Startsida / Inlägg

Mina kvartsfinallag

av Johan Flinck

Då lägger vi ännu en VM-dag till handlingarna.

Redan i morgon bitti klockan nio rullar vi mot Herning.

Varför så tidigt? Jo, det har IHF bestämt.

Eller rättare sagt har de bestämt att det svenska VM-laget måste åka med bussen då (och vi vill ju inte riskera att komma fram senare än laget till Herning och missa något där).

Så trots att Sverige spelade en match som slutade vid 22.15 och satt och åt middag  efter midnatt så tvingar IHF upp dem att åka buss klockan 9.

Jag gillar egentligen inte att skriva massa artiklar där vi svenskar ska framstå som förfördelade men det här tyckte jag var så anmärkningsvärt att jag slog en signal till överledare Holmgren och skrev ihop ett knäck.

***

För första gången i sina karriärer (jag kan inte komma på något annat tillfälle i alla fall) ska de här svenska spelarna ställas mot 12 000 motståndarfans.

– Jag bajsar inte på mig, säger Isabelle Gulldén här.

***

Min tyckare i natt blev i stort sett identisk med blogginlägget på slutsignal, men lite slipat i kanterna och några extra punkter i slutet.

Bland annat tippar jag kvartsfinalerna allra sist.

Fortsätt läsa efter tyckaren för det kommer lite, lite annan handboll där.

NÆSTVED. Bara en 24-målskross mot Kuba.
Då drog damhandbollsvärlden en tung suck.
För nu får vi åttondelen ingen vill ha.

Har något handbollslag varit så besviket som det svenska efter en VM-seger med 24 mål?
Kan inte tänka mig det.
De är inte ensamma heller.
Hela damhandbollsvärlden (minus Nederländerna då) drog en tung suck när det stod klart att Sverige inte lyckades vinna med de 33 mål som hade krävts samtidigt som Danmark inte besegrade Montenegro.
För Danmark-Sverige är åttondelsfinalen ingen vill ha, varken spelarna, förbundskaptenerna, arrangören, tv-bolagen eller det internationella handbollsförbundet. Det är jag övertygad om.
Men rent sportsligt hade det varit tuffare för Sverige med Montenegro här i Næstved. Det är jag också övertygad om. Och det ska vi inte glömma.
Visst blir det en fantastisk handbollsfest och stämning på söndag. Men den kommer alldeles för tidigt. Den skulle ju fått vänta till minst en semifinal.
Många av spelarna i de båda lagen känner varandra väl efter flera år tillsammans i olika klubblag och unnar varandra att gå långt i mästerskapen (även om några sådana hänsyn förstås inte finns klockan 20.45 på söndag när de går ut till match). De svenska spelarna har sagt flera gånger de senaste dagarna att de gärna möter Danmark, men inte redan nu.
För arrangören är det ett minus att Sverige inte spelar sin åttondel i Næstved. Allting var ju upplagt för det. Sverige hade tilldelats Næstved, den värdstad som ligger närmast bron, som sin hemmaborg. I alla andra scenarior än det uppkomna skulle Sverige legat kvar här ytterligare två dagar och spelat sin åttondelsfinal i den nybyggda arenan.
För tv-bolagen och internationella förbundet var det här det sämsta som kunde hända (om vi bortser från att något av lagen hade gjort fiasko totalt och inte gått vidare): Danmark, Sverige och Norge är loken i dammästerskapen. Det är i de här länderna det största intresset finns. Nu ryker ett av dem redan i en åttondel.
Men det är klart att tv-bolagen (minus Kanal 5 i Sverige) och det internationella förbundet – och arrangören givetvis – mycket hellre ser att Danmark, i kraft av värdnation och positionen som damhandbollens Mecka, går vidare till kvartsfinalen. Åker danskorna ut på söndag dör VM en smula, ja mer än en smula.
Men det är bara för Sverige att krascha partyt nu.
***
På papperet är Sverige och Danmark jämna. Jag har satt plus här intill på lagdelarna och det är helt jämnt.
I mina, och alla andras, ögon blir Danmark då lite favoriter på söndag tack vare hemmaplan. Vi har sett många gånger hur långt en hemmapublik kan ta sitt landslag i handbollsmästerskap. Men danskarna har inte gjort det än så länge i gruppspelet. Och det är klart att 12 000 hemmafans kan bli en belastning i en åttondel om det börjar gå emot.
Och har Danmark nu förlorat mot både Montenegro och Ungern, ganska klart dessutom, så är man väl inte bättre än trea i den gruppen.
***
Det är ingen skam för varken Danmark eller Sverige att förlora mot värsta rivalen.
Men det skulle vara en stor besvikelse för vilket av lagen som helst att åka ut ur VM redan i en åttondelsfinal.
***
Matchen mot Kuba? Inte mycket att orda om alls. Den hade kunnat gå till historien med den gjorde inte det.
Men Hagman är i form, det är hon: 14 mål på 16 avslut och nu leder hon VM:s skytteliga – utan att lägga en enda straff och med klart bäst procent (83) av dem på topp-20.
***
Isabelle Gulldén leder poängligan. Då tycker Magnus Wislander, Radiosportens expert, att hon ska höja sig. Tuffa krav.
***
Linnea Torstenson på frågan om publiktrycket kan ge Danmark fördel hos domarna.
– Jag har aldrig spelat en match där jag tycker att domarna varit med mig.
***
Den andra halvan (grupp C och D) känns vassare. Känslan nu är att det bara är Montenegro som kan slå sig in från Sveriges halva i en semifinal.
***
Mina kvartsfinallag:
Danmark (tyvärr).
Nederländerna (skickar ut Serbien).
Montenegro (Angola).
Norge (Tyskland).
Ungern (Polen).
Brasilien (Rumänien).
Frankrike (Spanien).
Ryssland (Sydkorea).

***
Avslöjade strax före Sveriges match att Kim Andersson nobbar EM.

Frågade honom om Staffan Olsson försökte övertala honom när han ringde häromdagen.

– Inte mer än att han frågade två gånger…och jag tackade nej två gånger.

***

Ingen Kim Andersson, ingen Kim Ekdahl Du Rietz, ingen Jim Gottfridsson, ingen Johan Sjöstrand…jag kan inte se Sverige ta sig till ett OS-kval.

Jag ser till och med en stor risk att man inte ens går vidare från gruppen med Tyskland, Spanien och Slovenien.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB