– OS är det största, säger Isabelle Gulldén.

Efter sju raka förluster i mästerskap bröt Sverige äntligen mardrömssviten mot Frankrike.
Sverige vände 2-8 efter en kvart till seger med 29-26.
I det svenska laget hittar vi många hjältar men mest avgörande var kanske Isabelle Gulldéns försvarsspel. I andra halvlek tog hon ner Alexandra Lacrabere, som haft lekstuga i första halvlek och varit Frankrikes hetaste spelare, totalt. Den franska högernian gjorde inte ett spelmål efter paus.
Dessutom snodde Gulldén bollen från fransyskorna tre gånger om.
– De har inte läst mig som försvarare för de gick på den ett par gånger, säger Gulldén som tog lite av en personlig revansch på… tja, fransk handboll.
– Jag fick höra från ”Cleo” (Cleoptare Darleux, ex-lagkamrat i Viborg) att den förre förbundskaptenen alltid tyckte att jag var dålig i försvar. Så det var skönt att få spela bra försvar mot Frankrike då.
Förbundskapten Thomas Sivertsson:
– ”Bella” är unik på att kunna sno bollarna så.
Trots bragdsegern lutar det åt att Sverige måste ta poäng mot Montenegro ändå på onsdag (och vinna mot Slovakien först på tisdag förstås) för att nå en EM-semifinal.
Skulle man inte nå dit räckte troligen den tunga segern mot Frankrike dock för att man ska ta den så viktiga platsen i OS-kvalet.
I detta EM delas nämligen Europas OS-kvalplatser ut (även om man först efter VM om ett år vet exakt hur många).
Femman och sexan i EM brukar nämligen alltid få en plats i OS-kvalet, även om det är en komplicerad historia att visa hur.
Segern över Frankrike sätter Sverige i ett utmärkt läge att bli minst trea i gruppen och ta minst en sjätteplats.
Till OS 2008 tog sig Sverige till exempel via en sjätteplats i EM 2006 och sedan ett lyckat OS-kval.
OS-kvalet avgörs i tre grupper med fyra lag i varje våren 2016. De två bästa i varje grupp går till OS.
– Där är också andra kontinenter med så ett hyfsat europeiskt lag har en väldigt stor chans att ta en av OS-platserna där, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.
Gulldén hade koll på vad segern mot Frankrike och en sjätteplats i EM innebär.
– Klart man har det i tankarna.
Du vill spela ett tredje OS?
– Gud, ja. OS är det största, men jag tycker EM också är sjukt kul, ler hon.

Fotnot: En plats bland de sju bästa i VM 2015 ger definitivt en plats i OS-kvalet. Men Sverige har missat fyra av de sex senaste VM-slutspelen.

Så fördelas 12 OS-platserna till Rio
Sex direktplatser
Världsmästarna 2015, Brasilien (arrangör), europeiska mästarna 2014, afrikanska mästarna, asiatiska mästarna, panamerikanska mästarna.

Sex platser från OS-kvalet 18-20 mars 2016
Tolv lag uppdelade i tre grupper om fyra lag. De två bästa i varje grupp till OS.

Till OS-kvalet går:
2:an-7:an i VM (=sex lag) samt ytterligare sex lag från kontinentmästerskapen där Europa kommer att ha två av de sex platserna.
Är de fyra bästa lagen i detta EM också bland topp-sju i VM 2015 (vilket de i princip alltid är) går femman och sexan i EM till OS-kval. Skulle de fem bästa lagen i detta EM vara bland topp-sju i VM 2015 går sexan och sjuan i EM till OS-kval osv.

***

Men den smidigaste, dock inte den lättaste, vägen till OS är förstås att vinna detta EM. Då har man en direktplats.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB