Startsida / Inlägg

Comebackbloggen

av Johan Flinck

Då är man igång igen efter ledigheten.

Passade på att ta ut en massa innestående ledighet i februari då det kändes som den kanske lugnaste månaden på året för min del rent jobbmässigt.

Men handbollsvärlden har inte direkt stått still bara för att jag varit ledig. Tänkte kommentera och ta upp några grejer här av det som hänt efter VM.

För övrigt spelar Kent-Harry och jag in en podd igen på torsdag kväll. Den ska vara ute på fredagen sen.

***

Kort efter VM snackades det om en riktig värvningsbomb: Kim Andersson till PSG.

Handball-Planet, som var först med grejen, drog nog på lite väl mycket och hävdade att bara en läkarundersökning återstod sedan skulle allt vara klart. Nu var det inte så nära tydligen. Men känslan när man läst vad som skrivits i Danmark är att affären fortfarande ”lever”.

Jag har inte snackat med Kim själv om det hela men jag påminner om vad han sa när han gästade podden hösten hösten 2013. Då berättade han att en anledning till att han skrev på för AG Köpenhamn var för att få spela med Mikkel Hansen. Och i kaoset när AG gick i konkurs och Hansen gick till PSG hade Kim kontakt med PSG, ”men de hade just värvat Kopljar då så jag fick snällt ställa mig i ledet”. Lite senare fick han någon form av förfrågan från PSG men längre än så gick det inte…den gången.

***

Alingsås gick som väntat inte vidare från gruppspelet i Champions League. Nu hamnade man visserligen i en av de två tuffaste grupperna men faktum är att de svenska representanterna i herrarnas CL de tre senaste åren bara lyckats skrapa ihop sju poäng totalt: Sävehof 4 poäng, Drott 1 och Alingsås 2.

Det är knappast något som imponerar på EHF när det nya CL-formatet ska sjösättas till nästa säsong.

Men enligt KB-Rutte, efter att pratat med Gentzel, har Sverige ändå avancerat på EHF:s ranking till en niondeplats, tack vare resultaten i fjol i europacuperna totalt sett, och chansen att vi får med ett lag till a-divisionen i CL ska vara rätt stor trots allt. Kolla in länken här till KB-Ruttes blogginlägg där han går igenom rätt mycket av förutsättningarna för det nya CL-formatet.

***

Såg också en genomgång på Handball-world av publiksnittet för alla lag i CL efter gruppspelet.

Inte så munter läsning heller för svensk del:

Skärmavbild 2015-03-09 kl. 17.05.27

***

På tal om Alingsås så plockar man upp finske talangen Oliver Helander från u-laget till elitlaget. AHK håller i sitt finska spår med andra ord efter Teddy Nordling, Marcus Sjöstedt, Benjamin Ajo och Ville Kangas.

Och har man värvat en finländare så får man en stark spjutkastare också förstås. Helander är tydligen tvåa i världen i sin åldersklass i spjut.

Och i min associationsbana handboll–spjut–Alingsås så hamnar vi i Frändesjös skottprojekt med landslagstränaren i spjut, Bobbie Lohse. Och visst var Frändesjö och Lohse och körde en hel del med just Alingsås?

Helander borde ju vara rena drömmen för det projektet?

***

Robert ”Knirr” Andersson behövde inte gå arbetslös särskilt länge efter att H43 lade ner verksamheten.

I förra veckan blev han hastigt och lustigt Bundesligatränare sedan bottenlaget Erlangen hört av sig efter att de sparkat sin tränare. Det tog tydligen bara 36 timmar från första kontakten togs tills kontraktet var påskrivet.

”Knirr” har inte uppvisat några större resultat under sin tränarkarriär men nu är han alltså plötsligt tränare i världens bästa liga.

Nu lär Erlangen åka ur Bundesliga så uppgiften är förstås hopplös på ett sätt, men jag förstår att Knirr när han säger att det var en chans han inte kunde tacka nej till.

Han fick faktiskt kontrakt över nästa år också.

Det blev för övrigt förlust direkt i första ligamatchen i söndags mot Lemgo.

***

Annars är den stora snackisen i Bundesliga de senaste dagarna bråket mellan superstjärnorna Filip Jicha i Kiel och Uwe Gensheimer i Rhein-Neckar Löwen. Den sistnämnde sänkte Kiels René Toft Hansen i cupmatchen mellan giganterna i onsdags men domarna såg inte det och Gensheimer fick därför inget straff.

Någon dag efter matchen lade Kiels lagkapten Jicha ut tv-klippet där man ser hela förloppet på sin Facebooksida och det tjeckiska landslagets lagkapten kritiserade tyska landslagets lagkapten Gensheimer för hans uppträdande.

Att Jicha valde detta sätt att kommunicera har förvånat många. Nu ska Gensheimer ha snackat med Jicha på telefon och det hela lär vara utagerat.

Men en riktig snackis i racet om ligatiteln blev det.

***

Linnea Torstenson har gjort det igen – mål direkt på uppställt frikast när matchtiden gått ut. Denna gång i toppmatchen i Rumänien mot Baia Mare just före halvtid.

Kolla in målet här. Notera Torstensons målgest. Gillar den.

***

Martin Boquist lämnar VästeråsIrsta och ska ta över Ricoh, även om det inte är officiellt ännu. UPPDATERING: Det är visst officiellt. Uppdaterade mig för dåligt de sista dagarna på semestern tydligen.

***

Axnér tillbaka i Lugi nästa säsong och lämnar därmed jobbet som elitserieexpert i TV4 (lär fortsätta vara kanalens expert när det är landskamper).

Upplagt för en Per Johansson-comeback på TV4 till hösten, tänkte jag först. Men han är ju nån form av manager i Alingsås numera så det kanske inte går.

Hörde att Oscar Carlén imponerade som expert under VM. Kan det vara nåt för Carlén respektive TV4?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB