Startsida / Inlägg

Halén, Fahlgren och Petersen bäst

av Johan Flinck

Ett halvt b-betonat Sverige besegrade ett b-betonat Island med 30-24 (14-10) efter att tagit kommandot redan efter tio minuter.

Nu ska vi inte, i varje fall inte så här på slutsignalen, dra för stora växlar av detta för värdemätaren kan verkligen diskuteras – av flera anledningar:

1. Lagen möts i VM-premiären om en vecka och dolde av naturliga skäl en del saker.

2. Lagen spelar tre matcher på tre dagar nu där det här var den första.

3. Island kom till matchen utan sina fyra bästa spelare: Sigurdsson, Petersson, Atlason och Palmarsson.

4. Sverige spelade långa stunder med en b-betonad laguppställning där Kim Andersson bara spelade inledande 12-13 minuterna i början av halvlekarna, Tobias Karlsson satt kvar på bänken hela matchen och Mattias Andersson bara hoppade in på en straff. Inte en enda gång hade Sverige den troliga startsexan på plan samtidigt framåt.

Men att köra över sin VM-premiärmotståndare inför ett utsålt Kristianstad arena med underbar stämning sista kvällen hemma i Sverige innan VM skadar förstås inte självförtroendet i ett Sverige ingen vet riktigt var vi har.

Och att göra det efter att spelare som i det här läget (eller i varje fall inför den här matchen) är andraval på positionerna gör betyder förstås ännu mer när bredden i truppen som vanligt är mycket viktig i ett mästerskap.

Anton Halén, som kom in på högerkanten efter att Mattias Zachrisson tackat nej, visade i första halvlek att han flåsar Niclas Ekberg lika mycket i nacken i VM som Zachrisson gjorde i EM senast.

Patrik Fahlgrens första halvlek bådar gott inför VM. Sverige behöver både en Fahlgren och Lukas Karlsson i toppform i VM om man ska gå långt.

Marcus Olsson piskade in några härliga mål i sin hemmaarena. Skönt för jokern.

Efter paus visade Lukas Karlsson efter sin svaga insats mot Danmark i måndags att han inte tänker släppa ifrån sig platsen som spelmotor i förstasexan. Han hade några underbara, långa kontringspass när ett lojt Island inte sprang hem.

Ekberg sprang gärna på de där kontringarna och dunkade in en del. Det gjorde Källman också. Men samtidigt svårare att bedöma prestationerna i andra halvlek då Sverige säkrade segern tidigt i halvleken och ett b-betonat Island knappast förtog sig sista tio minuterna. Den brasklappen vill jag skjuta in när ni läser igenom betygen nedan.

Appelgren, som fick chansen i 60 minuter då Johan Sjöstrand fortfarande går skadad med en genomtrampad häl, inledde inte övertygande men tog sig i slutet av matchen och är definitivt godkänd.

Mindre bra i dag?

Det blev rätt virrigt emellanåt i mittblocket utan Tobias Karlsson och flera olika konstellationer mellan Jesper Nielsen, Andreas Nilsson och Niclas Barud.

Då Nilsson fick nöja sig med i princip bara försvarsjobb fick Barud och Nielsen stort förtroende framåt och övertygade inte mig i alla fall. De kom också till rätt få avslut från linjen.

***

Än en gång: allting kommer att snäppas upp flera nivåer till VM.

***
Men frågan är vad Island kommer med för lag. Man verkar ha mycket strul med skador och annan frånvaro.

***
Måste än en gång hylla publiken (4917) i Kristianstad. Som skapade en fantastiskt stämning och inte visade någon som helst besvikelse för att de fick nöja sig med två b-betonade uppställningar.

Plusbetygen:

Mikael Appelgren ++
——————–
Fredrik Petersen ++++
Jonas Källman ++
Viktor Östlund ++
Markus Olsson +++
Patrik Fahlgren ++++
Lukas Karlsson ++
Kim Andersson ++
Magnus Persson ++
Niclas Ekberg ++
Anton Halén ++++
Andreas Nilsson ++
Jesper Nielsen ++
Niclas Barud ++

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB