Startsida / Inlägg

Förbundskaptenerna erbjuds förlängning?

av Johan Flinck

Har försökt ta ett grepp kring förbundskaptensfrågan på herrsidan.

Det blev den här artikeln:

Inom några veckor avgörs vem eller vilka som ska leda handbollslandslaget i höst.
I måndags träffade förbundets representanter de sittande förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren.
– Nu har vi bollen, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.
Men man har inte pratat med några andra kandidater – ännu.

Handbollslandslagets förbundskaptener Staffan Olsson och Ola Lindgren har kontrakt till och med den 30 juni.
Då har paret lett landslaget i sju år.
Efter uttåget i VM med förlusten i åttondelsfinalen mot Polen och en av två missade chanser att nå OS-kvalet (en chans via ett starkt EM i januari återstår) aktualiserades frågan om förbundskaptenernas framtid; om de ska få förlängt eller bytas ut.
Då gjorde förbundet omedelbart klart att senast den 29 april, när landslaget är samlat igen för EM-kval mot Slovenien, ska det vara klart vilka som ska leda landslaget i höst.
Denna deadline kvarstår men landslagschefen Lasse Tjernberg är övertygad om att det blir klart tidigare ”då vi är i gång så tidigt nu”.
På måndagen tog processen fart när man hade längre samtal med Olsson och Lindgren var för sig. Det är Tjernberg som leder processen tillsammans med Robert Wedberg, som är ny herransvarig i landslagskommittén.
Varken Lindgren eller Olsson har meddelat att de i detta läge inte vill fortsätta men Lindgren verkar mer sugen på att fortsätta:
– Jag är öppen på det viset att jag fortfarande tycker det är roligt, men samtidigt har jag den största respekt om de vill något annat. Jag ser mig inte som förbundskapten i ett längre perspektiv. Antingen avbryter vi det nu eller så jobbar vi vidare en kortare period som förbundet tycker är lämpligt, säger Lindgren.
– Jag lägger inte så himla mycket energi på det fram tills jag vet om de vill förlänga och vad ett sådant erbjudande i så fall innehåller, säger Olsson.
Medan Lindgren har två år kvar på kontraktet med IFK Kristianstad har Olsson förstås tankar på att återigen bli klubblagstränare.
– Några utländska klubbar har ringt och hört sig för. Men jag har sagt att jag vill invänta beskedet från förbundet, säger Olsson.
Det är de sex ledamöterna i förbundets landslagskommitté (se nedan) som avgör förbundskaptenernas öde.
– Nu har vi bollen, säger Tjernberg.
Kommittén kommer att ha ett möte inom två veckor och sedan, när man därefter är redo, lägga fram sitt förslag på framtidens förbundskapten(er) till styrelsen.
– Det förslag vi ställer kommer att vara väl vara välgrundat och jag har svårt att se att styrelsen inte skulle ta det. Dessutom sitter tre av personerna i kommittén också i styrelsen, säger Tjernberg.
Har ni pratat med någon annan kandidat?
– Nej, inte än.
”Inte än”?!
– Haha, svaret är: nej, det har vi inte gjort.
Hur ska jag tolka det med ”inte än”?
– Vi har inte ens hunnit så långt. Vi har inte ens samlat ihop det vi pratade om i går, säger Tjernberg.

Det här är landslagskommittén:
Stefan Karlsson, ordförande
Lasse Tjernberg, landslagschef
Stefan Lövgren, vd Svenska handbollslandslaget AB
Robert Wedberg, herransvarig
Sara Holmgren, damansvarig
Malin Andersson, ungdomsrepresentant

***

Nu har man inte exakt koll på hur sådana här processer brukar gå till och vilka tidsramar som brukar gälla. Men med tanke på att man ska vara klara allra senast den 29 april, Tjernberg dessutom säger att han är övertygad om att man blir klara tidigare än så och det faktum att man ännu inte pratat med någon annan kandidat är min känsla att man vill förlänga med Lindgren och Olsson.

Sedan är frågan om Lindgren och Olsson vill. Den förstnämnde verkar sugen och det har han ju sagt mer eller mindre hela tiden. Olsson är mer tveksam utåt i alla fall, men så har jag också fått uppfattningen genom åren att Staffan är mer försiktig med att uttala sig för att inte hamna i en sämre förhandlingsposition. Men så sitter han eller inte på ett kontrakt som klubblagstränare som Lindgren gör och vill/ska/behöver därför hålla alla dörrar öppna så länge som möjligt. Det är klart att Olsson med åren kommit allt närmare en återkomst i klubblagsvärlden.

Säg att Olsson, efter någon veckas betänketid sedan han fått erbjudandet från förbundet, tackar nej och Lindgren också gör det då han bara vill fortsätta i par med Olsson. Då lär vi vara framme i början på april och hur ska förbundet då hinna spika en ny förbundskapten innan den 29 april?

Om inte Wedberg själv går in och tar jobbet?

Men det är kanske bara jag som tycker att det verkar vara väldigt snabba puckar i så fall.

Mitt bud är i alla fall att förbundskaptenerna får erbjudande om förlängning.

***

Robert Wedberg har alltså fått en rätt tung roll inom landslagshandbollen.

Frågan är vilken titel han ska ha. Lövgrens ”general manager” var ju klockren när man skulle skriva om honom men den funkar inte på Wedberg då denne inte tar över Lövgrens gamla roll helt. Herransvarig inom landslagskommittén fick det bli i ovanstående artikel men den är inte särskilt smidig eller klatschig.

”Sir Alex” kanske? Charlie Sjöstrand kallade ju Wedberg för ”Sir Alex” i Alingsås då denne hade någon form av manager-titel.

***

På tal om Lindgren och Olsson så var det på tisdagen exakt 25 år sedan Sverige vann VM-finalen i Prag mot Sovjetunionen.

Har inte lyssnat på det själv men här har ni Radiosportens dokument om VM-bragden.

***

Inför semifinalen i OS i Atlanta 1996 samlade Expressen på en bild åtta av de nio spelare (Magnus Andersson saknas) som var kvar i laget då från VM 1990 plus Bengt Johansson. Rubriken var för övrigt: ”När vi kräver guld i USA”.

I förra veckan ramlade jag över denna bild på ett urklipp jag hade (fråga mig inte varför jag hade sparat det):

atlanta

Det är i all sin enkelhet en fantastisk bild.

* Ta bara det här med klädkod när det vankades pressfotografering. Skulle man tagit en sådan bild i dag hade alla haft samma kläder på sig och det hade varit landslagets dress anpassade för just sådana här tillfällen. Nu har de nio lyckats få på sig sex olika tröjor plus Carlén i bar överkropp.

* Jag noterar att Ola Lindgren håller hårt i Henning Mankells ”Villospår” och jag minns att jag låg på sjukhus med brutet ben då, såg hela OS och mellan sändningarna läste  just ”Villospår”.

* Tomas Svensson har byxorna lite för högt uppdragna, som han så ofta hade.

* Sandalerna!

* Längst bak har Iggy Pop smugit sig in, hur nu det gick till.

* Och gamle skojaren ”Bengan” håller upp något grönt, kanske ett päron, ovanför Carléns huvud.

Till bilden hade Bengan ombetts säga något om var och en av spelarna och där finns några guldkorn som säger något om att det nog inte alltid var så lätt att leda ”goa Bengan Boys” trots allt:

Om Mats Olsson: ”Har alltid synpunkter på laguttagningar.”

Om Magnus Andersson: ”Har ett kroppsspråk som visar vad han tycker”.

Om Hajas: ”Vill alltid spela 60 min annars blir han tjurig men fogar sig till sist.”

Om Thorsson: ”Får kanske stå över ibland för att han är så snäll.”

***

EHFtv har satt ihop det de menar är de fyra senaste årens 20 mest spektakulära målen i Champions League.

Abalo har förstås med två mål. Två svenskar är också med: Viktor Fridén och Hampus Wanne. Mycket handbollsgodis kan i alla fall utlovas:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB