Startsida / Inlägg

Landat i Qatar

av Johan Flinck

Då har vi, detta landslag och jag (och TT-Emma), landat i Qatar för några timmar sedan (22.30 lokal tid för att vara exakt).

Vi är två timmar före er i Sverige så det är mitt i natten här. Har av förklarliga skäl därför inte sett mycket av staden och landet än.

Men hunnit skriva ett knäck om att de fruktansvärda terrordåden i Frankrike påverkar också handbolls-VM. Och då jag vet att ni är rätt många som bara läser här för att få er handboll från Sportbladet snarare än att klicka in och leta på sportbladet.se så publicerar jag texten här också i vanlig ordning:

DOHA. Terrorattentatet i Frankrike påverkar också handbolls-VM.
Det franska laget ska inte bo med Sverige och övriga gruppmotståndare.
– De flyttas av säkerhetsskäl, säger Stefan Lövgren till Sportbladet.

Det brutala terrordådet mot tidningen Charlie Hebdo får påverkan också på handbolls-VM.
Sveriges gruppmotståndare Frankrike har bytt hotell och kommer inte att bo med övriga lag i grupp C på Hotel InterContinental vid strandkanten i Doha.
Det står klart sedan den svenska VM-truppen landade i Doha på måndagskvällen och checkade in vid midnatt.
– De flyttas av säkerhetsskäl, mer än så vet jag inte, säger Stefan Lövgren till Sportbladet.
De franska guldfavoriterna med superstjärnor som Nikola Karabatic och Thierry Omeyer landar på onsdag eftermiddag i Doha.
– Jag vet inte vilket hotell de kommer att bo på, säger Lövgren.
Hur är säkerheten på InterContinental?
– Den är som den var på lottningen här i somras och som väl är standard här på de internationella hotellen. När man går in är det till exempel metalldetektorer, säger Lövgren, som för övrigt är nöjd med hotellet.
– Absolut! Vi har till exempel ett eget våningsplan med eget mötesrum och eget behandlingsrum. Det är väldigt bra faciliteter.
Övriga lag i Sveriges grupp, och som alltså kommer att bo på samma hotell är Tjeckien, Island, Algeriet och Egypten.
Angående det franska laget så blev det under måndagen klart att man tvingas spela VM utan artisten på högerkanten, Luc Abalo, som inte hinner bli frisk från sin skada.

***

Abalo borta alltså. Och läser att Jerome Fernandez lämnar Toulouse. Men inte för att lägga skorna på hyllan. Nej, 37-åringen som debuterade i landslaget för 18 år sedan och som vunnit tre VM-guld, tre EM-guld och två OS-guld (makalöst!) går till Aix en Provence.

***

Gamle elitseriebekantingen Kent-Robin Tönnesen växlar upp till sommaren: från Wetzlar till Fuchse Berlin. Spanske mittsexan Jimenez går också till Berlin och kommer därmed konkurrera med Jesper Nielsen.

***

Hetast när landslaget landade på flygplatsen här? Andreas Nilsson som haffades av Al-Jazeera direkt.

***

Tobias Karlsson poserade med Markus Olsson (efter att jag bett dem) framför bussen. ”Bra strejpad buss”, konstaterade lagkaptenen.

Skärmavbild 2015-01-13 kl. 01.06.32 Skärmavbild 2015-01-13 kl. 01.06.42

***

IHF-presidenten Hassan Moustafa skriver följande i sitt förord till den tjocka infobroschyren inför VM:

Qatar and the International Handball Federation will welcome 24 teams that have gone through the difficult qualification path, in order to get this chance to shine at the world stage.

Varför är inte Australien här då? Då var ju en av 24 nationer som tog sig igenom det där tuffa kvalet som Moustafa skriver om.

***

Nye presschefen Daniel Vandor – som, än en gång, gör ett jäkla bra jobb på alla sätt – mejlar nu i natt lite info till oss utsända inför morgondagen. Bland annat följande:

Det mesta känns rörigt här just nu. De kom på under måndagen att de ska ha en invigningsceremoni i morgon och ville ha lagkaptenen i fyra timmar för att repetera. Det kommer dock inte hända, eftersom Sverige tränar klockan 18. Plats och tid för invigningsceremonin har vi inte fått, så det är väldigt tveksamt om Sverige kommer att vara med där. 

***

Angående bilderna här ovan: vill ni ha mer bakom kulisserna från landslaget i bildväg ska ni följa spelarna (och Vandor på ”handbollsvm”) på Instagram. Ni hittar flera av spelarna (och Ola Lindgren) där, som johansjostrand22, ekbergniclas18, falleman och linkovic64.

***

Go natt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB