Startsida / Inlägg

”Hon är outstanding i skallen”

av Johan Flinck

Hemma igen från Eslöv.

Blir inte så många rader bortsett från det jag skrivit från matchen redan.

Snackade lite med Tomas Ryde och när jag frågade honom om det svenska laget sa han direkt hur viktigt det är för dem att få tillbaka Linnea Torstenson (där löper det för övrigt enligt plan och Torstenson räknar med att kunna spela premiären).

När han skulle förklara vad som hände i andra halvlek sa han:

– Vi ändrade strukturen i försvaret i andra halvlek och Sverige spelade ju samma spel så de körde rakt in i huvudet på oss.

Han har något spännande på gång i Rumänien. Men det är en annan lagkultur.

– De är så emotionella. de åker in och ut ur boxen. De är alltid rädda att de inte ska få spela. Och så är det mycket åldersrelaterat; de äldsta ska spela. Så bryter jag det lite och då blir det oroligt.

Jag frågade honom vilka som går längst i VM av Sverige och Rumänien.

– Vi. För vi ska vinna guld, log Ryde.

Känns som han har en del att berätta om hur det är att jobba i Rumänien. Och säkert en hel del annat också under en lång karriär. Får blir en podd med honom. Skulle Rumänien gå bra i VM kanske det kan bli läge redan under mästerskapet.

Och så har han Cristina  Neagu, världens kanske bästa spelare just nu och Ryde var lyrisk över att få jobba med henne.

– Hon har en fantastisk kunskap om handboll. Jag har ändå haft Heidi Astrup, Mia Högdahl och en massa andra spelare men Neagu är outstanding i skallen när det gäller handboll. Men hon tänker ju inte på något annat heller.

Han varnade för Serbien som Sverige tippas få i åttondelen om Gulldén & Co vinner sin grupp. Som ni säkert vet har det varit en maktkamp i Serbien sedan ett år tillbaka mellan fyra av de största spelarna och förbundskaptenen. Den vann förbundskaptenen till slut och Lekic & Co har därför slutat i landslaget.

– Vi mötte dem och de har ett jättekollektivt spel numera. De sköt från sex meter hela jävla tiden. De har fått en jäkla bra känsla i laget och tagit bort superdivorna som Lekic.

***

Det blev ett knäck från matchen om Gulldéns kritik mot upplägget inför VM. Hon hade hellre spelat färre matcher och tränat mer i stället, som inför EM.

***

Sedan blev det en tyckare också. Om hur Sivertsson försöker skydda sina spelare så till den grad att det till slut kan bli ett problem. Den hittar ni här.

***

Läggdags nu för att spela in podd, VM-specialen med Per Johansson, i morgon bitti.

Ska läggas ut på eftermiddagen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB