Startsida / Inlägg

Den långsamma landslagstruppen

av Johan Flinck

Landslaget tog ett nytt grepp i dag.

Eller rättare sagt gjorde presschef Vandor det och släppte truppen till matchen mot Ryssland den 5 november och fyrnationsturneringen i Polen 7-8 november (med Ryssland, Spanien och Polen) i november på twitter med en position i taget i sju minuter.

Gillar greppet för att skapa något lite drag kring ett truppsläpp. Och för en gångs skull fick vi en tid för när truppen skulle släppas även om vi inte fick veta det förrän i går kväll.

Men det gick lite väl långsamt. Hade fått veta att det skulle vara klart 13.08.

Man har annat att göra också än att sitta och uppdatera twitter i 20 minuter för att få en trupp.

Tröttnade till slut och ringde upp Ola Lindgren och tog snacket medan truppen släpptes. Lite lajv-intervju eller vad man ska kalla det.

Mer om vad Ola sa lite senare.

Här är pressmeddelandet i sin helhet (så det går fort och ni får svar på de flesta frågorna):

Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson har tagit ut de 18 spelare som ska möta Ryssland i Halmstad 5 november och spela en fyrnationsturnering i Polen 7–8 november. Samlingen är den enda innan truppen för EM i Polen i januari ska tas ut.

De unga svenska spelarna tar för sig, såväl i elitserien som internationellt. Det ser man inte minst i den landslagstrupp som förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson här presenterar.

Hela tio spelare har gjort färre än 25 A-landskamper och fem av dem färre än tio stycken. Allra färskast är Ystads IF:s stjärnskott Lukas Nilsson, 18, som debuterar i A-landslaget. Alingsåsduon Max Darj och Jesper Konradsson står på två respektive tre landskamper och HK Malmös Linus Persson har tidigare gjort fyra matcher i landslagströjan.

Dessutom är Philip Stenmalm, som utsågs till turneringens mest värdefulle spelare när Sverige vann UVM-guld 2013, tillbaka. Växjösonen har gått starkt i såväl spanska ligan som Champions League.

– Det är unga spelare som under en längre tid har visat att de kan prestera på en hög nivå och det ska bli roligt att se dem kämpa om en plats i EM-truppen, säger Staffan Olsson.

– Att spela i landslaget är något jag drömt om sedan jag var liten och jag är både glad och stolt över att jag får den här chansen. Jag ska göra vad jag kan för att visa att jag håller på den här nivån, säger Lukas Nilsson, som så sent som i går smällde in 15 bollar i bortamatchen mot ryska Permskie Medvedi i EHF-cupen.

Max Darj är för första gången uttagen i en landslagstrupp där utlandsproffsen är tillgängliga.

– Det var en positiv överraskning och det ska förstås bli jätteroligt. Sverige har linjespelare av hög internationell klass, det ska bli oerhört kul att spela med dem, säger han.

Truppen samlas i Halmstad 2 november och möter Ryssland i Halmstad Arena 5 november. 7–8 november spelar laget en träningsturnering i polska Gdansk där Spanien står för motståndet på lördagen och, beroende på resultat i den matchen, Polen eller Ryssland väntar på söndagen. Detta är sista gången landslaget samlas innan EM-truppen tas ut i mitten av december.

Ett namn som fanns med i den senaste VM i Qatar i vintras, men inte finns med den här gången är Melsungenmålvakten Johan Sjöstrand.

– Det är inget som har kommit som en chock för oss. Johan meddelade redan i våras att han inte längre hade någon motivation för landslagsspel utan att han vill göra andra saker på den tiden. Då var han inte aktuell eftersom han var var sjuk under våren, men när vi har pratat med honom nu känner han fortfarande likadant. Vi respekterar hans beslut även om vi förstås tycker det är tråkigt att en så bra spelare inte längre är tillgänglig, säger Ola Lindgren.

Från den trupp som i juni sköt Sverige till EM saknas Tobias KarlssonMarkus OlssonLukas Karlsson, skadade Mattias Zachrisson och Niclas Barud som ska bli pappa.

– Markus och Lukas har varit med under hela året och vi vet var vi har dem. De är inte på något sätt borta från EM. Tobias har haft en väldigt intensiv höst och vi har tagit ett gemensamt beslut att han vilar den här samlingen. Vi behöver en hel och fräsch Tobias när det är dags för EM, säger Lindgren.  

Truppen till landskampen mot Ryssland och turneringen i Polen:
Målvakter:
Mattias Andersson, SG Flensburg-Handewitt, 123 A-landskamper/0 mål
Andreas Palicka, Ålborg Håndball, 53/0
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 20/0
Vänstersex:
Jonas Källman, Pick Szeged, 201/594
Fredrik Petersen, Füchse Berlin, 130/367
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 118/489
Anton Halén, Frisch auf Göppingen, 18/33
Mittsex:
Andreas Nilsson, MKB-MVM Veszprem, 79/188
Jesper Nielsen, Füchse Berlin, 49/43
Max Darj, Alingsås HK, 2/3
Vänsternio:
Viktor Östlund, Eskilstuna Guif, 21/56
Philip Stenmalm, Naturhouse La Rioja, 8/15
Lukas Nilsson, Ystads IF, debutant
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 20/66
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 3/2
Högernio:
Johan Jakobsson, SG Flensburg-Handewitt, 85/167
Andreas Cederholm, IFK Kristianstad, 17/37
Linus Persson, HK Malmö, 4/3

Herrlandslagets kommande matcher:
5 november: Ryssland (Halmstad)
7 november: Spanien (Gdansk, Polen)
8 november: Polen eller Ryssland (Gdansk, Polen)
4 januari: Tjeckien (Jönköping)
5 januari: Tjeckien (spelort ej klar)
8–10 januari: Fyrnationsturnering i Spanien
16 januari: Slovenien (EM, Wroclaw, Polen)
18 januari: Tyskland (EM, Wroclaw, Polen)
20 januari: Spanien (EM, Wroclaw, Polen)
22–31 januari: Eventuellt slutspel eller placeringsmatcher (EM, Wroclaw/Krakow, Polen)

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB