Han blir tidernas dyraste spelare i världen
avTillbringade hela eftermiddagen i lördags på landslagens hotell i Upplands-Väsby. Varför jag gjorde det förklarar jag längre ner.
Småsnackade då med flera av spelarna i damlandslaget (herrlandslaget också för den delen) och det var tydligt med vilket lugn och självförtroende de gick in till matchen mot Kroatien med. Visst var utgångsläget alldeles utmärkt efter första matchen så det fanns kanske anledning. Men det här var ett lag som (numera) vet vad de kan och som, av allt att döma, har höjt sin lägstanivå en bra bit. Man har bredden nu (det är bara att titta på vilka som var reserver under den här samlingen), visade i turneringen i Rumänien att man kan prestera utan Isabelle Gulldén och har en målvakt i Johanna Bundsen som just nu tar stora kliv mot den yttersta världstoppen.
Nu såg jag inte matchen i går eftersom jag förberedde mig för, och tog mig till, Sverige-Montenegro på Friends Arena just då. Men av rapporterna att döma såg det väldigt, väldigt bra och stabilt ut. Så det var inget bedrägligt lugn de kände i lördags, Ahlm & Co.
Tobbe Karlsson är inte den enda hårdingen i handbollslandslagen. Det visste vi i och för sig redan men Angelica Wallen fick en rejäl smäll i går och bröt näsbenet. Hennes beskrivning av läkarbehandlingen är redan en klassiker:
– Näsan var sned så läkaren körde upp en sax i näsborren och drog två gånger.
***
Nu behöver vi för svensk del inte bry oss om det där med bakdörren in i VM. Men den existerar förstås fortfarande och då det ska, även om det inte är spikat, vara de två bäst placerade lagen från EM som inte kvalade in via playoff så borde det bli Tyskland och Slovakien som får vars ett wild card på svaga Panamerikas bekostnad.
Träffade Lövgren nyss på Bromma flygplats och han berättade att om Europa får två platser så kan det vara nån sorts rankning man går efter i stället och i så fall går den ena platsen i alla händelser till Tyskland medan den andra i så fall tillfaller Kroatien då de är högre rankade än Slovakien. Men går man på EM-placering så blir det Slovakien (och Tyskland då).
Tyskland kan helt enkelt inte missa ett VM, tycks devisen vara. Men den här gången fick vi i alla fall en hint om varför redan före playoff-spelet.
Och borta i Panamerika går det, till skillnad från Australien i fjol inför herrarnas VM, inte runt två nationer och tror att man är klara för VM.
***
Men två luckor kommer det att vara i lottningen den 24 juni i Danmark.
Så det finns risk att vi får vänta en bra bit in i juli eller kanske till och med augusti innan vi har hela Sveriges grupp klar.
Det är som Arne Elovsson sa ”En jävla soppa”.
***
Förstod att det var bra drag på Hovet i går. 1100 Eken Cup-spelare gjorde förstås sitt till och det var ett smart drag. Kul att Stockholm också kunde visa att man kan skapa bra stämning runt handbollslandskamper.
***
Snackade som sagt avslappnat med flera av spelarna i lördags.
Andreas Nilsson var glad som en speleman inför semestern. Han behövde inte vara tillbaka i Ungern förrän 28 juli och tiden fram tills dess skulle han tillbringa – uteslutande, om jag förstod honom rätt – ”på Dalabadet i Trelleholla”.
– Där finns bad och kiosk. Det är allt jag behöver.
***
Bloggen tar semester nu över sommaren och är tillbaka i augusti igen någon gång. Nej, jag ska själv inte vara ledig så länge, om någon undrar. Tar riktig semester nu en månad framöver innan MFF:s Champions League-kval drar i gång 21-22 juli.
Handbollssäsongen är över spelmässigt men det återstår ett par intressanta veckor nu med diverse lottningar och seedningar.
* Herrarnas EM lottas på midsommarafton. Det har ryktats om att Frankrike inte skulle hamna i den första seedningsgruppen men det trodde inte Lövgren för ett ögonblick på och det var inget han hade hört något om. Men han hade inte seedningsgrupperna klar för sig.
Däremot har arrangören redan placerat ut var fyra av lagen ska spela, i fyra olika städer: Danmark (Gdansk), Tyskland, Polen och Kroatien.
– Vi hade hoppats bli förhandsplacerade i Gdansk med tanke på närheten till Sverige men också för miljön där. Men nu valde man Danmark i stället, sa Lövgren.
Sverige kan förstås fortfarande lottas in i gruppen i Gdansk.
Utplaceringen av de här fyra lagen har inget med seedningen att göra.
Här är lagen:
UPPDATERING! Presschefen Daniel Vandor har skickat över seedningen. Och visst är Frankrike i seedningsgrupp ett.
Här har ni hela bilden av det:
* Damernas VM lottas den 24 juni.
Från Europa är följande klara enligt pressmeddelandet från svenska förbundet efter matchen i går: Danmark, Norge, Spanien, Frankrike, Ungern, Montenegro, Holland, Polen, Rumänien, Ryssland och Sverige.
Från Panamerika: Brasilien, Kuba, Argentina, Puerto Rico.
Från Asien: Sydkorea, Japan, Kina.
Från Afrika: Tunisien, Kongo, Angola.
Blir 21 platser det. Tre kvar. Två wild cards, som sagt. Men den sist platsen då? Vet ärligt talat inte. Kanske ingen som vet.
UPPDATERING! Vandor kommer med viktig info: Australien, Kongo, Kazakstan och Mexiko spelar om den sista platsen i VM. Kvalturneringen spelas i Kazakstan 15-17 juni. Kongo alltså inte inkvalade ännu. Men då blir det ju ändå tre platser kvar att fördela? Ja, den som lever får se.
* Herrarnas och damernas Champions League lottas den 26 juni. Där är det intressantaste var Kristianstad hamnar i Champions League, i division ett eller två? Och lyckas Alingsås få en plats i CL:s andradivision i stället för EHF-cupen?
***
Fem av sex Balkannationer tog sig till herrarnas EM. Bara Bosnien missade. Ni vet vad jag ska skriva nu, va? Balkans bollun… Nej, behöver inte skriva ut det.
Men så mycket bollunder är det inte på damsidan i handboll på Balkan. Bara Montenegro kvalade in. Och så kanske Kroatien kommer med också.
***
I december 2015 går vi in i en mycket intressant och hektisk 14-månadersperiod med landslagshandboll:
December: dam-VM i Danmark.
Januari: herr-EM i Polen.
April: OS-kval för damerna och förhoppningsvis herrarna.
Juni: VM-playoff herrar.
Augusti: OS i Rio.
December: Hemma-EM för damerna.
Januari: herr-VM i Frankrike.
Inga exotiska resmål direkt men alla fyra EM och VM går i stora handbollsnationer där det kommer att bli välfyllda läktare. Så det ska vara!
***
Nikola Karabatic är inte bara världens bäste spelare genom tiderna.
Nu ser han av allt att döma ut att också bli världens dyraste spelare genom tiderna.
Han har ett år kvar på kontraktet med Barcelona men toksatsande PSG är berett att lösa honom för de två miljoner euro (18,4 miljoner kronor) som Barça kräver.
Det är den klart största övergångssumman i handbollshistorien.
Rasmus Boysen, dansken med sådan koll på världshandbollen, uppmärksammade mig, och skickade över, den här listan över tidernas dyraste övergångar i senaste numret av Handballtime:
Vi snackar alltså inga fotbollssummor här. Och för PSG:s qatariska ägare är två miljoner euro ingenting. Det är två månadslöner för Zlatan. Men så är också PSG:s fotbollsspelare bäst betalda i hela idrottsvärlden.
På tal om löner så rapporterar fransk media att Karabatic dock bara kommer att få hälften av vad Mikkel Hansen lyfter i samma klubb: 40 000 euro (367 000 kronor) i månaden mot danskens 80 000 euro (735 000 kronor).
Vet inte om jag visat den sammanställning som L’Equipe gjorde i våras över lönerna i startsjuorna Frankrikes två största handbollslag, PSG och Montepellier. Men här har ni den igen. Det ska handla om bruttolöner i månaden:
***
Boysen fick frågan på twitter av en av sina följare om han visste vilken som är den dyraste övergången mellan två danska klubbar och svarade:
Sedan drog han vidare frågan till mig om vilken som är den dyraste övergången vi haft mellan två svenska klubbar.
Jag började höra mig för och fick exempel på några från rätt bra källor:
280 000 kronor för Jesper Larsson från Kristianstad till Drott 1995.
250 000 kronor för Dan Beutler från IFK Ystad till RIK 2002.
165 000 kronor för Martin Frändesjö från Sävehof till RIK redan 1992.
Sedan ska Sebastian Hylving gått från Sävehof till Warta för 200 000 kronor, enligt personer på twitter. Vet ej om det stämmer och vilket år det var.
Någon som vet mer? Någon övergång som slår Jeppe Larssons?
***
Karabatic har för övrigt en del annat att tänka på nu också. I dag inleds rättegången mot honom och några av hans gamla lagkompisar i Montpellier för den tre år gamla spelskandalen. 100 journalister är ackrediterade.
***
Karabatics brorsa Luka är för övrigt klar för PSG, som agerar under silly season nu.
Här en faksimil från listan på Handnews:
***
Nämnde att jag var på landslagens hotell i lördags.
Anledningen var egentligen för att bläddra i gamla tidningar.
Staffan Olsson råkade nämligen för några veckor sedan nämna för mig att han hade kvar sina gamla nummer av Tidningen Handboll mellan åren 1977 och 1991 (nästan alla nummer). Jag bad honom ta med dem till nästa landslagssamling och det gjorde han.
Så där satt jag i fyra timmar och bläddrade igenom tidningar och plåtade av massor av förstasidor, bilder och artiklar.
Vilken guldgruva! Vilka tidsdokument! Vilken kulturskatt! Vilken nostalgitripp!
Det blev många bilder och min tanke är att pyttsa ut dem här och på twitter då och då under året som kommer, när det passar av olika anledningar. Jag lovar, det kommer att bli många skratt för alla er som hänger med här.
Kan Adidas kontra på det här matchstället inför vinterns mästerskap. Årets spelare 1985.
Året spekare säsongen som gick blev för övrigt Ida Odén och Niclas Ekberg. De fick sina utmärkelser i samband med landskamperna i går.
Det är inte utan att man saknar knarkspanare i dagens topphandboll. Caj-Åke Andersson var förbundskapten 1980-82. Urklippet är från 1989.
Här får ni lite mer av Caj-Åke (längst till höger). Tio år tidigare (1979) tillsammans med några u-spelare som var med a-landslaget i Jugoslavien. Får vi se något av j- och u-landslagen på en liknande bild i sommar vid mästerskapen?
Så här såg det ut på omslaget när damerna kvalat in till VM 1990.
Tomas Ryde tog Rumänien till VM i går. Här är han som ung tränare i Tyresö med Britt Forsell (senare gift med Ulf Schefvert och mamma till Olle och Eric), Camilla Häverby (Magnus Wislanders fru och mamma till bland annat Therese), Ingrid Pinét (årets spelare i Sverige 1986) och Mia Hermansson (som skulle få en rätt hyfsad karriär).
U21-förbundskapten Ingemar Eriksson efter UVM-silvret 1985. Han anade redan då vad som komma skulle.
Sävehofs Stefan Albrechtson och Gunnar Quist under Partille Cup 1983.
En 22-årig Basti Rasmussen på omslaget 1977.
***
Då återstår det bara att önska en glad sommar, alla bloggläsare!
Tänk på att det finns de som bara käkar broccoli hela sommaren. Själv ska jag försöka grilla varenda kväll.