Startsida / Inlägg

EM-truppen – som jag tippar den

av Johan Flinck

Dags att ta ut EM-truppen i eftermiddag kl 13.30 på Scandic Park. Jag är på väg mot Stockholm i detta nu.

Vilka 16 blir det då?

Om jag ska tippa vilka Olsson/Lindgren tar ut så är det de här:

Målvakter
Mattias Andersson
Mikael Appelgren

Vänstersexor
Jonas Källman
Fredrik Petersen

Högersexor
Niclas Ekberg
Mattias Zachrisson

Linje-/försvarsspelare
Tobias Karlsson
Andreas Nilsson
Jesper Nielsen

Vänsternior
Markus Olsson
Lukas Nilsson

Mittnior
Lukas Karlsson
Jesper Konradsson
Jonathan Stenbäcken

Högernior
Johan Jakobsson
Andreas Cederholm

Lurigast är det på niometer (och därmed om de väljer en extra försvarare/mittsexa). Men med tanke på orutinen på niometer tror jag att de väljer att ta med en extra vänster-/mittnia: Stenbäcken – som mycket väl kan få en tung roll när det väl smäller, så han är inte 16:e man här på det viset. Övertygad om att Lukas Nilsson är med men sedan kan det, ur mitt perspektiv, lika gärna bli Stenmalm eller Östlund som Olsson på vänsternio.

Lukas Karlsson hade inte varit med om Jim Gottfridsson varit hel, det är jag rätt övertygad om. Men det behövs lite rutin ändå även om Stenbäcken är med där. Man åker inte till ett EM med,  sammanhanget oprövade, Konradsson och Månsson i en sådan tung roll.

Magnus Persson är givetvis med och slåss på högernio. Utan att ha järnkoll på vad han presterat i Bundesliga så måste det ändå vara svårt att inte ta med Cederholm efter dennes insatser i höst.

UPPDATERING: Johan Jakobsson är i vanlig ordning skadad. Magmuskeln, efter vad jag hört. På väg tillbaka men lär som vanligt bli ett osäkert kort inför mästerskap. Är han med är det ingen vild gissning att Persson (eller Cederholm om så är fallet) är med när truppen samlas den 1 eller 2 januari.

Vilka jag själv tycker? Förutom att några säkert tycker att det är helt ointressant i sammanhanget så har jag för dålig koll på hur flera av spelarna presterat i höst för att göra en vettig bedömning. Har till exempel inte sett Philip Stenmalm spela en minut i La Rioja. Hur kan jag ta hävda att han ska vara med eller petas?

Nej, ni får nöja mig er med vad jag tror att förbundskaptenerna väljer.

***

Den svenska VM-insatsen har väckt tankar och känslor ute i handbolls-Sverige.

Jag påstår inte att min mejlbox håller på att sprängas men det var längesen jag fick så många mejl i ett ämne. Nästan allihop är välformulerade och  innehåller mycket intressanta åsikter och funderingar. Och påfallande många är skrivna av män i medelåldern eller övre medelåldern (skulle jag i varje fall tippa på med tanke på förnamnen på mejlskrivarna och sättet att formulera sig på).

Mejlen tas tacksamt emot allihop.

Jag har inte dubbelkollat med mejlskrivarna om jag kan citera dem med avsändare så jag väljer att ta med några av funderingarna anonymt här.

I går kom det ett mejl om varför inte Nathalie Hagman fick chansen på högernio när det bitvis såg ut som det gjorde där under VM. En intressant reflektion med anledning av att Hagman ofta påstås vara för kort för att spela på högernio: Nora Mørk i Norge, som rankas  som en av världens bästa på positionen, är lika kort som Hagman. Det finns lite olika uppgifter på de bådas längd men Hagman ska vara 167 cm medan Mørk är 167-169 cm, beroende på var du kollar.

Utdrag ur mejlet:

Hur kan danska ligans bästa H9 inte platsa i vårt landslag då en som inte ens är elitseriens givet bästa H9 är förstaval och startspelare. Och framför allt – varför vågar man inte testa?

/…/ Nattis har ett riktigt bra skott med handledssnärt och en förmåga att hitta luckor och skjuta eller ta sig förbi – hon är också väldigt bra på att sätta sina medspelare i läge. Hon är så, så mycket mer än en kontringsspelare, men hon behöver mycket bollkontakt – då gör hon bra matcher. Sverige får ett helt annat anfallsspel än det vi har nu och som är så totalt sönderläst

Statistik kan ju ljuga och i danska ligan spelar inte alla toppspelare, men Sverige mötte i många fall samma spelare i VM som de gör i Boxerligaen och den är världens bästa liga om man ser till antalet riktigt bra lag även om andra ligor också har bra topplag. Hur tänker man då man inte utnyttjar en spelares potential mer. Nattis har ju faktiskt spelat H9 till 80%  ett par år i Lugi och nu 99% i 1½ säsong i TTH.

***

Problemet med Hagman som H9 kan ju bli bakåt för man vill ju ha inne henne på kontringen. Kan Hagman själv spela tvåa? Vilken kantspelare kan gå tvåa, likt en Jonas Källman?

Ovanstående brevskrivare tycker så här:

Bakåt sedan är det ju lite av en skröna att Nattis inte är bra – hon spelar tvåa med stor framgång i TTH (iofs inte berömda för försvaret) och i värsta fall – kan Majsan byta framåt/bakåt så kan Nattis byta snabbare – men hon bör ju självklart vara inne på kontringsläget. Både Hawia o Nattis kan spela tvåa – bägge har bra fötter, spelsinne och står emot bra. 

***

Det här med betygsättning väcker alltid känslor. Jag satte ju slutbetyg på spelarna direkt efter uttåget.

Här ett mejl med några tankar kring det:

Jag såg din poängbedömning, håller inte helt med: Jag tycker inte att Anna-Maria Johansson och Louise Sand var KLART sämre än många andra och var värda 1+. De kunde gott fått 2.

Vad gjorde Frida Tegestedt, Jenny Alm, Emma Hawia Svensson och Maria Wall som var bättre än Majsan och Loui. De spelade ju knappt.

***

Nej, Johansson och Sand var naturligtvis INTE klart sämre än många andra. Det har jag heller inte påstått. Det skilde ett betyg mellan de båda och de andra: en ett i stället för en tvåa. En del av tvåorna var svagare än andra och skillnaden är inte stor mellan en svag tvåa och en stark etta. Den kan nästan vara försvinnande liten. Men vi har vår betygskala och där finns det bara fem nivåer.

Anledningen till att just Majsan och Sand fick ettor och inte till exempel Alm och Wall var att jag gick rätt mycket på hur mycket förtroende de fick, inte minst mot etablerat motstånd. Majsan och Sand fick mycket speltid och förtroende och var förstaval på sina positioner VM igenom. Då blir kraven och förväntningarna på dem högre.

Alms insats i andra halvlek mot Polen, där hon kanske räddade segern med sina två mål i slutet när det behövdes som mest, räddar henne från en etta. Sedan fick hon inte spela en sekund mot Danmark och det kan man inte lasta henne för. Kanske är jag för snäll mot Alm. Det är möjligt.

Att underkänna till exempel Wall och Hawia på den lilla speltid de fick tycker jag är för hårt.

Tegstedt gjorde det väl helt okej den lilla tid hon fick?

***

Men det var inte lätt att bedöma spelarna individuellt när man hade matcher som mot Kuba, Angola och Kina. Hur ska prestationer mot sådana blåbär värderas?

Var stod Sverige egentligen? Det tycker jag är svårt att bedöma trots sex matcher. Det blev inte lättare av att både Polen och Holland tagit sig till semifinal nu.

***

Mejlen innehåller också en hel del kritik mot Sivertsson, i den här stilen:

Thomas Sivertsson mycket dålig rent taktiskt. T.ex. man- man spel vid spel 6 mot 5. Både Kuba och Norge gjorde snabba och enkla mål och vann perioder i numerärt underläge.

Såg inte heller något plus i att byta målvakten mot utespelare vid numerärt underläge. Inte i någon match, men ändå fortsatte detta “to the biiter end”.

Försvarsmässigt var Sverige dåligt på att ta ett par steg ut för att skära av vägen för spelare som rörde sig i sidled före upphopp. Massor av baklängesmål p.g.a. denna brist.

***

Lyssnade på senaste Avkast-podden i går och Emil Berggren för fram en relevant poäng där, som jag också har reflekterat över:

Alla visste redan i april (och jag skrev redan mitt under EM att det mycket väl kunde bli så) att Ida Odén skulle sluta med handbollen efter säsongen. Det var i alla fall då det blev officiellt och kanske Sivertsson fått beskedet ännu tidigare.

Sivertsson har haft lika länge på sig att hitta en lösning på högernio. Det är skillnad mot om du får en skada kort inpå VM och måste lösa det på några veckor.

Nu valde Sivertsson att ändå ta ut Odén till VM-playoff i juni. Jag kan förstå det. Med facit i hand hade Sverige nog klarat av Kroatien utan Odén, men på förhand kändes det som en 50/50-match och det är naturligtvis viktigare att ta sig till ett VM än att experimentera fram en ny högernia som ska användas i ett VM man kanske därför missar.

Sivertsson kan förstås inte trolla fram en ny högernia ur nån hatt bara så där. Det är svensk handboll som ska producera talangerna. Men han hade åtta månader på sig att hitta en lösning med tillgång till samtliga spelare i handbolls-Sverige (ja, minus Odén då). Det gjorde han inte.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB