Det kan gå, Sverige!

av Johan Flinck

Efter Nederländernas överkörning av Kuba tidigare i kväll (45-23) hade Sverige (minst) 41 mål att hämta in på Nederländerna för att vinna gruppen. Förutsatt att inte Polen tar poäng på Nederländerna på fredag då.

Thomas Sivertsson valde då att ge flera av dem som fått lite speltid i de tre inledande matcherna i VM stort förtroende mot Kina.

Det var inget att säga om på förhand och visade sig vara rätt. Sverige fick in ett gäng spelsugna lirare som ville visa vad de kan. Dessutom passar spelare som Jamina Roberts bättre mot ett offensivt försvar och när det skulle kontras hej vilt.

Linnea Torstenson sparades helt framåt.

Isabelle Gulldén kom in först efter 42 minuter (undantaget ett inhopp i första vid en utvisning).

Men spelare som Loui Sand och Majsan Johansson fick mycket speltid även om de varit förstaval i tidigare matcher och jag kan lova att det var viktigt och skönt för dem att få ösa in lite mål efter deras insatser mot Nederländerna.

Marie Wall och Frida Tegstedt fick göra sina första VM-mål i karriären – gott så.

Jag twittrade under matchen, när det var lite svängdörrar bakåt, att det var målskillnaden det handlade om, inte bara att göra mycket mål.

Kina gjorde till slut 28 mål.

Det är förstås lite för mycket och försvaret var periodvis för dåligt. Men man ska inte glömma att kinesiskorna hann med otroligt många anfall när Sverige kontrade non-stop matchen igenom.

För Sverige fortsätter nu måljakten på fredag när gruppspelet avslutas med match mot jumbon Kuba. Om inte Polen tar poäng mot Nederländerna i matchen före måste Sverige vinna med 22 mål plus det antal mål Nederländerna vinner över Polen med.

Det ska förstås väldigt mycket till men det kan faktiskt gå.

Kuba må vara toppseedat i gruppen (jo, det är sant, så kan det bli när en organisation som IHF styr sporten) men man är snäppet sämre än Kina.